US доклад: Демокрацията в България се влошава!

Най-лоши продължават да са оценките за корупцията
11 апр 2018 18:25, Виктория Тошкова
75
US доклад: Демокрацията в България се влошава!
Архив: Булфото

Оценката за демокрацията в България се влошава за поредна година, достигайки до най-ниското си ниво от поне десетилетие, отчита ежегодният доклад на Freedom House "Nations in Transit 2018".

Организацията анализира състоянието в 29 държави от Централна и Източна Европа и Евразия – основно бивши социалистически държави, и пътя им към демокрацията.

Според класацията на Freedom House рейтингът на България тази година отбелязва спад по само един показател – местно демократично управление. Оценката му се понижава до 3,25 пункта от 3,00 пункта (скалата за оценка е от 1, което изразява най-добър резултат, до 7 – съответно най-лош резултат.). Останалите индекси остават без промяна.

Най-лоши продължават да са оценките по отношение на корупцията (4,25 пункта) и независимите медии, които получават същия резултат. На националното демократично управление също се дава слаба оценка – 3,75 пункта, както и на съдебната система – 3,50 пункта.

С най-високи резултати са показателите изборен процес (2,25 пункта) и гражданско общество (2,5 пункта).

Така, общият показател за България през 2018 г. спада до 3,39 пункта спрямо 3,36 пункта през миналата година (при скала от 1-7, при което 7 е най-лошият резултат), с което се нареждаме сред полуконсолидираните демокрации. Негативният извод обаче е, че от десет години насам се вижда непрекъснато влошаване на демократичните показатели на страната ни (с изключение на известно подобряване през 2016 г.).

През 2009 г. е било най-доброто ни представяне в класацията с общо 3,04 пункта.

Целият анализ четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то демокрация няма но защо го забелязват само когато им е изгодно и това не се отнася само за нас.щом в някоя държава управляващите или режима им са угодни за тях са добри демократи.а ако решат да вземат самостоятелни решения тогава си проличава какви лоши диктатори са и е време за подмяната им.
60
3
 
5
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 6 години
Нема такова нещо. Единственото което се влошава е отношението на българите към ненавистния ционистки говедарник.
59
8
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До кога в страната ни бащина ще цари таз страшна руснащина?
58
1
 
8
 
! Отговори
10 преди 6 години
Това е фалшива американска новина.Я питайте Бойко!
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно сега ще направятнов затвор и ще има мястоза хора работещи за чуждидържави .
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америк . демокрация нас нени интересува . Интересува ни ефективно управлениена правителството , да не се занимаватс криминални провокациив чужбина , а с решаване навътрешните проблеми наБългария . Заплатите на прав -вопарламент, съд. система гиплаща бълг. бюджет , а ненякаква измислена амер . орг-я.
55
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни интересуват американскиизмислени доклади .Крайно времее да разберат че това е намесавъв вътрешните работи на сувереннидържави . Кога сащ ще започнатда спазват международното право ?
54
0
 
4
 
! Отговори
VYPROSI VYPROSI преди 6 години
1 SCHTO E DEMOKRACIQ?2 IMA LI Q NQKYDE V SVETA?3 KAKVI SA USA CENNOSTITE?DAITE PONE EDNA4 ZASCHTO SI BIETE MALCINSTVATA?5 KYDE VIE SVOBODATA? I T.N. I T.N.
53
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опитаха ,не им се получи ,ние сме тука бе ,газим си бащинията ,по мойта земя си ходя .Айде обяснете на индианците ,дето сте ги заврели в РЕЗЕРВАТИ????? КАКВО Е ДЕМОКРАЦИЯ
52
1
 
21
 
! Отговори
74443 преди 6 години
Какво им става на нашите министри - набъбват, подпухват. Тази съвсем е заприличала на Пиги. За Каракачанаов да неговорим... Нали имат пари - да се хранят с качествени продукти, да ходят на фитнес и спа. Дължат поне на външен вид да са прилични.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ст ига с тоя комунизъм
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да е Йелоустон.Супербактерии ще изтребят големите градове.Планетата си има механизми за поддържане на хомеостазата.
49
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е случайна май визитата на американския посланик при президента Радев?!Зад гърба на боко.Американците винаги много точно усещат момента, когато трябва да се освободят от слугите си и да потърсят нови., по-надеждни. И го правят безпощадно.
48
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩОМ САЩ СМЯТАТ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ДЕМОКРАЦИЯТА Е В ОПАСНОСТ, ЗНАЧИ НАИСТИНА Е ТАКА.И ТОВА ОЧЕВИДНО Е ОБВИНЕНИЕ КЪМ УПРАВЛЯВАЩАТА ШАЙКА.ЗНАЧИ ЛИ ТОВА, ЧЕ САЩ ЩЕ НАПРАВЯТ НЕЩО ДА ЗАЩИТЯТ ДЕМОКРАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ, КАТО НИ ОСВОБОДЯТ ОТ ТОЗИ ОКТОПОД, НАРЕЧЕН ГЕРБ?
47
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Барон Ротшилд:"През 2030 г. няма да има нито България, нито българи"....На това ;и се радвате со ро соиди?
46
2
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Излиза, че според гей клуба, направил това изследване, българите отказват да се водят по акъла на Георги Съжалейкин, Пешо Прахчето и други видни негови членове. Не разбрах само какво означава думата "полуконсолидирани". Това "полудемократизирани" ли ще рече? Сиреч - полуизтребени?
45
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-високо ниво на демокрацията 2009, точно преди ОПГ Гроб да вземат властта. И сега-нов печален рекорд за България. Да си изберем Тиквата и следващия път, какво ще кажете?
44
3
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Излиза, че според гей клуба, направил това изследване, българите отказват да се водят по акъла на Георги Съжалейкин, Пешо Прахчето и други видни негови членове.
43
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А га ядохме ГМО-вна се подобряваше демокрацията значи? Нали бе, Мошета?
42
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е Йелоустоуна да изригва вече!