Военната операция – предупреждение за Сирия

Използването на химическо оръжие е престъпление, каза Захариева
Обновена: 14 апр 2018 14:53 | 14 апр 2018 13:45,
81
Военната операция – предупреждение за Сирия
Снимка: БТА

В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия тази нощ коалиция от държави предприе ограничен удар по въздух по съоръжения, свързани с химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, така че да няма жертви. Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след заседание при министър-председателя, на което освен нея присъстваха вицепремиерът Красимир Каракачанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, ръководствата на службите за сигурност.

Още по темата

Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме всички страни, и особено сирийския режим, да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право, заяви Захариева, цитирана от БТА.

По думите й е необходимо предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химически атаки в сирийския град Дума.

Както многократно сме изразявали категоричната непримиримост срещу употребата на химическо оръжие, подчертаваме, че няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които и деца, каза Захариева. Използването на химическо оръжие е военно престъпление, допълни тя.

Тя посочи, че премиерът е разговарял с временно управляващия българското посолство в Сирия и е станало ясно, че няма пострадали български граждани.

В отговор на репортерски въпрос Захариева посочи, че са били във връзка с партньорите си и са имали информация от няколко дни за рамките, в които ще се проведе военната операция. Захариева отбеляза, че умерената руска позиция й дава основание да смята, че няма да има военен ответен удар от страна на Русия. Тя посочи, че не е случайно, че не са атакувани свързани с Русия бази.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов каза, че няма нужда от допълнителни мерки в страната точно поради факта, че няма непосредствена заплаха.

Информацията от Дамаск, а и от съседните посолства, включително от Турция, е, че няма вълна, която да се движи от Сирия към Турция или от Турция към България, отбеляза той и допълни, че въпреки всичко граничната полиция, както и военните, които участват в защита на границата, си изпълняват задълженията.

Той също отбеляза, че това е единична атака, която има за цел да предупреди управляващите в Сирия да не използват химически оръжия.

Самата реакция на останалите страни, които подкрепят правителството в Дамаск, е също обрана и умерена, каза Каракачанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
12
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До КрайТурците са много преди нас.Те водят превантивна политика срещуЗапада.Опитват се да се защитят.Но вече захапаха въдичката с кюрдите, макар и не по тяхно желание!Но и Турция е малка сравнение с парите срещу тях!
40
1
 
28
 
! Отговори
гого преди 6 години
видяла жабата че подковават коня и тя дигнала крак ;).... трагици смешници
39
3
 
23
 
! Отговори
един преди 6 години
Бойковия режим докога ще го търпим?Кво да ги мислим сирийците.
38
1
 
12
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Ние принадлежим към тези,които губят икономическото съревнование и използваме воените средства за да запазим статуквото!Това няма да ни помогне! Времето не работи за нас!А Сирия няма да е последната!Това е нашата същност! Така да се каже ,сами си копаем гроба!А България е много глупава ! Защо да плащаме заедно с тези ,които са крали до сега и са живели като крале!?!?!?!?!
37
3
 
22
 
! Отговори
Край преди 6 години
Захариева - ако Ердоган реши да си простре властта върху целите си душевни граници няма да обяви война на България просто така. Първо ще покаже едни хора "от Кърджали" дето са били принуждавани да ядат свинско и те ще разкажат как който не се е съгласил българите са го обгазявали с Новичок.Знам ви йезуитските номера Захариева /Хазариева/.
36
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А използването на ракети по суверенна страна не е ли престъпление , другарко шекерова
35
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези двамата какви бяха?
34
1
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Явно Каракачанов се отнася несериозно в тази опасна военна обстановка - по облеклото му съдя че е наминал през дюнер павилионче да похапне и после е отишъл да разисква има ли риск за 7 мил българи - НЕСЕРИОЗНО ПРАВИТЕЛСТВО което никой не го пита за нищо - Какви Европредседатели сте ? Смешно жалко и грозно - като Цялата ни Армия де ! ОТ над десетилетие сме в НАТО - И какво ни дадоха ? НИЩО! Пак си караме старите БТР и МИГ !! ДОРИ АРМИЯТА заприлича на министъра си - С тумбаци на Парад!
33
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия..."Трябва да пишете по-скоро така:"В отговор на не особено вероятното твърдение, че е имало химическа атака в Сирия срещу предполагаеми терористи, спонсорирани от САЩ, е извършена неоправдана агресия срещу мирното население на Сирия..." Поне ще сте по-близко до истината.
32
0
 
35
 
! Отговори
Ддд преди 6 години
НАЧИ използването на хим оръжие е престъпление а на друго оръжие не е престъпление...голяма логика
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз питам: Готови ли са цивилизованите държави за една пълномащабна война? Аз и семейството ми война не искаме!
30
0
 
43
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 6 години
ЗАЩО НИКОЙ ПОЛИТИК НЕ КОМЕНТИРА СЛЕДНОТО:ЗАЩО БЕЗ РЕШЕНИЕ НА СЪВЕТА ЗА СИГУРНОСТ СЕ СТРЕЛЯ ПО ДЪРЖАВА ЧЛЕН НА ООН ЗА КАКЪВ ДЯВОЛ ИМА ГЕНЕРАЛЕН СЕКРЕТАР НА ООН-ИЗОБЩО ЗАЩО Е ООН?ПО ТАЗИ ЛОГИКА ВСЯКА ДЪРЖАВА МОЖЕ ДА УДАРИ ДРУГАТА ПО СЪМНЕНИЕ ЗА НЕЩО
29
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая защо се обажда без никой да я пита! Откъде знае тая п.тка заспала кой какво оръжи е използвал. Политиците ни да мълчат, нито някой ги пита, нито имат какво да кажат. Да се въздържат от невъздържани приказки и действия, ако им е трудно, препоръчвам им да прочетат историята на Народния съд, това ще ги мотивира да мълчат.
28
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудя се как хората в света търпят този тормоз и тези откровенни и прозрачни лъжи! Америка ръководена от едрият капитал прегазва всякакви човешки ценности! Парата за тях е бог.
27
21
 
2
 
! Отговори
Сириец преди 6 години
Правилна позиция, съобразена със съюзите, в които членуване. Редно е да съгласуване с партньорите ни, а не с рашките Евразия и!
26
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалки и смешни.
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да е... клоуните ви
24
3
 
30
 
! Отговори
ТОЗИ преди 6 години
СКОКОНДРИЛ,НАЗНАЧЕНА ЗА НЯКАКВА СИ ОТКЪДЕ ИМА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БОВ В СИРИЯ--ГЕРБЕРИТЕ СА НАЙ-ГОЛЯМИТЕ *** В НАШАТА ИСТОРИЯ--УРОДЛИВИ СЪЗДАНИЯ..БОКО,БОКО-КОИ ГЛАСУВАХА ЗА ТЕБ--САМО ДЖЕНДАРИТЕ,НЕБЪЛГАРИ...
23
1
 
37
 
! Отговори
Juls преди 6 години
Даже ги съжалявам, представям си, какво е да излезеш пред хората и да ги убеждаваш в нещо в което и ти самият не си убеден, само защото си *** чиновник и слуга. Колко ли мизерно трябва да се чувстваш, ако господарите ти наредят да излезеш пред хората да ядеш *** и после да ги убеждаваш, че видиш ли това са пасти.
22
2
 
28
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 6 години
Абе и у Ирак УЖ имаше химическо оръжие ,ама НАНАЙ ! Само къде краварите им точат нафтата...