Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?

Да включим прожекторите, да осветлим процесите, зове президентът
Обновена: 16 апр 2018 14:26 | 16 апр 2018 14:00, Камелия Цветанова
255
Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?
Снимка: БТА

Според президента Румен Радев причината България да е най-бедната страна в ЕС е политическа - неефективната институционална среда.

"Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия", коментира той по време на лекция в УНСС.

Държавният глава допълни, че една политика може да бъде представена за успешна чрез PR блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.

Радев подчерта, че безспорно има напредък в развитието на страната ни през последните 30 години и посочи като примери приемането на демократична конституция, пазарната икономика, осъществената приватизация, членството ни в ЕС и НАТО, усвоените еврофондове, привличането на чужди инвестиции, развитие на инфраструктурата.

"И все България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция. Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система", каза още президентът.

"Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения", призова той.

Радев смята, че в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно.

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно", коментира Радев.

Според него прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици.

"Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността", посочи държавният глава.

Нивото на смъртност в страната, емиграцията на младо население, бедността, ниските пенсии, битовата престъпност и корупцията бяха сред проблемите в България, откроени от президента в лекцията му.

Радев каза, че искрено желае да имаме силен и успешен парламент, но по думите му, когато имаме чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, а това въздейства негативно на бизнес средата.

Според него в момента липсва способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
8
 
6
 
! Отговори
случаен преди 6 години
най-после някой да каже защо не върви футболът в България-хубаво г-н Президент,но когато правомощията ви стигат само за да констатирате,каква е ползата.....?
151
6
 
19
 
! Отговори
БРАВО преди 6 години
Адмирации за РАДЕВ .Да включим ПРОЖЕКТОРИТЕ ?Какво значи - Мафията в Политиката в Централния Затвор в София ?
150
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Радев! Разбра, че бедността е най- големия ни проблем и, че никъде няма да влезнем- нито в еврото нито в шенгеня докато сме така бедни! Покрили сме критериите... а за бедността? Бедността в ЕС е непростим порок и главна причина да ни режат. Бате още се прави на луд, че уж не разбира за какво става дума.
149
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много герберопедерасти са напъплили тук да се фърлят на амбразурата и защитават Гепача от Банкя. Я ми кажете шушумиги, кой и с колко забогатя от нас? Само тези на които Гепача от Банкя подхвърля жълти стинки. И като го издуха оня от Вашингтон, кой ще ви плаща? Цецо Рапоня ли? И той ще бъде шунтиран, щото е десен тестис на Величеството на мисълта. Да ви се таковам на партията и ръководителите й, Ентелектуалец до Ентелектуалец, цял народ ви мрази и псува.
148
0
 
5
 
! Отговори
Starija hush преди 6 години
Emigrantite ot 4uzbina nema da se varnat i da ba4kat bez pari na novite 4orbadzii.Ulovi emigranti ot Afrika samo te 6te ba4kat za edna 4orba na den.Investici nikoi nema da pravi dokato nema elementarni zakoni za teh.Kak moze na nekoi da mu prodadat biznesa bez toi da znae i sada se pravi na ja6 mi ga ZA.Tova e djungla a ne dargava razberi go nai posle.
147
28
 
18
 
! Отговори
Президент надали ? преди 6 години
Летци си имаме, ама президент надали...
146
18
 
35
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Най-после имаме свестен чевек за президент. Дано успее нещо да промени ! !
145
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До vot42Е, и? Какво станало?Пред църквата ли трябваше да пушат трите дами?
144
13
 
22
 
! Отговори
Оксиморон преди 6 години
Военен мисли
143
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щял да подари на *** кебапчета!
142
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радева както е засмукала и дърпа тая цигара зад боклукчийския контейнера в Чикаго, къде ли изпуска дима, какво ли обдухва, кой й плаща командировките на тая *** и чий го дири в Чикаго???
141
6
 
16
 
! Отговори
предатели много преди 6 години
На това му се казва : 30 години тъпчене на едно място и назад в килията като затворниците....демокрация, демагогия ,връзки под и над масата...фашизъм и антикултура.
140
2
 
12
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?---------Абе, той и Тодор Колев се опита да намери решение на този проблем в "дискусионното" ТВ предаване "Как да ги стигнем американците", но, уви, така и не успя!!!!!!-))))
139
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъмно е! Тъмно е в главата ви гусин преьидент, тъмно е защото 40 год са ви промивали мозъка. Тъмно е и тъмно ще си остане. Жална ни майка България...
138
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
радев е просто руска марионетка, яде български хляб, а снася на руснаците, обикновен предател
137
3
 
8
 
! Отговори
Yakov преди 6 години
Causa perdidit! Това е България
136
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
радев просто не ти се отдава брат, просто не ти се отдава!
135
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гимнастика Радев и Христов Петков пискащата червеноармейка са СРАМ за майка България
134
15
 
13
 
! Отговори
vot42 преди 6 години
Ето какво написа във Фейсбук журналистката Ваня Влашка, която от години живее в Чикаго: "Преди две седмици президентът Радев беше в Чикаго. Въпреки че това не е моят президент, отидох на срещата в българската църква. Просто слушах, записвах разговора и снимах малко. Не беше нищо особено. След срещата обаче, когато си тръгвах, забелязах, че "първата дама" се е скрила зад едни контейнери за *** в двора на църквата и пуши, придружавана от две дами.Служител на американската "Сикрет сървиз" ги охраняваше, застанал с гръб. Снимах ги... Две седмици разсъждавах върху това дали да пусна сним
133
10
 
21
 
! Отговори
Димитар Стефанов преди 6 години
Още Ботев и Левски са казали, че трябва да вървим по Европейски път, защото сме Европейска държава, даже НАЙ-СТАРАТА!!!Защото Русия не е приятел, а империя, която не ни мисли доброто!!! Това са техни думи!!!Колкото по-далеч от Русия по-добре са казали.... за справка питайте Чехия, Полша, Унгария, те помнят нападението с танковете!!! Които също са славянски държави!!! :)