Нямат нужда от помощ, а с инвалидни пенсии! Що е то?

Реформата в ТЕЛК нужна, за да се разпределят парите правилно
Обновена: 11 апр 2018 11:59 | 11 апр 2018 10:00, Камелия Цветанова
75
Нямат нужда от помощ, а с инвалидни пенсии! Що е то?
Снимка: Булфото, архив

Според бившия здравен министър Мирослав Ненков пенсии за увреждания получават и хора, които не отговарят на условията за това.

"От тези 1,7 млрд. лева, които НОИ плаща на хора с увреждания, една немалка част отиват при хора, които нямат нужда от този вид помощ",  коментира той пред Нова тв.

Още по темата

Днес се очаква 6000 души да се съберат пред Министерския съвет, за да изразят недоволството си срещу спорните промени в медицинската експертиза, от които обаче вчера следобед властта се отказа.

Задният ход за реформата в ТЕЛК дойде след разговор между премиера, здравния и социалния министър. Те обявиха, че няма да се предприема нищо, докато няма консенсус с хората с увреждания.

Първоначално предвидената реформа предвиждаше инвалидната пенсия да зависи само от основното заболяване, но не и от придружаващите. И да се решава колко работоспособен е всеки болен, а не колко неработоспособен е. И макар че управляващите промениха плановете си, хората с увреждания не се отказват от протеста.

"Бъбречната криза какво усложняващо заболяване е? То е също процент", попита Ненков.

"В самото начало на мандата си това правителство, от което и аз бях част, обеща пред обществеността да направи тази реформа в ТЕЛК. Тогава нашият екип предложи нещо много по-лесно и бързо - да се отделят тези хора, които взимат неправомерно социални придобивки и те да бъдат лишени от тези социални придобивки и парите да отидат при истински нуждаещите се", коментира д-р Ненков.

"Това е двойна ножица. Веднъж около 200 000 ще изпаднат под 50% и няма да получат никаква подкрепа. И втори път - ще се превърнат в работоспособни, но безработни хора с увреждания", коментира по-рано д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК – София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един човек който е с два отрязани крака защо трябва през период от време да преминава през телковата история, а може би са му поникнали крака и да му спрат пенсията???/
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А има инвалиди, които не могат да излязат навън от домовете си (поради непригодна среда) и нямат възможност за допълнителен доход. Те какво да мрът ли?
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради мнимите инвалиди, страдаме ние действителните! Аз познавам лично, хора които са освидетелствани, но работят като охранители! Как е възможно един инвалид, да е физически подготвен да бъде охранител! А има инвалиди, които не ц
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За честния Българин няма- има като си платиш където трябва ,за всички има!
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен23 Знаеш ,много добре знаеш ,ама се правиш на улав !
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пращат ми писмо да се явя на ТЕЛК комисия която представлява доктор и мед. сестра. поглеждат изследванията и ми казват, а бе този път нямаш шанс. Аз ги питам за какво, а те да вземеш пенсия, но можем да те уредим срещу 500 лв. на човек. След това само ги попитах дали си просят рушвет, а те се изчервиха като домат.Пожелах им лек ден, и им казах че съм ги записал тайно, а те тръгнаха да ми разправят това било майтап те не правили такива неща.
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До От 14Сериозно ти пожелавам де те хване дископатия и да не може да си избършеш *** дори и да ползваш биде .
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реформа в ТЕЛК ! При демокрацията разрухата ,съкращенията ,закриването на училища ,заводи ,намаляването на заплатите ,пенсиите,високата смъртност ,ниската раждаемост , се нарича реформа .Та си предстяваме ,каква ще бъде,, реформата,, в ТЕЛК .
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен10 Дано те хване дископатия !Тогава друго ще пееш . Да ти изтръпва кракът както вървиш и да се сриваш на земята ,да не можеш да се наведеш или изправиш ,да не заспиваш от болки .
13
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен12Уж си инвалид, а работиш как стават тези неща а? май си бутнал рушвет.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елеонорке аз като инвалид получавам 132 лв. пенсия на 24 години съм и живея на квартира айде кажи ако не работя откъде да ги вземам тия пари за храна, квартира и т. н. при положение, че няма кой и 1 лев да ми даде
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пожелавам на Ненков да се пенсионира в ТЕЛК с всички придружаващи заболявания които иска да отпаднат .
10
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дископатията за инвалидна пенсия ли е?Според мен при положение, че едно заболяване е временно или се лекува по някакъв начин, то не трябва да е причина да вземаш пари доживот от него!!!Мен ме мързи!!! И аз искам пенсия!!! Що пък да ходя на работа, при положение, че мога сутрин да се наспивам вкъщи?!
9
19
 
20
 
! Отговори
ЕЛЕОНОРА преди 6 години
В службата където работя от 20 човека персонал 5 жени са с ТЕЛК. Взимат и заплата и пенсия. Докога. Щом могат да работят да не вземат инвалидна пенсия. Или едното или другото.
8
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионерите излизат на протест и Бойко пак даде назад.Не може цели села да са с деца инвалиди.Не може здрави хора,които спокойно си ходят на работа и си изпълняват задълженията да получават инвалидна пенсия.Всеки българин над определена възраст има някакво заболяване.И всеки,който е решил,че срещу определено заплащане може да се сдобие с инвалидна пенсия го прави.Най-после някой с топки трябва да спре тази порочна практика и само тези,които наистина имат нужда да получат такава пенсия.
7
4
 
22
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Всички малцинствени групи над 50 години получават фиктивни инвалидни пенсии от нашите вноски после защо нямало пари в НОИ ,та аз не съм видял туркиня след 50 да не кандидатства за ТЕЛК ;) !!!
6
10
 
16
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Господин Министър сегали се събудихте 4е 40,процента работоспособни взимат инвалидни пенсии срещу плащатане как може пъ4елар гледа на 50 кошера п4ели взима инвалидна пенсия авто монтйор инвалидлие оператор майстор на шевни машини инвалидлие в общ,Първомай обл,Пловдив 40,процента с фалшиви инвалидни пенсии нека да взимат тия пари истинските пенсионери докога ще продължи изто4ването на пенсионната каса
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много яка гатанка. Може да се направи в стихотворна форма.
4
3
 
32
 
! Отговори
БЧК преди 6 години
Плаща НОИ на независими експертна комисия, примерно от Германия. До две-три години са преразгледани и оценени всички случаи на ТЕЛК. И... всичко си идва на мястото ! Сещам се и за още няколко начина, но явно липсва воля за решаване на проблема, не че не може.
3
6
 
38
 
! Отговори
Cinik преди 6 години
До zeusНе е само там, в училището , където работи жена ми от 50 човека колектив 20 са инвалиди и получават и пенсия и заплата,но когато опре до това да са командировани квестори по матурите изведнъж се оказва,че те не могат защото са инвалиди... Има ли смисъл от коментар , да не приказваме колко привилегии ползват- облекчено данъчно облагане, винетки , паркоместа , помощи ...