Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?

Да включим прожекторите, да осветлим процесите, зове президентът
Обновена: 16 апр 2018 14:26 | 16 апр 2018 14:00, Камелия Цветанова
255
Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?
Снимка: БТА

Според президента Румен Радев причината България да е най-бедната страна в ЕС е политическа - неефективната институционална среда.

"Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия", коментира той по време на лекция в УНСС.

Държавният глава допълни, че една политика може да бъде представена за успешна чрез PR блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.

Радев подчерта, че безспорно има напредък в развитието на страната ни през последните 30 години и посочи като примери приемането на демократична конституция, пазарната икономика, осъществената приватизация, членството ни в ЕС и НАТО, усвоените еврофондове, привличането на чужди инвестиции, развитие на инфраструктурата.

"И все България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция. Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система", каза още президентът.

"Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения", призова той.

Радев смята, че в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно.

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно", коментира Радев.

Според него прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици.

"Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността", посочи държавният глава.

Нивото на смъртност в страната, емиграцията на младо население, бедността, ниските пенсии, битовата престъпност и корупцията бяха сред проблемите в България, откроени от президента в лекцията му.

Радев каза, че искрено желае да имаме силен и успешен парламент, но по думите му, когато имаме чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, а това въздейства негативно на бизнес средата.

Според него в момента липсва способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъкаааа, трудно е да се расъждава без да има с какво и без да знае как
11
0
 
27
 
! Отговори
Пицата преди 6 години
А бре как не умаляхте да говорите едни и същи приказки. Ще направим, ще обсъдим, трябва да....., ще вземем мерки, ще назначим комисия, след среща със .......На хората им писна.Дела трябват дела.
10
0
 
14
 
! Отговори
Bit преди 6 години
Ми хайде де, всички това чакаме......вече 30 години, ама "къщата" и портофела са все така празни!!!
9
14
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Радев разсъждава ?!Радев, остави Боко да разсъждава на глас.Той ни стига - всеки ден бърбори !
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изпращаме всички кадърни хора да работят в белите страни. Ние хромавите оставаме и източваме държавата с инвалидни пенсии до откат
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много просто, политиците и покровителствените бизнесмени по-малко да крадат.
6
6
 
16
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Ехе тоя явно е главния *** дето реве като гладен комунист за всичко колко било зле
5
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румба, спираме да плащаме имперски данък на Кремъл и ставаме два пъти по-богати. Що се праиш, че не знаиш?
4
11
 
21
 
! Отговори
8===о преди 6 години
Лесно - емперичното правило е - колкото си по-близо до русия политически ,толкова си по-беден.
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще станем богати, като направим една революция и вземем милиардите на политиците.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе север хем не са капиталисти, хем не са социалисти, ама капитализма им е на пет предавки пред нашия, а социализма им е от мокрите сънища на бай ти Тошо.
1
13
 
4
 
! Отговори
маке преди 6 години
никак по тия земи сме си бедни кат църковни мишки па и я некем да съм богат ке требе да мислим дека да изарчим парите а я мразим да мислим