Нямат нужда от помощ, а с инвалидни пенсии! Що е то?

Реформата в ТЕЛК нужна, за да се разпределят парите правилно
Обновена: 11 апр 2018 11:59 | 11 апр 2018 10:00, Камелия Цветанова
75
Нямат нужда от помощ, а с инвалидни пенсии! Що е то?
Снимка: Булфото, архив

Според бившия здравен министър Мирослав Ненков пенсии за увреждания получават и хора, които не отговарят на условията за това.

"От тези 1,7 млрд. лева, които НОИ плаща на хора с увреждания, една немалка част отиват при хора, които нямат нужда от този вид помощ",  коментира той пред Нова тв.

Още по темата

Днес се очаква 6000 души да се съберат пред Министерския съвет, за да изразят недоволството си срещу спорните промени в медицинската експертиза, от които обаче вчера следобед властта се отказа.

Задният ход за реформата в ТЕЛК дойде след разговор между премиера, здравния и социалния министър. Те обявиха, че няма да се предприема нищо, докато няма консенсус с хората с увреждания.

Първоначално предвидената реформа предвиждаше инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите. И да се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е. И макар че управляващите промениха плановете си, хората с увреждания не се отказват от протеста.

"Бъбречната криза какво усложняващо заболяване е? То е също процент", попита Ненков.

"В самото начало на мандата си това правителство, от което и аз бях част, обеща пред обществеността да направи тази реформа в ТЕЛК. Тогава нашият екип предложи нещо много по-лесно и бързо - да се отделят тези хора, които взимат неправомерно социални придобивки и те да бъдат лишени от тези социални придобивки и парите да отидат при истински нуждаещите се", коментира д-р Ненков.

"Това е двойна ножица. Веднъж около 200 000 ще изпаднат под 50% и няма да получат никаква подкрепа. И втори път - ще се превърнат в работоспособни, но безработни хора с увреждания", коментира по-рано д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зная, поне 4 човека, които са с "фалшив" телк! Могат да работят, но не искат. Изкарват се болни, за да взимат "аванта" някои лев. И заради такива като тях други, които наистина се нуждаят от телк не могат го вземат. Причината не е в инвалидите, а в тези които определят инвалидността.
41
3
 
10
 
! Отговори
Аз преди 6 години
срещу 400 лв. вече си инвалид с пенсия, без да си стъпвал на лекар, затова най-много реват докторите от ТЕЛК.Всички *** са инвалиди.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е в корупцията, която се шири в ТЕЛК-овете, а не в хората, които са инвалиди. Реално болните няма какво да ги разкатават отново и отново, достатъчно малко получават и мизерстват. Да си хванат контрола държавните органи и да натикат някой подкупен лекар в пандиза, като за начало, няма да е зле. От зле премислена реформа просто ще пострадат истински болнити. А корумпираните докторя и фалшивите инвалиди пак ще си карат по схемите.
39
0
 
3
 
! Отговори
РАЗБРАХТЕ ЛИ преди 6 години
"'една немалка част отиват при хора, които нямат нужда от този вид помощ''Това Изречение е за Превод .
38
1
 
11
 
! Отговори
СССР и НРБ преди 6 години
България е първенец по смъртност и бедност в ЕС и Африка .Като смъртноста е по голяма от на Сирия която е във ВОЙНА .Населението окончателно изчезва.Това е Геноцит спямо собственият си народ без аналог в световен мащаб .В Русия пенсиите са по големи !
37
0
 
10
 
! Отговори
цинично преди 6 години
На фона на непрекъснатите заплахи към едни болни хора, поставящи ги под непрекъснат стрес, щото не им стига и болестта, "великите" ни парламентаристи- тунеадци, непрекъснато си вдигат заплатите (щот нараствала мин. заплата, та и те!). Ами като искате от хората да дадат, дайте пример, бе- замразете си заплатите! С най-висока смъртност, с най-ниски заплати сме в Европа. Какви закони приехте, какво променихте, за да не умират най-много хората тук. Вземете им инвалидните пенсии, вдигнете си още запл
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Партиите в парламента получават помощи като ромите. Патриотите получават държавна помощ и живеят от държавна помощ и лобизъм. Доволен Сидерчо получава държавна помощ като ромите.
35
1
 
4
 
! Отговори
СССР и НРБ преди 6 години
Спокойно Русия ще взриви няколко града и от Канада до Мексико ще остане само едно езеро . Всичко е точно !Чакат ги само да нападнат Сирия и американците ще станат инвалиди за един ден акоотцелеят въобще . Мани ами Турция,Китай,Беларус,Иран ,Сирия,Виетнам,Бразилия ,Аржентина,Колумбия ,Куба ще помагат за да направят повече инвалиди .
34
0
 
13
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Аз съм онкоболен. Редовно през 3 (сега 6) месеца съм на пълни изследвания. Този месец полуих за пръв път пенсия от НОИ. Не зная докога, болестта може да рецидивира отново...Ако на бат Бойко (и тези от вас, на които им се зловиди) му тежи моята инвалидна пенсия - халал да му е барабар с придружаващата диагноза. Не са ми трябвали тези пари. Работя и досега като учител. Искам си здравето без пари. За какво биха ми послужили тези пари- за лечение,естествено.
33
0
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 6 години
Да прекъснем корупционните практики. Съгласен. Но не е ли най-добре да дадем личен пример и да прекъснем раздаването на обществени поръчки на определени фирми.Кога най-сетне, нещо построено през лятото ще изкара една зима ? Най-лесно да ударим болните и отчаяни хора, които дават и последния си лев в корумпираните болници. Кога ще спрем този рекет с направленията ? Кога ще мога да отида на преглед при специалист без да се записвам за направление месец напред ?
32
5
 
3
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До Комунист 37 Не са виновни герберистите , а комунистите. От 63 години сме така.
31
1
 
3
 
! Отговори
Няма проблем преди 6 години
До СССР и НРБ 31 Предлагам за един ден да бъдат ликвидирани кучетата , циг..те и комунистите. И тогава ставаме Норвегия.
30
4
 
7
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Парите треа да са инвестират в инфраструктора .Съжалявам но хората с увреждания не са ни нужни .На нас ни трябват каратисти,асвалтаджии,суджуци,калинки с фалшиви дипломи за министри. Освен това сме мноо заети за да гледаме какво трябва на народа .С тея заплати от 7бона в народното събрание сме много заети да ги харчим по моловете .Обаче искаме още защото сме герберастти и един апартамент не ни стига и 7 също не ни стигат искаме да умрете и да останат само герберасти в БГ без инвалиди .
29
2
 
7
 
! Отговори
завист! преди 6 години
До Анонимен 15Инвалидът ИМА ПРАВО на труд!Защо хора, нямащи понятие от ТЕЛК, се изказват по въпроса?ЗАВИЖДАШ НА ИНВАЛИДА ЗА ПЕНСИЯТА МУ!
28
0
 
5
 
! Отговори
чужди комисии??? преди 6 години
До БЧКТая независима експертна комисия що не влезе първо в Парламента и да провери едни хора там за пригодност да си вършат работата, за доходи и пр. и да се произнесе?И после да се спазят предписанията на тая комисия. И когото препоръчат за орязване, да бъде орязан или да му се откаже "подкрепа". Като ще се правят ЧУЖДИ експертни комисии за едни, да се направят за всички?
27
5
 
1
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До Анонимен 14 Да те светна, че инвалидна пенсия могат да вземат и алкохолиците. Алкохолна зависимост. Представяш ли си?
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако дадете на хората Нормални пенсии няма да се правят на инвалиди !как 150евро пенсия на човек работил цял живот ? Как се живее с тези пари А ?
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕЛЕОНОРАЗавиждаш ли им?До там ли си опряла да броиш парите на хората?Коя си ти, каква си, че ще казваш на кого какво да дават?
24
2
 
8
 
! Отговори
СССР и НРБ преди 6 години
И без това инвалидните пенсии са малки .Аз предлагам всички инвалиди да бъдат убити за един ден .Това ще направи България най-здравата раса в СВЕТА .А пенсиите които ще спестим ще направим магистрали асвалт и пътища за руснаците .За да може по лесно да влезнат за минути от Русия и да на освободят .
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек няма нужда от заплата, от почивки през работно време, от отпуск, болничен, почивни, празнични дни, клас прослужено време..., ако питаме определени хора.Човек няма нужда от пенсия за стаж и прослужено време, от пенсия за ТЕЛК, от помощни средства, когато е инвалид или болен..., ако питаме определени хора.В БГ ЧОВЕК НЯМА НУЖДА ОТ НИЩО!В БГ ЧОВЕК ТРЯБВА САМО ДА ДАВА!