Нямат нужда от помощ, а с инвалидни пенсии! Що е то?

Реформата в ТЕЛК нужна, за да се разпределят парите правилно
Обновена: 11 апр 2018 11:59 | 11 апр 2018 10:00, Камелия Цветанова
75
Нямат нужда от помощ, а с инвалидни пенсии! Що е то?
Снимка: Булфото, архив

Според бившия здравен министър Мирослав Ненков пенсии за увреждания получават и хора, които не отговарят на условията за това.

"От тези 1,7 млрд. лева, които НОИ плаща на хора с увреждания, една немалка част отиват при хора, които нямат нужда от този вид помощ",  коментира той пред Нова тв.

Още по темата

Днес се очаква 6000 души да се съберат пред Министерския съвет, за да изразят недоволството си срещу спорните промени в медицинската експертиза, от които обаче вчера следобед властта се отказа.

Задният ход за реформата в ТЕЛК дойде след разговор между премиера, здравния и социалния министър. Те обявиха, че няма да се предприема нищо, докато няма консенсус с хората с увреждания.

Първоначално предвидената реформа предвиждаше инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите. И да се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е. И макар че управляващите промениха плановете си, хората с увреждания не се отказват от протеста.

"Бъбречната криза какво усложняващо заболяване е? То е също процент", попита Ненков.

"В самото начало на мандата си това правителство, от което и аз бях част, обеща пред обществеността да направи тази реформа в ТЕЛК. Тогава нашият екип предложи нещо много по-лесно и бързо - да се отделят тези хора, които взимат неправомерно социални придобивки и те да бъдат лишени от тези социални придобивки и парите да отидат при истински нуждаещите се", коментира д-р Ненков.

"Това е двойна ножица. Веднъж около 200 000 ще изпаднат под 50% и няма да получат никаква подкрепа. И втори път - ще се превърнат в работоспособни, но безработни хора с увреждания", коментира по-рано д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер 39години преди 6 години
Пенсионер инвалид 91%'. Заболях на 38 години карцином. 2 операции орхиектомия и ретропериториална лимфна дисекция. След това 2 курса 5 дневна ВЕР химиотерапия ( блеомицина всеки си го търси сам от чужбина не се внася в Бг( отпаднал от реинбулсния списък). След 5 месеца и 3 дни се върнах на работа. До сега 4 пъти за една година компютърен томограф(скенер с контраст), за щастие чисти за сега. След 2 седмици поредния 5. Подарявам си инвалидната пенсия 406лв на всеки който иска да мине през това.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата година минах на телк за преосвидетелстване бях втора група нямам нито един здрав орган комисията на др.Холевич реши че вече съм здрава и ме свалиха на трета група като в телка има и вписани неверни данни само и само да се намали прощента.На кой да се жалваш като всички са екип.
60
5
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ преди 6 години
Болните треа да са уморат по-бързо ...както и пенсионерите !
59
3
 
9
 
! Отговори
TURK преди 6 години
Е АЗ СЪМ ЧУВАЛ ОТ ЕДНИ ХОРА НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР ДОСТА ХОРА В ИСПЕРИХСКО И В РАЗГРАДСКО,КУБРАТСКО И Т.Н. ХОРА, КОИТО БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУШВЕТИ ДАВАНИ НА ДОСКОРОШНАТА ШЕФКА НА ТЕЛК КУБРАТ И НЕЙНАТА ЗАМЕСТНИЧКА (СЕГАШНА ШЕФКА БИЛА НА ТЕЛК КУБРАТ) И ЕДИН ХИРУРГ ОТ КУБРАТСКАТА БОЛНИЦА .....СТАВАЛИ ПЕНСИОНЕРИ ПО ИНВАЛИДНОСТ ОСНОВНО РОМИ .....
58
6
 
4
 
! Отговори
ГЕРБ преди 6 години
Явно 100 години инвалидите са взимали неправомерно пари от държавата .Понеже телковите решения са съвкупност от различни болести .Не от една единственна болест .Ако се гледа съвсем здрав човек няма всеки има по няколко болести .Така че според мен много инвалиди вече няма да са инвалиди .Съответно няма да точат касата на държавата .
57
2
 
2
 
! Отговори
Анархия преди 6 години
Нека всички да умрат от болести !А останалите от данъци и глад !
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50Докажи, че 80% от ТЕЛК-те са фалшиви! Иначе постът ти е клевета.
55
0
 
7
 
! Отговори
Путин преди 6 години
Бойко Борисов е безсмъртен като Ленин .Предлагам да си направи мавзолей !От приходите ще се осигуряват пенсиите на болните мозъци .
54
0
 
7
 
! Отговори
Такса Данъци преди 6 години
Какво очаквате от ГЕРБ освен високи данъци на всичко липса на медицина и образование.Контролирани ниски заплати и пенсии за сметка на герберащващата *** .Атака обещаха 1000 лева заплати в страната .Спазиха си обещанието увеличиха пенсиитес 5 лева и заплатите с 10 ама на всеки апартамент има такаса водомер по 5 лева.Та нищо не е увеличено освен данъците на живите платци. Такса въздух колко е ?
53
0
 
6
 
! Отговори
СССР и НРБ преди 6 години
Най-старата професия може да се работи от всички инвалиди в БГ .Въпроса е ще има ли данъци на проститутките в БГ .То професии мноо само дето на някои не мога да си обесня какво правят всъщност ?Питам един гербераст какво работи в съвета на Пловдив .А той не може да ми обясни какво точно работи там за 2000 заплата .
52
3
 
5
 
! Отговори
Епидемия Спинова преди 6 години
Аз не искам болни да обикалят камо ли да работят заедно със здравите .Ще стане ЕПИДЕМИЯ от зарази .
51
1
 
9
 
! Отговори
ГЕНОЦИТ преди 6 години
Ето няколко болести с които може да се работи .Рак,Спин,Диабед,Инсулт,Язва,Слепота,Глухота,Туберколоза,Жълтеница и тн.Въобще работете за ГЕРБ защото там заплатите от СЕДЕМ ХИЛЯДИ им са малко .Имат само по седем апартмента и седем живота . А може би ще им трябват и седем гроба .Винаги е имало фалшиви телкове ,дипломи ,пари ,документи но никога не е имало фалшивоПРАВИТЕЛСТВО като това .
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако дадете на хората Нормални пенсии няма да се правят на инвалиди !как 150евро пенсия на човек работил цял живот ?Той 150 евро, ами аз със моята единствена от 125 евро какво да правя. Вместо този човек да лъжи държавата и мен респективно, не може ли аз да взимам 20 евро от тези които ги взима той. Да не мислиш, че само здравите имате нужда от повече средства!?
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно ви казвам,ако имах власт,щях да дам пенсии на всички бедни,за да живеят по-достойно,болни или неболни,те не са кой знае колко на брой в тази малка по население страна.Не да завиждам,а щях да раздавам и да им намирам подходяща работа.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анти преди 6 години
Ами проблема е в ЛЕКАРИТЕ не в болните хора .Лекарите в БГ постоянно изкарват фалшиви телкове и как ще ги спрете ?Всеки знае как се вади болничен ако си здрав .Обаче ако си болен и чакаш на ТЕЛК гарантирам ще умреш от глад и студ .Да не говорим че скача тока ,храните и водата след месеци .Проблема на българите е че винаги гледат да уморат най-слабите .А милионерите дето окрадоха КТБ с държавни схеми никой не ги знае .Секретно е и колко милиарда изчезнаха след падането на Тодор Живков .
47
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ВСИЧКО В БЪЛГАРИЯ Е СБЪРКАНО КАКВО ОЧАКВАТЕ.
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работата е там,че завистливия човек злобее за малките,смешни сумички на инвалидите и се прави на компетентен лекар,какъвто не е,без да мисли,че тези пари отиват за лекарства и лекари,а тези отгоре само това чакат,да приберат и прибавят още някоя пара към милионите си.Докато си завиждате и се самоизяждате,вместо да си помагате,тази държава няма да прокопса.
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80 процента от ТЕЛК парите са по фалшиви диагнози. Има хиляди които се правят на инвалиди и ги храним ние без те да работят.Дано Борисов реши и този въпрос!
44
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
... компенсира загубата на пенсията.
43
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Ако се приемат тези промени, инсулинозависимите диабетици ще останат без инвалидни пенсии, защото са трудоспособни, въпреки, че не могат да полагат нощен труд. Което силно ограничава възможностите им за намиране на работа. Необходимо е да си правят кръвен профил 3 пъти годишно. Което означава, че работодателят ще им плати по-малко. Ако не ги уволни. А и повечето инвалиди, независимо от вид и степен на увреждане, работят за минимална заплата и трудно могат да си намерят втора работа, която да...