US доклад: Демокрацията в България се влошава!

Най-лоши продължават да са оценките за корупцията
11 апр 2018 18:25, Виктория Тошкова
75
US доклад: Демокрацията в България се влошава!
Архив: Булфото

Оценката за демокрацията в България се влошава за поредна година, достигайки до най-ниското си ниво от поне десетилетие, отчита ежегодният доклад на Freedom House "Nations in Transit 2018".

Организацията анализира състоянието в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия – основно бивши социалистически държави, и пътя им към демокрацията.

Според класацията на Freedom House рейтингът на България тази година отбелязва спад по само един показател – местно демократично управление. Оценката му се понижава до 3,25 пункта от 3,00 пункта (скалата за оценка е от 1, което изразява най-добър резултат, до 7 – съответно най-лош резултат.). Останалите индекси остават без промяна.

Най-лоши продължават да са оценките по отношение на корупцията (4,25 пункта) и независимите медии, които получават същия резултат. На националното демократично управление също се дава слаба оценка – 3,75 пункта, както и на съдебната система – 3,50 пункта.

С най-високи резултати са показателите изборен процес (2,25 пункта) и гражданско общество (2,5 пункта).

Така, общият показател за България през 2018 г. спада до 3,39 пункта спрямо 3,36 пункта през миналата година (при скала от 1-7, при което 7 е най-лошият резултат), с което се нареждаме сред полуконсолидираните демокрации. Негативният извод обаче е, че от десет години насам се вижда непрекъснато влошаване на демократичните показатели на страната ни (с изключение на известно подобряване през 2016 г.).

През 2009 г. е било най-доброто ни представяне в класацията с общо 3,04 пункта.

Целият анализ четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
35
 
! Отговори
Илия Пенев преди 6 години
Не ми пука за за демокрацията аз и без това не я обичам. Искам равенство пред закона за всички, подобаващо заплащане на труда, безплатно здравеопазване и образование и повече загриженост за българите а не за малцинствата!
20
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кой го казва ? Имерията на злото с най многото затвори ? Какво е това Nations in Transit ? Транзит към нов световен ред ли ? И кой ви дава право да анализирате чужда държава ? Ние правим ли доклади за вашата демокрация ? И повярвайте ми, ако направим, ще заемете едно от последните места.
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИЛИЯ ИЛИЕВ 13Ти вместо да се "грижиш" за англо-саксовете които УПРАВЛЯВАТ днешният святси виж оаканите ***.Виж КОЙ си избрал да те Оправя и заповядай пак ...........В провинцията рупате доматите с коловете, баламурници.
18
8
 
26
 
! Отговори
асен преди 6 години
Значи вървим по верния път щом тия ни критикуват , явно вече не щем да им играем по свирката и не си изпълняваме плана "Ран - Ът "!!!!
17
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле каква "новина".Тези американци откриха топлата вода.Само дето ние това си го знаем и без проучвания.Проблема е че именно САЩ докара на власт престъпника Борисов на власт и от тамдемУкрацията утече в канала.Сега си живеен в късният соц с копие на селянина от софийските села Тато заменен от Боку.Е, значи не е важно международното положение защото СССР или САЩ като доминантаГаньо си избира все един и същи генотип да го Оправя, а именно, полунеграмотен и нагъл сел*як.
16
4
 
29
 
! Отговори
ха добро утро преди 6 години
Че в България кога е имало демокрация ,че да се влошава ?!Аз не помня в България да е имало демокрация ! Имало е преди фашисткия решим ! По време на фашизма и най-вече след фашизма когато комунистите заграбиха всичко , от тогава няма демокрация ! Сега техните деца и внуци взеха на безценица всички заводи ,хотели и др. ,всичко което носи печалба , а ние им робуваме !
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България никога не е имало демокрация.
14
0
 
4
 
! Отговори
До кое кмета преди 6 години
Цялата им работа е такава и после ми реват-Ми ние не знаехме.
13
5
 
27
 
! Отговори
радев преди 6 години
щото не се джендеросахме
12
2
 
32
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Каква демокрация при *** народ?!България е в червена мутроолигархия, никаква демокрация! Просто комунистите заграбиха държавната собственост и станаха брутални капиталисти.Качествено масово образование,независима съдебна система,независими, свободни и конкуриращи се медии и медийно разпространение с прозрачна собственост и финансиране,ОБРАЗОВАНО И ДОБРЕ ИНФОРМИРАНО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО! Когато ги има тези неща, тогава можем да говорим за демокрация! Иначе си е все форма на някаква олигархия!
11
4
 
23
 
! Отговори
X преди 6 години
Как изведнъж демокрацията е в опасност??? Тези да видят себе си и да не дават акъл! Когато демокрацията стигне до Щатите , в България ще е вече истински комунизъм, такъв какъвто го е описал Томазо Кампанела !
10
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Не само! Изобщо България напоследък се държи много недемократично. Взе да си търси и пази интереса. Осмелява се да се опъва на мозъчните промивки и "актуализирането" на българското съзнание по краварски тертип и пълнеж. Не забравя 1337 годишната си история, рода си и славните си мъже не"***". Не приема, че е примитивен туземец, както упорито и внушават западните "експерти" с опит от джунглите на Амазонка и Конго... НЕДЕМОКРАТИЧНО!
9
6
 
16
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До аз-ътХа ха хаЧувал ли си шарената черно-бяло крава!Много мляко дава!Това е и модела на бъдещия американец, но сега добавят още един кат!И ще изглежда така бъдещия американец;кат бяло,кат черно и кат жълто!ха ха ха Шега разбира се!Но е истина ,че в САЩ отдавна не се спазват основните закони в природата за естествения подбор!И нормално това да има последствия.А те ще бъдат в ниско ниво на интелегентност на американеца!Явно няма нужда от умни и работни хора!А това е гибел!!
8
5
 
31
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Бойко Борисов наистина ще влезе в историята като направи Българите най бедните,корумпирани,умиращи и анти-демократични в ЕС!Браво Бойко - пълен резил!
7
13
 
41
 
! Отговори
ХА преди 6 години
Държавата терорист САЩ говори за демокрация!?о чудо....
6
8
 
35
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
В момента в НЕТА се предава изслушването на Цукербург в Сената. Некав бял сенатор от Северна Каролина близо 10 минути спори с него, защо в 5 те ТОП дикретора на Фейсбук няма нито един черен /афроамериканец/. Тая "държавица" няма нужда руснаците да я нападат, тя отвътре е толкова гнила, толкова прокажена, обществото им е толкова лицемерно, ЛИБЕРАСТИЯТА като рак ги разяжда. Значи трябва 5 добри профита да бъдат уволнени, за да се сложи на тяхно място черни. Цукербург го гледаше с ококорени очи?!
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уаааууууууууу...............странно.........аз сега пък ЗА ПАРВИ ПЪТ чувам, че в България ИМАЛО "демокрация"!!!!! У-ха-ха-ха-ха...........да не повярва човек, какви чудесии имало тука!!!!
4
13
 
22
 
! Отговори
бате ти кольо преди 6 години
ОПАААААААЩОМ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ СЕ ВЛОШАВА.....ЗНАЕТЕ КАКВО СЛЕДВА?-МАЙДАНЧЕ! СКОРО ОЧАКВАЙТЕ ЯНКИТЕ ДА НИ НАУЧАТ НА ДЕМОКРАЦИЯ И НАС!!КЪДЕТО АМЕРИКАНСКИ ЧЕПИК Е СТЪПИЛ,ВИНАГИ Е ИМАЛО ПРОБЛЕМИ И ВОЙНИ! АМА НА КОГО ДА ГО ОБЯСНИШ?-НА ТЪПИТЕ МЛАДИ ФАШИСТИ ЛИ?
3
0
 
46
 
! Отговори
Ха-де преди 6 години
Сефте разбирам, че сме имали демокрация в България, мене повече на някаква мафиотска структура от бананов типми прилича държавата.
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не случайно големи инвеститори си продават бизнеса и бягат от БГ. корумпираните суджуци докато са на власт така ще е