Глас от някогашно НДСВ: Срамно е да съдим Царя!

Минчо Спасов определи въпроса като политически казус
13 апр 2018 10:30, Анисия Иванова
57

Срамно е за българския народ да съди бившия си монарх, на чийто баща дължим толкова много. Така обобщи спорния казус за царските имоти в студиото на "България сутрин" адвокатът и бивш член на НДСВ Минчо Спасов.

Гостът на телевизията коментира решението на Европейския съд по правата на човека, който даде на българското правителство срок до 13 септември да се споразумее със Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Българска или да посочи възражения.

Още по темата

Сакскобургготски подаде три жалби - за мораториума за ползване и разпореждане с имотите, за Двореца "Кричим", за хижите "Ситняково" и "Саръгьол". Съдът допусна тези срещу мораториума на парламента и за имотите, но отхвърли жалбата за "Кричим", както се очакваше - съобщи адвокатът на бившия премиер и монарх.

"Управляващите забъркаха огромна каша. През 2010 г., когато дойдоха на власт, те наложиха този мораториум върху частната собственост в пълно нарушение на българската конституция и международното право. След като предприеха този грандиозен популистки ход, предвождани от съветника тогава на Бойко Борисов - Яне Янев, те и досега не са приели такъв закон. Все някой се страхува да тръгне към изготвянето му", обясни адвокат Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че трябва да се търси кой е собственик на цивилната листа:

"Отговор дава член 34 от Търновската конституция за "обдръжката на царя и царевия дом". Обдръжка означава издръжка. Например, ако аз дам на моя син издръжка, той си купи палто, чия собственост става дрехата", попита риторично адвокатът и посочи: "Цивилната листа безусловно е частна собственост, независимо че е дадена в рамките на бюджета".

Минчо Спасов вижда въпроса като политически, вместо юридически и изрази надеждите си съдебната процедура в Страсбург да доведе до разкриване на истината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
30
 
! Отговори
Антимонархист преди 6 години
*** къв цар бе!?! На кой е цар??? Къде пише, че е цар??? Отдавна трябваше да е изгонен от България, заедно с варварското си семейство донесли 2 национали катастрофи!
3
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе я *** се гръмни бе срамно било, не е е срамно, а справедливо. Cрамно е дъртия изкукал алкаш да иска дворци и палати да ходи да бачка в мините.
2
1
 
36
 
! Отговори
Башка Луд преди 6 години
Аман от цареблизци!Пишман царедворците изпълзяха от дупката с монархическия мухъл и зацвъркаха отново!Ако величеството придобие имотите, очаквайте и наследниците на дългоносият селянин от Правец, по тази логика, да предявят претенции към резиденцийте из цялата страна!Това са държавни имоти, родата на царя е дошла с овехтели костюмчета и празни джобове!
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой кого съди?Някакъв алкохолик съди родината ми. Ако ни осъди плащаме ние, а той продължава да пие и да залага на комар