Радев: С Хърватия сме двата края на крехък регион!

За "Скрипал": България трябва да провежда политика на диалог и баланс
Обновена: 4 апр 2018 14:19 | 4 апр 2018 14:15, Елка Василева
8

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Важно е сътрудничеството между България и Хърватия, защото ние сме на двата края на един крехък регион, наречен Западни Балкани. Това каза президентът Румен Радев  на пресконференция след срещата си с държавния глава на Република Хърватия Колинда Грабар-Китарович, предаде „Фокус“.

„Амбицирани сме и работим заедно за повишаване на диалога за по-голямата свързаност - транспортна, енергийна, дигитална. За по-голямата свързаност между младите хора в нашия регион. Заедно стоим и зад инициативата за изграждане на Югоизточният институт за устойчиви технологии, който ще даде възможност на млади хора да се развиват тук, в нашия регион“, допълни президентът.

По думите му е важно сътрудничеството по линия на НАТО. „Следим с интерес процесите на модернизация в Хърватия. Изразих своите поздравления към президента за решителността да развиват своите модернизационни програми“, каза Радев. Той отчете, че страната ни остава активен участник в инициативата „Три морета“, много важна за стабилизацията и глобалната свързаност.

Двамата президенти са набелязали мерки за растеж на търговското партньорство между двете страни.

Искаме да направим редовна линия Загреб-София, каза от своя страна Колинда Грабар-Китарович. По думите ѝ линията ще допринесе както за контактите на нашите делови среди, така и за повече туристи. Тя поясни, че инициативата „Три морета“ е насочена към развитието на инфраструктурата - транспортна, енергийна, терминалите за втечнен газ, газопроводи и др.

Двамата президенти коментираха и бъдещите отношения на ЕС с Русия след случая "Скрипал" и изгонването на руски дипломати от редица европейски държави. Радев подчерта, че, като председател на Съвета на ЕС България трябва да провежда политика на диалог и баланс – позиция, която споделя и Австрия, която също не изгони руски дипломати. "За да предприемем следващи стъпки, ние трябва наистина да получим ясни и безспорни доказателства", каза Радев.

Диалогът с Русия трябва да продължи, смята Колинда Грабар-Китарович. "Виждам Русия като световна сила, с която освен за взаимните спорове трябва да се разговаря и по много други въпроси като международната сигурност, борбата с тероризма и останалите заплахи, с които се сблъскваме. Хърватия е солидарна с ЕС за експулсирането на дипломатите. Време е ЕС и Русия да се върнат към политиката на диалога и към нормализиране на отношенията", каза Грабар-Китарович.

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
80- ГОДИШНА преди 9 месеца
РАДЕВ Е УМЕН , НАЧЕТЕН , ДОСТОЕН ЗА ПРЕЗИДЕНТ . СПОМНЕТЕ СИ Р ПЛ. С ЛИСТЧЕТО , С ПОСТОЯННИТЕ ГАФОВЕ , С ЛАКЕЙСТВОТО ПРЕД ГОСПОДАРИТЕ МУ .ПОТРЕС ІІІІІ
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радев...поредния слуга на джуджето от Кремъл.
Навсякъде те разбраха какъв си, бе.
Също като Гоце...ще си стоиш в България и никой няма да те кани или иска да те вижда.
Ще чакаш само като пале пред майка си твоя вожд от Кремъл да те покани на сводка.
И да те посрещне 16 тия му заместник.

Никъде по света руските слуги не са приемани. И ти не си приет.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Убеден съм, че румбата е убеждавал Колинда да се извини на кремъл за изгонените дипломати
4
5
 
4
 
! Отговори
кой преди 9 месеца
Радев , говориш абсолютни глупости , както обикновено . Какъв баланс , бе човек , след като Русия води хибридна война срещу България и в посолството ври от руски шпиони . С Борисов имате изключително вредна позиция за Националната сигурност .....
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С братска Хърватия другарю Радев сме се борили срещу геноцида упражняван от братята ти сърби върху двата ни народа.Движението с е казвало Усташи.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хърватицата е врло лиьепа жЕна,Беса да внимава че къфто е конь.....Знаете ли че вече има хърватски език и не само ами и босански и черногорски,ами нека щом има македонски що пък да не!!Е такава е разликата едните викат хлеб,другите хлиьеб ама сърбите си го заслужават!
1
8
 
9
 
! Отговори
Пол Уидиот преди 9 месеца
След случаите Ирак и Скрипал извода е: Никога да не се вярва на Ингилизите и техните солидарни евроатлантически лакей гравитиращи в орбитата на Брюксел !