На първо четене: КЕВР с последна дума при сделката за ЧЕЗ

Депутатите приеха промените в закона за енергетиката, внесени от ОП
4 апр 2018 16:15,
24
На първо четене: КЕВР с последна дума при сделката за ЧЕЗ
Снимка: Булфото

Комисията за енергийно и водно регулиране ще разрешава сделките при покупко-продажбата на капитала или част от него на стратегически за енергийната ни инфраструктура дружества, сред които са и ЕРП-тата.

Това решиха депутатите, които приеха на първо четене промените в закона за енергетиката, внесени от Обединените патриоти. Ако предложението бъде прието и на второ четене, то ще касае и сегашната сделка за ЧЕЗ, потвърди след гласуването енергийният министър Теменужка Петкова.

Измененията бяха внесени в разгара на скандала около сделката за активите на ЧЕЗ, а целта на новите текстове бе да се даде възможност на държавата да контролира процеса. Проектът бе внесен и в подкрепа на първоначалното искане на кабинета държавата да получи контролния пакет от активите на ЧЕЗ.

Вчера обаче стана ясно, че правителството се отказва от искането си и държавата няма на участва в сделката за ЕРП-то.

Днес Петкова потвърди това и отказа повече подробности около решението. "Държавата има своите правомощия да контролира дейността не само на това ЕРП, но и на останалите, както и на топлофикационните дружества, ВЕИ-та на базата на лицензите, които притежават", каза министърът. Тя припомни, че не ЕРП-тата определят цената на електроенергията, а КЕВР. 

"Така че хората трябва да бъдат спокойни и тези истерии, които бяха съзадени в началото, се видя, че са абсолютно безпочвени", каза още Теменужка Петкова.

Предложението на патриотите сделките за ЕРП-тата да бъдат разрешавани от КЕВР бе подкрепено от ГЕРБ и БСП, но ДПС се обяви против.

Рамадан Аталай от партията на Мустафа Карадайъ предупреди, че ако предложениато бъде прието, то ще доведе до щети за държавата. Депутатът обяви и че намесата в търговски сделки не влиза в правомощията на КЕВР. Въпреки това обаче мнозинството подкрепи промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Топля се на ток преди 6 години
Ей Вие там горе!...и гледайте да не вдигнете цената на тока!...Само Ви подсещам,че имате склонност да помните два до три дена...
19
0
 
9
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Абе тия хора що се опитват да ни правят на ***? в цял свят електричеството, водопровода и канализацията са комунални услуги (utility). И като такива кой да се занимава с тях се решава единствено и само от властите на сътветното равнище (община, област и т.н.). И това решение се състои от две части. 1. Може ли доставчикът да изпълнява зададените изисквания 2. Съгласен ли е доставчикът да изпълнява зададените изисквания. А тук Бойко ни убеждава че е частна сделка. Яко е бръкнал в медеца!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приятелката на Гинка не беше ли подала оставка ?Или бурята премина и пак изпълзя от мишата си дупка.Както и шефът й.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойде време
16
0
 
12
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
ТЕМЕНУГА не подаде ли оставка ? Айде да я приемат ,че и Цура Цачева че подава заради бягството от затвора ?
15
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големият стремеж на Ниновная (чрез постоянните си щения за непредвидени разходи) е нарушаване на фискалната политика поета от ГЕРБ и с това дестабилизиране на правителството. Защото при дестабилизация на правителството се нарушават основните механизми на управление и възможността за кражба (в "мътни води") от страна на комунистите е по-голяма! Това е много много просто и очевидно!
14
3
 
4
 
! Отговори
8===о преди 6 години
До Бойко-голям стратегМи не му искам атомната централа. От това Белене русия източи милиарди от България.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази бокова дегенератка пак се върнала министърка
12
2
 
7
 
! Отговори
Бойко-голям стратег преди 6 години
След това, което натвори Боко срещу Евросъюза и НАТО ще видим магистрала Хемус и атомна централа Белене през крив макарон.
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще дойде ден, когато мутрите ше се молят да могат да върнат парите, ще ги разпилеем като пясък по време на буря!
10
0
 
15
 
! Отговори
Чико преди 6 години
Хайде бе Баце, кажи си и да мирясаме, че зад цървулаката Гинка стоиш ти с откраднатите милиярди! Не може тази мишка Гинка да управлява такава тежка и отговорна структура, от която зависи столицата. Хайде да предположим, че спре тока за два дни в София какво ще стане? Лакомията ще убие Баце, щото е отворил клоака да погълне цяла България. Ще печели до първия срив в системата и после ще трябва да бяга. Защото мършавата Гинка изобщо няма интелекта, екипа и парите да ръководи такава структура.
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко си купи чез, това е! От прста мутра явно е станал сложна, но все пак мутра!
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме да знаем как една цър-вулана без всякакви пари се изтъпанчва да купува фирма за милиони и кой се крие зад нея??
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А после ще дадете ли обяснения за сделките с БПЦ??? " Интелигентната лингвистка " оШфоркова колко сделки и бизнеси има реално????
6
0
 
10
 
! Отговори
ТИКВЕНА ДЪРЖАВА преди 6 години
Уж я има, а отвътре изгнила и куха
5
0
 
8
 
! Отговори
ПРЕХВЪРЛИХА КАРТОФА преди 6 години
в скута на Се.дераста ИВАНОВ
4
0
 
11
 
! Отговори
ГЕРБАДЖИЙСКИ НЕВОЛИ преди 6 години
Все се чудят как замажат НЕГОВО ПРОСТАШКО ДЕБЕЛООЧИЕ
3
1
 
13
 
! Отговори
Историк преди 6 години
буда не се яви пред парламентарна комисия да разясни нищо, покриха се отвсякъде и се замете под килима. хората изгоряха с милиарди от КТБ, с които най-вероятно сега ще се купи ЧЕЗ. Няма такъв фарс и цирк по цялото кълбо! -------КТБ изгоря по време на вашето правителство на БСП начело с Орешарски, така че питай него!А ЧЕЗ беше пуснат да купи Електроразпределението именно от БСП и Станишев при Тройната коалиция с Царчето през 2004 г.Разбра ли?
2
0
 
15
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
"Ако предложението бъде прието и на второ четене, то ще касае и сегашната сделка за ЧЕЗ". Да, ако. Но най-вероятно сделката ще приключи преди гласуването на второто четене. И пак гербаджиите ще разправят, че това е била сделка между частни фирми и държавата не е могла да се намеси. Така поне ще стане ясно кой стои зад Гинка.
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
схемата за придобиване на ЧЕЗ с неясни капитали продължава, няма оставки, буда не се яви пред парламентарна комисия да разясни нищо, покриха се отвсякъде и се замете под килима. хората изгоряха с милиарди от КТБ, с които най-вероятно сега ще се купи ЧЕЗ. Няма такъв фарс и цирк по цялото кълбо! само у нас! в мутроландия!