Радев: С Хърватия сме двата края на крехък регион!

За "Скрипал": България трябва да провежда политика на диалог и баланс
Обновена: 4 апр 2018 14:19 | 4 апр 2018 14:15, Елка Василева
8

Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Важно е сътрудничеството между България и Хърватия, защото ние сме на двата края на един крехък регион, наречен Западни Балкани. Това каза президентът Румен Радев  на пресконференция след срещата си с държавния глава на Република Хърватия Колинда Грабар-Китарович, предаде „Фокус“.

„Амбицирани сме и работим заедно за повишаване на диалога за по-голямата свързаност - транспортна, енергийна, дигитална. За по-голямата свързаност между младите хора в нашия регион. Заедно стоим и зад инициативата за изграждане на Югоизточният институт за устойчиви технологии, който ще даде възможност на млади хора да се развиват тук, в нашия регион“, допълни президентът.

По думите му е важно сътрудничеството по линия на НАТО. „Следим с интерес процесите на модернизация в Хърватия. Изразих своите поздравления към президента за решителността да развиват своите модернизационни програми“, каза Радев. Той отчете, че страната ни остава активен участник в инициативата „Три морета“, много важна за стабилизацията и глобалната свързаност.

Двамата президенти са набелязали мерки за растеж на търговското партньорство между двете страни.

Искаме да направим редовна линия Загреб-София, каза от своя страна Колинда Грабар-Китарович. По думите ѝ линията ще допринесе както за контактите на нашите делови среди, така и за повече туристи. Тя поясни, че инициативата „Три морета“ е насочена към развитието на инфраструктурата - транспортна, енергийна, терминалите за втечнен газ, газопроводи и др.

Двамата президенти коментираха и бъдещите отношения на ЕС с Русия след случая "Скрипал" и изгонването на руски дипломати от редица европейски държави. Радев подчерта, че, като председател на Съвета на ЕС България трябва да провежда политика на диалог и баланс – позиция, която споделя и Австрия, която също не изгони руски дипломати. "За да предприемем следващи стъпки, ние трябва наистина да получим ясни и безспорни доказателства", каза Радев.

Диалогът с Русия трябва да продължи, смята Колинда Грабар-Китарович. "Виждам Русия като световна сила, с която освен за взаимните спорове трябва да се разговаря и по много други въпроси като международната сигурност, борбата с тероризма и останалите заплахи, с които се сблъскваме. Хърватия е солидарна с ЕС за експулсирането на дипломатите. Време е ЕС и Русия да се върнат към политиката на диалога и към нормализиране на отношенията", каза Грабар-Китарович.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
80- ГОДИШНА преди 6 години
РАДЕВ Е УМЕН , НАЧЕТЕН , ДОСТОЕН ЗА ПРЕЗИДЕНТ . СПОМНЕТЕ СИ Р ПЛ. С ЛИСТЧЕТО , С ПОСТОЯННИТЕ ГАФОВЕ , С ЛАКЕЙСТВОТО ПРЕД ГОСПОДАРИТЕ МУ .ПОТРЕС
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев...поредния слуга на джуджето от Кремъл.Навсякъде те разбраха какъв си, бе.Също като Гоце...ще си стоиш в България и никой няма да те кани или иска да те вижда.Ще чакаш само като пале пред майка си твоя вожд от Кремъл да те покани на сводка.И да те посрещне 16 тия му заместник.Никъде по света руските слуги не са приемани. И ти не си приет.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убеден съм, че румбата е убеждавал Колинда да се извини на кремъл за изгонените дипломати
4
5
 
4
 
! Отговори
кой преди 6 години
Радев , говориш абсолютни глупости , както обикновено . Какъв баланс , бе човек , след като Русия води хибридна война срещу България и в посолството ври от руски шпиони . С Борисов имате изключително вредна позиция за Националната сигурност .....
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С братска Хърватия другарю Радев сме се борили срещу геноцида упражняван от братята ти сърби върху двата ни народа.Движението с е казвало Усташи.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хърватицата е врло лиьепа жЕна,Беса да внимава че къфто е конь.....Знаете ли че вече има хърватски език и не само ами и босански и черногорски,ами нека щом има македонски що пък да не!!Е такава е разликата едните викат хлеб,другите хлиьеб ама сърбите си го заслужават!
1
8
 
9
 
! Отговори
Пол Уидиот преди 6 години
След случаите Ирак и Скрипал извода е: Никога да не се вярва на Ингилизите и техните солидарни евроатлантически лакей гравитиращи в орбитата на Брюксел !