US доклад: Демокрацията в България се влошава!

Най-лоши продължават да са оценките за корупцията
11 апр 2018 18:25, Виктория Тошкова
75
US доклад: Демокрацията в България се влошава!
Архив: Булфото

Оценката за демокрацията в България се влошава за поредна година, достигайки до най-ниското си ниво от поне десетилетие, отчита ежегодният доклад на Freedom House "Nations in Transit 2018".

Организацията анализира състоянието в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия – основно бивши социалистически държави, и пътя им към демокрацията.

Според класацията на Freedom House рейтингът на България тази година отбелязва спад по само един показател – местно демократично управление. Оценката му се понижава до 3,25 пункта от 3,00 пункта (скалата за оценка е от 1, което изразява най-добър резултат, до 7 – съответно най-лош резултат.). Останалите индекси остават без промяна.

Най-лоши продължават да са оценките по отношение на корупцията (4,25 пункта) и независимите медии, които получават същия резултат. На националното демократично управление също се дава слаба оценка – 3,75 пункта, както и на съдебната система – 3,50 пункта.

С най-високи резултати са показателите изборен процес (2,25 пункта) и гражданско общество (2,5 пункта).

Така, общият показател за България през 2018 г. спада до 3,39 пункта спрямо 3,36 пункта през миналата година (при скала от 1-7, при което 7 е най-лошият резултат), с което се нареждаме сред полуконсолидираните демокрации. Негативният извод обаче е, че от десет години насам се вижда непрекъснато влошаване на демократичните показатели на страната ни (с изключение на известно подобряване през 2016 г.).

През 2009 г. е било най-доброто ни представяне в класацията с общо 3,04 пункта.

Целият анализ четете в Investor.bg
 


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, но в САЩ си живеят добре,
като *** са, засмукали са целия свят, а където не стигат-задушават средата всеячески.
Започвам да се надявам единствено на намесата на Създателя да спре най- амбициозните и алчни жители на Планетата по някакъв начин.
"Искам всичко, искам го сега!"- без значение по какъв начин и на каква цена, най-гадните хора за всички времена живеят днес.
45
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Козяците в най-скоро ще се размиришат.... ....иде добра възможност за грантове и едва ли ще пропуснат! Наблюдавайте внимателно новата партия "Демократична България", образувана от ДСБ и "Да, България"... ..и Раданчо, разбира се!
44
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Превод - България не изгони руските дипломати, както ние искахме! Бойко не слушка какво му казваме и за това е лош! Демокрация има само в страни, които безпрекословно следват Априлската Белодомска Линия - като Саудитска Арабия например!
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали не си и помисляте, че това е заради отказа да изгоним руски дипломати?
Питайте соро соидите, те няма да се уморят да ви убеждават в това... ...ще отричат до последно... ..на черното ще викат бяло... ...гранта е това еййй!
42
3
 
11
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Абе айде у лево,кой ги пита и с кое право ще ни одценяват , това да не вие бащиния?
Айде сиктир,това е нашата държава, какво ни номерират ,кой ги пита?
41
5
 
15
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Ааа, ма, краварска работа! Влошавала се! А, когато пишехте: 'Бойко е кучи син, но наш кучи син", тогава демокрацията цъфтеше. па вързваше;)))
40
3
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
За вас майтап,ама мене сън не ме лови.
Гледах и в мазето,търсих в градината,абе,нема я ,каде турих тая пуста демокрация,абе ,за американците,услуга да направим ,е нема
Е нищо ,сполай ви за Рат ,за Сорос ,за визите
А между другото имаше снимка на един мотар,на гърба на якето му беше избродирано :Ако знаехме какво ще стане,щяхме да си берем сами памука;,та опраи те се там,ние ще му намерихме колая ,вече ви ядохме попарата.
Пък и тука е Европа,ай сполай
39
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това само защото не изгонихме руските дипломати?!
38
3
 
15
 
! Отговори
Бтлгарин преди 1 година
Значи,когато Драгалевският Ай Дук с Хвърковатата си чета изкорми,окраде и продаде на краварите държавицата ни,тогава имаше демокрация,а сега когато няма вече какво са се краде и продава - няма вече денокрация!?
Дано има Господ и Ад и час по-скоро
да прати на ай дуците еднопосочни билети!
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
US доклад: Демокрацията в България се влошава!
=

Има нещо такова, откакто се усети смяна на посоката на платната, в посока Черно море.. )
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демо в САЩ: Ние ще направим стена към Мексико (демо оценка 7). Ние няма да приемаме бежанци от държавите в които ние подпалваме войната (демо оценка 7). Ние сме либерални, ама всички дошли отвън са наркотрафиканти (демо оценка 7). Уволнявам всички и си назначавам семейството по всички държавни длъжности, но това не е шуробаджанащина (демо оценка 7). Средна демо оценка на САЩ 6.9. Брей че БГ сме много напред.
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква демокрация, след като Бойко официално подкрепя химическите оръжия и геноцидът?
34
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Демокрацията" ни щеше да е на върхово ниво ако бяхме изгонили руски дипломати, знаем ги тези американски хитрости. Като не им играеш по свирката, значи ти се е "влошила" демокрацията.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направо убиха всичко детско в баце как така демокрацията у назе се влошавала та нали наведената мутра вече две петилетки е на власт и изпълнява всичко което му наредят големите началници. Как ще обяснят факта хем слушка, хем няма демокрация значи някой нещо не е доразбрал чудя се само за краварите ли става дума или за мутрата???
32
1
 
24
 
! Отговори
Скрипал преди 1 година
Това е по повод не изгонването на Руски Дипломати. Змията веднага хапе.
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2009 г. е било най-доброто ни представяне в класацията с общо 3,04 пункта.
----------------
Значи се влошава след като Боко взе властта.
Така е, когато управлява комунист.
30
1
 
11
 
! Отговори
П.Петров преди 1 година
До Илия Пенев 26
Не става само със салам и зрелища, Илия ! Трябва и лична и обществена свобода, за да се просперира, създава и твори! Точно в това социализЪма като тоталитарен режим се оказа "недоносче"! Птиците живели цял живот в клетка не летят високо!
Иначе да, само с безплатно образование и здравеопазване(но по-качествени) може да се извлече максимума от потенциала на нацията.
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"2009 г. е било най-доброто ни представяне" в тази класация, след това на власт идва ББ.
28
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дреме ми за американците и измислените им класации. Дори не са ми искали съгласието да участвам в тях.
27
6
 
18
 
! Отговори
Берлин преди 1 година
Няма как да няма корупция, след като тя комунистическата власт никога не е губила позиции в БГ. Не може 30 години след падането на Берлинската стена, премиер да ни е шофьорът на Тодор Живков - назначен за мутра от Луканов и все още на пряко командване от Кремъл. Няма как.