ВМРО към †Вартоломей: Ваше светейшество, не сте прав!

Критиките ви към БПЦ са неоснователни, пишат войводите
13 апр 2018 14:40, Красимир Ангелов
38
ВМРО към †Вартоломей: Ваше светейшество, не сте прав!
Снимка: Булфото, архив

ВМРО излезе с позиция във връзка с изказаните от вселенския патриарх Вартоломей критики към Българската православна църква.

Още по темата

"Ваше светейшество, не сте прав, че Цариградската патриаршия е духовен лидер на Балканите. Народите на Балканите още от Средновековието насам предпочетоха свои, народни, независими и сестрински църкви. Това е отражение на дълбокия демократизъм на хората в този кът на света", посочват от войводите в своя позиция.
 
От ВМРО напомнят, че представляваното от патриарх Вартоломей паство е една минимална част от християнския свят. "С огромно уважение към попадащите в диоцеза на представляваната от Вас църква, напомняме Ви това, за да не забравяте, че претенциите Ви за духовно водачество в православния свят са пресилени", се казва в позицията на ВМРО.

"Не само Вашите, но всякакви подобни претенции, са неоснователни. В православния свят - слава Богу - няма водачество, а има великодушие. Това великодушие ни кара днес да помогнем на своите братя единоверци в Македония", заявяват от партията.

"Добре знаете (като наследник на патриарсите в Цариград), че дълго време Охридската архиепископия беше българската църква на Балканите - именувана така именно и по волята на Цариград. Затова естествената църква майка на днешна Македония е именно Българската православна църква - Българската патриаршия", отбелязват от ВМРО.

"Ние предлагаме именно майчинско великодушие и позволяваме на нашите братя в Македония духовна самостоятелност. Срещу това Вие предлагате водачество, подчинение и показвате липса на смирение и християнска любов", заявяват патриотите и завършват: "Простете, Ваше светейшество, но грешите. Ние показваме правилния модел - от християнска, човешка и народна гледна точка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BRAWO!вие сектанти ли сте
33
2
 
11
 
! Отговори
валери преди 6 години
Браво , само така !
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВМРО ли? Ха-.ха-ха
31
2
 
6
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Редно е случаят да бъде отнесен до католикос Карекин II Нерсисян, върховен арменски патриарх - трябва арменски духовник от същото ниво в църковната йерархия за арбитър.
30
4
 
11
 
! Отговори
BRAWO! преди 6 години
Браво на ВМРО, че изпрати писмото! Какви са тези "ПАТРИАРСИ", които командарят като началници на поделение !+Кирил, +Вартоломей... Живеят в свой свят и налагат СВОИТЕ си разбирания...
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е нелигитимен атеист като Фори Светулката.
28
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
я.Всички знаем какво е решила Русия за македония - отделила я е насилствено от България, създала е македонски език, налагала е препресии над българите, не исакищ да се признаят за македонци. Смешно е искаме Русия да ни е арбитър за македони
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За разлика от папистите, Православната църква не се ръководи от едно лице (затова се нарича и съборна). Патриарх, митрополит и игумен са само административни задължения на монасите, които са станали епископи, т.е. те са първи между равни и сами не могат да налагат нищо на цялата църква.
26
3
 
19
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Тоя е ,,книжен патриарх,,,на нас не ни е никакъв!
25
3
 
11
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
При падането на Константинопол през 1453 г. т.н. Вселенски патриарх вече доброволно се е бил отказал от православието и е служел по католически обред като е признавал за духовен водач Папата. Турския султан му връща сана и ликвидира всички православни църкви в рамката на империята като дава в ръцете на Вселенския патриарх цялата власт над християните в Империята. Така, че един поп назначен на служба от завоевателите мюсюлмани не може да ни се перчи, той не е от бога а политическо назначение.
24
2
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Само да напомня, че т. н. Вселенски Патриарх е такъв защото турския султан е искал контрол над християните в империята които в онези времена са били повече по численост в империята му а и голяма част от войската му се е състояла от спахии-християни. Хитър ход на султана. На практика Вселенската патриаршия престава да съществува когато Латините превземат Константинопол. Практически от тогава до края на завоеванието на Балканите духовен лидер е Българския Патриарх и не само на балканите.
23
2
 
10
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 6 години
За ВартоРомей - един по-як и ортодоксален Нафарфорий! Да му стои отзад и да го подпира със жезъла на Светия дух, дагоева.
22
5
 
12
 
! Отговори
УМЕН преди 6 години
На тоя поп само като му гледам злобната мутра ми става ясно че има общо с духовното, вярата и християнските добродетели колкото хипопотамите с тениса на маса.
21
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платени поръчкови *** на фалшивото казионно ВМРО и на агент Иван от ДС налагиха форума и възхваляват покровителя си. Ако Иван Михайлов види как тия фалшиви "македонци" се гаврят с ВМРО не ми се мисли какво ще стане.
20
2
 
12
 
! Отговори
Вартоломей преди 6 години
Недостоен - за втори път. Първия път като искаше да открадне История Славанобългарска.
19
4
 
9
 
! Отговори
до 18 и 19 преди 6 години
А спри се и ти бе никой не му пука а мнението ти бе *** и за твое сведение Каракачоов е бил в ДС за няма и 2 месеца Тоя е пратен от Ердоган да сее вражди и разкол сред православието тоя е ченге със турски пагони.
18
11
 
6
 
! Отговори
националист до №16 преди 6 години
Нито съм платен, нито съм ***. Мразя ги безплатно. В статията може да пише за фалшивото казионно ВМРО, но негов председател е Красимир Каракачанов - доносник агент Иван от Шесто управление на ДС. Без него тази позиция не може да бъде взета. И какво точно те подразни, че припомням факта, че Каракачанов е агент на ДС?
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
русия в момента решава къде да си закара корабите от сирия и как да не започнат кошмарна война със щатите. точно до вартоломей и мънкедонците им е в момента. а изкукалия чичка грък вартоломей, с 200 човека 'паство', да си гледа узото и суфлакито, и да не се занимава с неща, които не са му работа.
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
честно да ви призная, каракачанов не ми е особено симпатичен като излъчване, или по-скоро ми е безразличен. само че принципно погледнато, има ОГРОМНА разлика между разузнавач и доносник. разузнавачите се наричат така в собствените си държави, а вражеските държави ги наричат шпиони. как точно може да 'доносничиш', след като работиш в и по друга държава - македония, от вражеския югославски лагер? по тази логика, цялата ни армия са врагове??
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е бабата, а ние сме мамата сърбите са лелята, руснаците са свекървата, а гърците третата братовчедка по сеcтринка линия, а макетата са незаконна дъщеря жендър със неустановен пол.