БСП зад протеста на хората с увреждания, имали права!

Властта била безсилна да се справи с корупцията в системата
22

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

БСП застана плътно зад протеста на хората с увреждания, които се събраха пред Министерския съвет, за да покажат недоволството си от предложението за промени в оценките на ТЕЛК за състоянието им.

Според предложената и засега отложена реформа от правителството на  базата на експертизата на работоспособността, част от хората с намалена работоспособност над 50 % ще получат отказ за получаване на пенсия за инвалидност, а друга част ще получават частичен размер на пенсията.

Още по темата

Социалистите смятат, че така се пристъпвало към ограничаване на права при липса на реална възможност за трудова и социална интеграция на хората с увреждания.

"Поради неспособността правителството да се справи със злоупотребите и корупцията в тази система, се наказват хората с реални увреждания. С предложените промени не се гарантира ограничаване на корупционните практики и увеличаване на контрола. Предложената концепция не решава основните проблеми на хората с увреждания и оставя редица неизяснени въпроси. Тя има неясен характер, без времеви хоризонт и цели по-скоро икономии на финансови средства", пише в позицията на левицата, разпространена от пресцентъра на партията.

От БСП припомнят,  че и досегашната оценка дава възможност за труд на част от хората с увреждания, но безработицата сред тях е близо 90 % при нищожните нива на инвалидната пенсия.

Според социалистите лишаването, изцяло или частично, от инвалидна пенсия, без гаранции за възможност за цялостна интеграция - достъпна среда, адаптирани работни места, достъп до съвременни и ефективни социални услуги, адекватни нива на добавките за социална интеграция, е просто стремеж за търсене на икономии, за ограничаване на разходи от една от най-онеправданите социални групи.

Те обвиняват управляващите, че не отчитат острата необходимост от продължаващо лечение и рехабилитация за стабилизирането на здравословното състояние на хората с увреждания.

"Отдавна ГЕРБ манипулират общественото мнение, че броят на инвалидите в България е много голям. Управляващите стигнаха дотам- да противопоставят големи обществени групи и да обещават бъдещо увеличение на пенсиите за осигурителен стаж и възраст само след намаление на броя на инвалидните пенсии. Реалността е друга.  В България хората с увреждания са около 8 %, при 16 % средно за ЕС", посочват още от БСП.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Васил Манолов преди 9 месеца
Продължение. Нещата са прости: Нов прочит на тема "Кой колко получава в България". Парите не стигат защото имаме 20 телевизии с тлъсти заплати, 50 вестника, 1000 организации за баба си за хурката, крадливи министри със 100 заместника, президентство с 500 души персонал, полицаи, кметове, парламент от ненужни хора, губещи БДЖ-та и ...и. Край нямат. Необходимо е да се започне в обратен ред - първо за хората които изкарват хляба: работниците и...накрая на министрите, съдиите и парламента.
23
0
 
1
 
! Отговори
Васил Манолов преди 9 месеца
Значи съдът от ЕС може да осъжда България за щяло и нещяло, а българският съд - не? Защо българският съд мълчи и не осъжда правителството за правата които хората имат? Къде са тия мишоци? Да, те са да оправдават крадците и мошениците. Затова ги бива най-вече. Смешно е като имаш права за теб да се застъпват политически партии, профсъюзи и пр. И медиите са с глътнати езици и се правят че не знаят кой раздава правосъдие. Защото на тях им плащат да мълчат по важни въпроси или да манипулират.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 20
Ти си от държавната администрация, нали? Чиновник!
Много е прогнила системата на държавната администрация. Хиляди безполезни хора на държавна хранилка, които трябва да бъдат проверени как са назначени, да минат през чуждестранна комисия и да се прочистят изгнилите ябълки. Корупцията там! Ах, корупцията в администрацията! Колко милиарди лева им се изплащат всеки месец на чиновниците? Доходите, имуществото им...
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политическият труп БСП изпълзя от гроба и яхна хората с увреждания. Мерзавци!
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много голяма реформа е нужна при ТЕЛК-вете - тази система е прогнила от корупция! Поне 80-90% от сегашните инвалиди са фалшиви такива, хора които могат да работят и водят нормален пълноценен живот, но източващи социалната система. Да се продължава това безумие, да се иска запазване на статукството е популизъм и откровенна глупост! Има много механизми с които може да се ограничат злоупотребите, като например да се взима предвид материалното състояние доходите им и т.н. на псевдоинвалидите.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП все повече наблягат на популизма.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 13
Подкрепата на БСП политизира проблема. А протестът е социален.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист
А защо прокуратура и съд не се занимават с голямата корупция?
А корупцията и назначенията сред милионната администрация не е проблем. Защо не се намали броя на чиновниците, които не вършат нищо, но получават заплата от държавата за нищоправене до пенсия?
ТЕЛК ли е най- големия ти проблем на държавата?
Мръсници ги наричаш...
За мишките да ти разкажа ли? Как се самоизяждат, когато няма какво да ядат. Защото си достигнал до това ниво.
16
1
 
12
 
! Отговори
Луд преди 1 година
Интересното на БСП е, че когато са в опозиция мислят за всички. Дойдат ли на власт, мислят само за себе си.
15
0
 
12
 
! Отговори
aкуд преди 1 година
бсп да ѕастанат и ѕад маљценствата којто беха науцени по времето на бсп и дпс как се става инвалид срешу 500 лв
14
2
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До корупцията ГОРЕ! 12 Корупция в ТЕЛК има , но с корупциято се занимават прокуратурата и съда.Същото важи и за корумпираните доктори.Защо трябва потърпевшите да плащат заради мръсниците?
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги ми сънародници, какво лошо има в това, че БСП подкрепя протеста? Нали трябва да се реши проблемът? Като са ви толкова скъпи ГЕРБ защо протестирате? Радвайте им се! Те ви го създадоха този проблем все пак! Чудно племе сме!
12
4
 
6
 
! Отговори
корупцията ГОРЕ! преди 1 година
Фалшивите ТЕЛК-ве са параван, удобно оправдание, за да се отрежат едни пари.
Корупция имало! А корупцията по върховете оправихте ли я?
ЗАЩО НЕ ЗАПОЧНЕТЕ С КОРУПЦИЯТА "ГОРЕ"?
Давате на единия 170лв, другия прибира стотици хиляди или милиони.
ЗАЩО МИЛИОНИТЕ НЕ ТЪРСИТЕ?!

СТИГА С МАНТРАТА "КОРУПЦИЯ В ТЕЛК"!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо политизирате един социален протест?
Защо БСП се възползват от протеста на инвалидите, за да трупат точки?
Какво направиха БСП в полза на инвалидите досега?
Изобщо някой направи ли нещо РЕАЛНО в подкрепа на хората с ТЕЛК, освен да говорят "подкрепа, подкрепа, подкрепа"?
В ЕС пенсии получават и инвалидите под 50% и то пенсия, осигуряваща им нормален живот. И в ЕС има много инвалиди. Някой тръгна ли да им режи ТЕЛК-овете. Нали сме много добре тук, просперираме, пък ТЕЛК ще режем?
10
2
 
16
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 1 година
Ей, тия смотаняци от БСП застават зад всичко, което може да ги постави в светлината на прожекторите.
9
3
 
5
 
! Отговори
Тийн преди 1 година
А какви означава БСП?
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какво да правят завалиите като нищо не могат да измислят, като видят протест нещо и скачат веднага права да защитават хехе
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пука им на комунистите за хората с увреждания.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже, тези червенушки грам срам ли нямат бе ? Оперирани са от него - БЕЗОЧИЕТО им типична черта. НИЩО НОВО НЕ СА НАУЧИЛИ И НИЩО СТАРО НЕ ЗАБРАВЯТ..................
5
5
 
13
 
! Отговори
?!? преди 1 година
Е как няма да са зад протеста тия от БСП като те го организират с парите и подкрепата На ДПС. От БСП хората в неравностойно положение от ДПС автобусите.