Строгостта на закона: Санкции ще защитават личните данни

Нов регламент влиза в сила на 25 май
Обновена: 4 апр 2018 07:52 | 4 апр 2018 07:41, Петя Славова
6

Нов регламент за защита на личните данни влиза в сила на 25 май. Той ще доведе по-съществени изменения в режима и системата на всички фирми и администрации, разполагащи с тях.

Адвокатите Димитър Тодоров и Николай Цветанов коментираха темата в студиото на "Денят ON AIR", като и двамата подкрепиха тезата, че имаме добре разписано законодателство по въпроса.

"Новият регламент е предвидил и възможности за налагане на санкции, които са общоевропейски, затова и размерът им е висок. Той е фиксиран до 4% от световния оборот на съответната организация или 20 млн. евро - която сума от двете е по-високата", отбеляза Тодоров.

С тези си думи той постави темата за смисъла на наложените санкции, като подчерта, че те са поводът бизнесът да организира своята работа по такъв начин, че защитата на личните данни да бъде достатъчно ефективна.

"Но, доколко фирмите са въвели необходимите технически и юридически мерки, за да посрещнат ефективно изискванията - е съвсем друг въпрос", поясни адвокатът.

Затова път Николай Цветанов визира статистика, според която 15-20% от бизнеса е изпълнил поставените условия на регламента. "Но за мен истината е друга", допълни той.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, немалка част от компаниите у нас са започнали да изпълняват съответните изисквания, но средните и малките такива тепърва започват.

Адвокатът разясни обаче, че с тази голяма сума не се цели един бизнес да се прекрати, а по-скоро да накара фирмите да усетят строгостта на закона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеш ли да сигнализираш на държавата против самата нея?
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен с предизборните списъциА Вие сигнализирахте ли КЗЛД за това или не ви се занимава.
3
4
 
1
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Какво като имаш имена и ЕГН. Нали като искаш кредит, ти искат лична карта. Като не можеш да я предоставиш...
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самата държава нарушава правилото за защита на личние данни,като по време на изборите прилежно изписва трите имена и адреса на всеки гражданин в дълги списъци,които висят по 1 месец на вратата на кварталния супер или училище.От тези места всеки,който иска може да злоупотреби ,като изтегли кредит на ваше име или ви създаде профил в интернет,като събира пари за фалшиви каузи или обяви,че предлагате сексуални услуги/това са реални примери,които вече са се случили/.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той е фиксиран до 4% от световния оборот на съответната организация или 20 млн. евро - която сума от двете е по-високата"Интересно ми е как ще съберат 20 милиона евро от някоя дребна фирмичка. Ще съберат най-много един шушляк, нали се сещате. Всичкото пак е ала бала, ама да видим.