МЗ с крачка назад, няма да пипа инвалидните пенсии

Борисов наредил да не се правят промени при оценките на ТЕЛК
12
МЗ с крачка назад, няма да пипа инвалидните пенсии
Снимка: Булфото, архив

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че по указание на премиера Бойко Борисов и след среща при него е взето решение да се изтеглят предложенията за промени в медицинската експертиза (ТЕЛК).

На срещата са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков.

Още по темата

Планираните изменения притесниха хиляди хора с увреждания и доведоха до опасения, че реформите ще орежат социалните им придобивки и ще намалят доходите им. Заради тях те организират и протест, който ще се състои утре в София.

Ананиев обясни, че ще разговаря с организациите на хората с увреждания, които се обявиха категорично против промените.

"След реакцията на организациите на инвалидите решихме да ги поканим на среща, за да започнем диалога, който го искахме още преди да качим нормативните актове на сайта на МЗ. Разбрахме, че организациите на инвалидите приемат поканата ни за среща. По всяка вероятност ще бъде в петък в 10.00 часа", посочи той.

Според здравния министър въпреки всичко най-вероятно утре ще има протест, защото е създадена организация недоволните от страната да бъдат докарани с автобуси в столицата.

"Идеята ни е да повишим ефективността на разходване на средствата, с което ще увеличим, както обема, така и качеството на медицинската експертиза", настоя Ананиев.

Предложението на МЗ предвиждаше лекарите в ТЕЛК да дават процент инвалидност за основното заболяване, но не и за придружаващите го.
 
В момента ТЕЛК дава процент инвалидност на база на всички заболявания на пациента, като процентът се изчислява по формула, а с промените, които явно няма да станат факт, се предвиждаше за крайната оценка на намалената работоспособност да се се взема предвид само основното заболяване и да няма да се включват всички заболявания на пациентите, а  те само да се записват в експертното решение.

Според Министерството на здравеопазването по този начин ще има  по-голяма обективност на медицинската експертиза и ще се опрости модела на оценяване. 

В мотивите си от МЗ обясниха, че при сегашния модел пациенти с леки, неинвалидизиращи, но много на брой заболявания получават по-голям процент намалена работоспособност или степен на увреждане и попадат в една и съща категория с хора с тежки увреждания.

Според синдикатите близо 84 на сто от хората получават инвалидна пенсия под линията на бедност. Част от тях не успяват да покрият разходите за лекарства и да платят сметките за ток, така че готвените промени биха ги затруднили още повече.

"Там където са останали сами в семейството, а имаме много такива случаи, просто няма да могат да съществуват" обясни Красимир Коцев от Съюза на инвалидите в България.

Хората с увреждания обявиха, че не са против реформи, които да ограничат злоупотребите с инвалидни пенсии, но настояват те да се правят внимателно така, че да не засягат тези, които наистина страдат от тежки заболявания. 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 9 месеца
Другарят Борисов е силно загрижен за своите избиратели от кварталите с название ,,Изток,,...
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво да очакваме от доказани престъпници като Гроб, освен нови и нови грабежи на народа? Докато не увиснат по лампите така ще е.
7
0
 
4
 
! Отговори
КРИЗИСЕН ПР преди 9 месеца
ВМЕСТО ДА СИ ПРИБЕРЕ ТЪПИТЕ МИНИСТРИ - ЦЕЦКА, КОЯТО ДОКАЗАНО ЗА НИЩО НЕ СТАВА, А ОГЛАВЯВА ЕДНО МИНИСТЕРСТВО, АТАКУВАНО ЗА НЕКАДЪРНОСТТА И НИЩОПРАВЕНЕТО ОТ ЕС, ВАЛЬО, КОЙТО ЗА ПЪДАР НЕ СТАВА И НЕ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ В МВР, НО ПРОДЪЛЖАВА ДА НАХАЛСТВА ДА Е МИНИСТЪР, НАБЕДЕНИЯ ФИНАНСИСТ НАЧЕЛО НА МЗ, ТИКВАТА СИ ПРАВИ ПОРЕДНИЯ КРИЗИСЕН ПР. НОВ ОПИТ ДА ОТЛОЖАТ НЕИЗБЕЖНОТО-ПАДАНЕ НА СКАПАНИЯ КАБИНЕТ БОКО 3 -ДОБРАТА МУТРА СПИРА ПОРЕДНОТО АНТИНАРОДНО РЕШЕНИЕ ЗА ТЕЛК И НА НЗОК,САМО И САМО ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Също така, сигурно не знаете, че ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ Е ПЪРВАТА В СВЕТА ДЪРЖАВА, КОЯТО ОСИГУРЯВА СТАРИНИТЕ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОПРАНИ НАВЪРШИЛИ 60 години,
ПРИЕМАЙКИ Закон за земеделските пенсии.

Сигурно не знаете, че общият сбор на натрупаното в пенсионните фондове на Царство България, през 1944 г. се равнява на левовата равностойност на ШЕСТ МИЛИАРДА ДОЛАРА.
5
4
 
3
 
! Отговори
Има интересни факти преди 9 месеца
Когато отново публикуват материал, посветен на пенсиите изобщо, ще ви разкажа по-подробно за пенсионното осигуряване у нас преди 09.09.1944 г., защото видях, че някакъв черван трол е написал неверни неща след моите коментари след двете статии, публикувани тук по-рано днес.
Сега няма смисъл отново да пиша в онези коментари, защото никой вече не коментира там, няма кой да прочете.

Ще ви бъде интересно, защото предполагам, че не знаете, че първите начинания в тази насока у нас са отпреди Освобожде
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Една напред, две назад.
Така Оправлява Тиквата от Банкя.

"Ша тЪ пипам, няма 'ъ та пипам,
Шъ ти давам, няма 'ъ ти давам"

СМЕХ!
Българите са най-комичната нация на тази земя.
Вие НЯМА да имате държава в недалечно бъдеще.
3
0
 
22
 
! Отговори
Трябва да се пипнат! преди 9 месеца
Инвалидните пенсии трябва да се "пипнат" в два аспекта:

1. Да станат по-човешки, защото днешният им размер предполага не живот, а мъчителна полугладна агония.

2. Наистина ли смятат да изпълнят дадената от Запад директива "да не притесняват ромите", та са решили да не ревизират и предотвратят това безкритично раздаване на пари наготово на здрави, млади, работоспособни хора, включително като им дават инвалидни пенсии?
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така се решават нещата по герберски и живковски- снишаване снишаване да пълна съсипия на държавата.
1
3
 
27
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ. преди 9 месеца
ИДЕТЕ В В СЕЛО ЯСЕНОВЕЦ, СЕЛО ДЯНКОВО, И ОКОЛИЕТО НА РАЗГРАДСКА ОБЛАСТ, ОТ МАЛКИ ДО ВЪЗРАСТНИ СА С ТЕЛК РЕШЕНИЯ, ПРАВИ ЗДРАВИ НИЩО ИМ НЯМА... НА ГЪРБА НА ТЕЗИ КОЙТО НЯМАТ КРАКА, РЪЦЕ, И Т,Н ЖАЛКА ИМ Е МАЙКА БЪЛГАРИЯ....АМА ИНАЧЕ А СИ ПИПНАЛ ЯСЕНОВЕЦ, А НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ГЕРБ.