Преди бягството: Единият затворник получил Тетрис, другият - бързовар

Цачева обмисля награда за чистачката, опитала се да спре бегълците
Обновена: 5 апр 2018 15:14 | 5 апр 2018 15:00,
51
Преди бягството: Единият затворник получил Тетрис, другият - бързовар

При бягството от затвора на Радослав Колев и Владимир Пелов е допусната престъпна небрежност по отношение на изпълнение на задълженията на служителите. Това станало ясно от записите на камерите, обясни пред журналисти в парламента правосъдният министър Цецка Цачева.

"За мен от видяното на записите на камерите има престъпна небрежност по отношение на изпълнение на задълженията. Какви са конкретно, ще се установи в хода на разследването", допълни тя.

Цачева обясни, че бягството се е случило в момент на предаване на вещи, които предварително са били заявени.

"Личен контакт с посетители за свиждане не е осъществен. Пратката е получена от служители на затвора, които след преглеждане са я предоставили на двете лица. Пелов е заявил електронна игра Тетрис, а другият беглец - бързоварче", уточни тя.

Министърът коментира и проблемите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и обясни, че има огромно текучество на кадри. Въпросът обаче не бил само в заплащането, а и в условията на труд.

"Текучеството е толкова голямо заради условията на труд, че хора, които са спечелили конкурса, след месец-два се отказват и преминават в други системи", обясни Цачева.

По думите й само увеличението на заплатите не би решило проблемите на надзирателите, ако нямат съответната надзорно-охранителна техника.

"Действително е много тежко. Само служителят на поста до входа е въоръжен. Всички други служители, които са разположени на различни постове и са в затвора, нямат право на никакви помощни средства", обясни Цачева.

Правосъдният министър обеща и че след празниците ще помисли дали ще бъде наградена чистачката, която се е опитала да спре двамата бегълци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.