Глас от някогашно НДСВ: Срамно е да съдим Царя!

Минчо Спасов определи въпроса като политически казус
13 апр 2018 10:30, Анисия Иванова
57

Срамно е за българския народ да съди бившия си монарх, на чийто баща дължим толкова много. Така обобщи спорния казус за царските имоти в студиото на "България сутрин" адвокатът и бивш член на НДСВ Минчо Спасов.

Гостът на телевизията коментира решението на Европейския съд по правата на човека, който даде на българското правителство срок до 13 септември да се споразумее със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Българска или да посочи възражения.

Още по темата

Сакскобургготски подаде три жалби - за мораториума за ползване и разпореждане с имотите, за Двореца "Кричим", за хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Съдът допусна тези срещу мораториума на парламента и за имотите, но отхвърли жалбата за "Кричим", както се очакваше - съобщи адвокатът на бившия премиер и монарх.

"Управляващите забъркаха огромна каша. През 2010 г., когато дойдоха на власт, те наложиха този мораториум върху частната собственост в пълно нарушение на българската конституция и международното право. След като предприеха този грандиозен популистки ход, предвождани от съветника тогава на Бойко Борисов - Яне Янев, те и досега не са приели такъв закон. Все някой се страхува да тръгне към изготвянето му", обясни адвокат Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че трябва да се търси кой е собственик на цивилната листа:

"Отговор дава член 34 от Търновската конституция за "обдръжката на царя и царевия дом". Обдръжка означава издръжка. Например, ако аз дам на моя син издръжка, той си купи палто, чия собственост става дрехата", попита риторично адвокатът и посочи: "Цивилната листа безусловно е частна собственост, независимо че е дадена в рамките на бюджета".

Минчо Спасов вижда въпроса като политически, вместо юридически и изрази надеждите си съдебната процедура в Страсбург да доведе до разкриване на истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
4
 
! Отговори
Спасов преди 6 години
До ББАз нищо не печеля освен подигравки и омразата на такива като вас. Надявам се обаче да спечели истината
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тоя се оказа един лъжлив Старчок-ПОМНЯ ИНТЕРВЮТО С КЕВОРК
22
6
 
6
 
! Отговори
Цървулът преди 6 години
До аз-ътТова, което се говореше за казината се оказа опашата лъжа;При Кеворк въпроса беше "Ще имате ли имуществени претенции срещу България? Имуществената претенция е за обезщетение за непозволено увреждане (чл. 45 ЗЗД). Правото на собственост е съвсем друго- чл. 108 ЗС. Ако ми ударите калника и аз ви простя (т.е. кажа, че нямам имуществена претенция) това значи ли, че ви подарявам и колата?
21
3
 
10
 
! Отговори
И аз анонимен преди 6 години
Минчо, ти сравняваш хитро и умно несъпоставими неща! Браво на сина ти че ще си купи палто. Браво на теб че му даваш пари и го издържаш. Ама не сравнявай какво е дал и как го е дал на тези крадци народа, те са го взели май без много да питат именно тоя народ. Пък каквото и да е направил баща му царят. Аз не се чувствам по-малко благодарен на него, отколкото на другите ни ханове и царе, което не означава че на потомците им, а това е целият български народ, нали така, не трябва да остане всичко!
20
15
 
4
 
! Отговори
Спасов преди 6 години
До Лора1.Нима тези имоти не са придобити от баща му и дядо му?2.Вие знаете ли каква работа върши в момента на тихия дипломатически фронт? Попитайте Борисов и Станишев, които през ден са във Врана
19
2
 
23
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Цар ?!!! В република ?!!!
18
1
 
24
 
! Отговори
Лора преди 6 години
Г-н Спасов, интелигентен човек сте. Мислете преди да говорите. Хората съдят човек заради делата му - неговте а не на баща му. Сакскобурготски, освен, че се накраде, позволи на една хунта около него да се облагодетелства максимално, не направи абсолютно нищо за България и българскто общество. Съвсем не срамно да го съдим. Аз даже бих го изгонила от страната и обявила за персона нон грата
17
1
 
19
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Тия усещат че ще загубят делото. Съда в Стрсбург ги отряза за Кричим. И сега натискат за споразумение. Типично ***-либеално и демократично поведение. Ако има кой да се вържи.
16
1
 
21
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Боже как се ядосах ?!КОЕ Е СРАМНО БЕ ЦЪ.РВУЛ? Това, че се говореше че дъртото дължи милиони на казината в Черна Гора и Монте Карло, това не е ли срамно?Това оня каза на Кеворк още преди години "Аз да имам претенции към родината си?!", това не е ли срамно...Аз смятам, че е срамно, че живея в СФ, а не на остров с 10 манекенки, ама никой не му пука нали?Няма значение срамно ли е, ВАЖНО Е КАКВО Е ЗАКОННО !
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадлив дедо трябва да бъде съден и за горите и за имотите собственост на интендантството (демек държавна собственост) .
14
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите сме майстори да омаскаряваме качествените си хора.Разбира се и от чужбина ни помагат да вършим това
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лъжлив и крадлив деди мрази България и има придворни *** в република, който го наричат цар.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срамно е, че сме република, а така мазно се навеждаме. Страсбурга първо да върне на Бурбоните , на италианското и гръцкото семейство или в Австрия, а то на нашите плазмодии лесно се нарежда...
11
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не е срамно той да си ги търси в Страсбург, още повече като нищо не искаше(а и не му се полагаше). Жалка картинка
10
2
 
19
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Срамно ли, що? А ти к,во печелиш от цялата далавера на крадлив дедо?
9
1
 
33
 
! Отговори
Ивайло преди 6 години
Срамно е, че въобще допуснахме крадлив дедо да стъпи в България.
8
1
 
28
 
! Отговори
sonoio преди 6 години
България не е монархия за какъв цар говорим. Тук някакъв дърт лъжец, чужденец се опитва да съди България с цел присвояване на държавно имущество, което по времето на монархията у нас било използвано от баща му. Самият лъжец, когато се молеше да се върне съобщи, че имотите изобщо не го интересували и той искал единствено да се върне, заради България и да помогме с каквото можел на българите да живеят по-добре. След това излъга ,че за 800 дена някак си щял да оправи живота на този изстрадалнарод
7
1
 
23
 
! Отговори
ххх преди 6 години
...Срамно е да съдим Царя!....Та какъв цар е този САМОЗВАНЕЦ - той дори не е коронован!!!
6
4
 
25
 
! Отговори
антимонархисть преди 6 години
Срамното е, че кобурготската семка не е споделила съдбата на руския цар преди 100г. а са останали живи и до днес. Срам и позор за България !
5
1
 
27
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Частна собственост ли? Аааах мам...