МЗ с крачка назад, няма да пипа инвалидните пенсии

Борисов наредил да не се правят промени при оценките на ТЕЛК
12
МЗ с крачка назад, няма да пипа инвалидните пенсии
Снимка: Булфото, архив

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че по указание на премиера Бойко Борисов и след среща при него е взето решение да се изтеглят предложенията за промени в медицинската експертиза (ТЕЛК).

На срещата са участвали вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков.

Още по темата

Планираните изменения притесниха хиляди хора с увреждания и доведоха до опасения, че реформите ще орежат социалните им придобивки и ще намалят доходите им. Заради тях те организират и протест, който ще се състои утре в София.

Ананиев обясни, че ще разговаря с организациите на хората с увреждания, които се обявиха категорично против промените.

"След реакцията на организациите на инвалидите решихме да ги поканим на среща, за да започнем диалога, който го искахме още преди да качим нормативните актове на сайта на МЗ. Разбрахме, че организациите на инвалидите приемат поканата ни за среща. По всяка вероятност ще бъде в петък в 10.00 часа", посочи той.

Според здравния министър въпреки всичко най-вероятно утре ще има протест, защото е създадена организация недоволните от страната да бъдат докарани с автобуси в столицата.

"Идеята ни е да повишим ефективността на разходване на средствата, с което ще увеличим, както обема, така и качеството на медицинската експертиза", настоя Ананиев.

Предложението на МЗ предвиждаше лекарите в ТЕЛК да дават процент инвалидност за основното заболяване, но не и за придружаващите го.
 
В момента ТЕЛК дава процент инвалидност на база на всички заболявания на пациента, като процентът се изчислява по формула, а с промените, които явно няма да станат факт, се предвиждаше за крайната оценка на намалената работоспособност да се се взема предвид само основното заболяване и да няма да се включват всички заболявания на пациентите, а  те само да се записват в експертното решение.

Според Министерството на здравеопазването по този начин ще има  по-голяма обективност на медицинската експертиза и ще се опрости модела на оценяване. 

В мотивите си от МЗ обясниха, че при сегашния модел пациенти с леки, неинвалидизиращи, но много на брой заболявания получават по-голям процент намалена работоспособност или степен на увреждане и попадат в една и съща категория с хора с тежки увреждания.

Според синдикатите близо 84 на сто от хората получават инвалидна пенсия под линията на бедност. Част от тях не успяват да покрият разходите за лекарства и да платят сметките за ток, така че готвените промени биха ги затруднили още повече.

"Там където са останали сами в семейството, а имаме много такива случаи, просто няма да могат да съществуват" обясни Красимир Коцев от Съюза на инвалидите в България.

Хората с увреждания обявиха, че не са против реформи, които да ограничат злоупотребите с инвалидни пенсии, но настояват те да се правят внимателно така, че да не засягат тези, които наистина страдат от тежки заболявания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.