Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?

Да включим прожекторите, да осветлим процесите, зове президентът
Обновена: 16 апр 2018 14:26 | 16 апр 2018 14:00, Камелия Цветанова
255
Радев разсъждава: Как да станем богати като сме най-бедни в ЕС?
Снимка: БТА

Според президента Румен Радев причината България да е най-бедната страна в ЕС е политическа - неефективната институционална среда.

"Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия", коментира той по време на лекция в УНСС.

Държавният глава допълни, че една политика може да бъде представена за успешна чрез PR блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.

Радев подчерта, че безспорно има напредък в развитието на страната ни през последните 30 години и посочи като примери приемането на демократична конституция, пазарната икономика, осъществената приватизация, членството ни в ЕС и НАТО, усвоените еврофондове, привличането на чужди инвестиции, развитие на инфраструктурата.

"И все България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция. Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система", каза още президентът.

"Крайно време е да включим прожекторите, да осветлим процесите в България, да има прозрачност на собственост, на управленски решения", призова той.

Радев смята, че в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно.

"Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно", коментира Радев.

Според него прокуратурата и съдът имат последен шанс да върнат доверието в тях и в България като погнат безкомпромисно крадците, корумпираните, престъпилите закона, независимо дали са от управляващите, опозицията или от собствените им магистратски редици.

"Може да си поставим за основна цел да изкореним бедността и мизерията, да овладеем и надмогнем демографската катастрофа, да спрем обезлюдяването, да върнем повече български граждани от чужбина, да станем богата държава. Според мен крайната цел е важна, но не по-малко важен е механизмът, по който ще я достигнем, а това е висок, устойчив икономически растеж, с растящ дял на иновациите и производствата с висока добавена стойност, с акцент върху конкурентоспособността", посочи държавният глава.

Нивото на смъртност в страната, емиграцията на младо население, бедността, ниските пенсии, битовата престъпност и корупцията бяха сред проблемите в България, откроени от президента в лекцията му.

Радев каза, че искрено желае да имаме силен и успешен парламент, но по думите му, когато имаме чести и понякога хаотични законодателни промени, това води до непредвидимост и нестабилност на правовия ред, а това въздейства негативно на бизнес средата.

Според него в момента липсва способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или крадлив бесепар например!
111
0
 
13
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
За пореден път се питам: КОЙ УПРАВЛЯВА В ТАЗИ ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ? Не може да има такова разминаване във вижданията между народа и властващите от негово име, без наличието на СКРИТИ СИЛИ работещи срещу държавата и командващи парада.
110
4
 
15
 
! Отговори
проблем преди 6 години
Интересно какво "работят" "работливите",като няма икономика.Пари се изкарват сега не с работа,а с кумови назначения на държавна "работа",обществени подръчки,еврофондове,разпределяни от 3 /трима/чиляка...и крадене.Яко и безнаказано крадене.Спрат ли еврофондовете и падне ли правителството,жална ни майкя.
109
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха, кой управлява от 10 години бе шушумиги? Радев ли ви вдигна цените на храни, горива, лекарства, тока, парното? Кой удари инвалидите онзи ден, а болните деца, а пенсионерите? Сикаджията бе хора, казва се Бойко Методиев Борисов. На 18 години приет в БКП, после станал агент на ДС, след това на БОП, после Сикаджия, обслужвал Маджо, Маргините, Пашата. Арестуван за крадени коли в Унгария, докаран под стража. Смаза Малкия и Среден бизнес, всеки му плаща за да работи. И как да сме богати?
108
7
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
До :)забравих за pомите и за робството, разбира се и те са виновни наред с другото!Демокрацията е най-съвършената система, не е виновна, никой не е измислил по-донра система.
107
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България е, че комунизмът превърна хората в готованци и мързеливци. Днес при капитализма работливите и кадърните живеем добре, а готованците и мързеливците са бедни и мизерстват.
106
8
 
10
 
! Отговори
предложение преди 6 години
Да разрежем тиквите на малки парчета и да нахраним гладните.
105
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По соц. времето мотото беше Учи, за да не работиш, а след 89'та година - Влез в ЕС, за да получаваш......и от тогава всичките усилия на Андрешко са съсредоточени в ЧАКАНЕ (което в България е прието за работа), а ЗАДЪЛЖЕНИЯТА си ги решава с - bал съм му мамата
104
4
 
23
 
! Отговори
Умен преди 6 години
Много лесно бе, господин генерал.Излизаме от ЕС където сме най-бедни и влизаме в Евразийския съюз където с 510лв минимална заплата ще сме най-богати.
103
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 6 години
До ДемократНе са това причините. Питай патриотите тук във форума- виновни са р.о.мите и 500г. турско робство.
102
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЕС ще помогнеТериторията на Кремиковци ще стане нова индустриална зона.Нямаш идея какво пишеш.
101
8
 
16
 
! Отговори
Това президент ли е? преди 6 години
Руският патриарх му се кара като учител на ученичка, а Радев се свил навел глава с клепнали уши и гледа страхливо надолу... Това президент на България ли е ?
100
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 81Колкото и да оправяме инфраструктурата, колкото и инвестиции да влизат, еврофондове, производство, търговия, туризъм, парите пак ще отиват в едни и същи хора. Хората пак ще са бедни. Схемата е такава.
99
5
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До ДемократСведи вариантите само до изостанала мафиотска Русия и слугите й в България.Не е нужно да търсияш други фактори.Всички страни, които бяха под руско робство и теглиха майната на Русия вече са много по-добре от нас.Толкова е просто!
98
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюенето и квиченето от Цвъковите слуги по Радев показва едно, колко прав е Радев! Човека ви казва истината, платените на Цвък плюят??? Защо, кое не е верно? Най-бедни и корумпирани сме в ЕС, най-умиращи и намаляващи, никаква икономика и селско стопанство. Само внасяме, изнасяме суровини. Рапона създаде условия за ужасна корупция, пазарува избори, жените растат с всеки ден, образованието е трагедия и здравето вече е за богатите. Предал ни е и ни е продал на САЩ и ЕС, за да властва. Пътник е!
97
9
 
11
 
! Отговори
Олег преди 6 години
Радев, почиташ празника на Кирил БЕЗ Методий. Празника на Кирил Гундяев дето те направи на русенско варено на националния ти празник!!Трябваше да си в Рим където е гроба на Кирил.Да не забравяме за Македонските земи...или викаш кат идеш там тая година азбуката ще дойде от тракисйките земи? Догодина като иде Вучич от чии земи ще е азбуката?
96
8
 
12
 
! Отговори
генерал-смешно е преди 6 години
Мястото на генералите е в армията, а не в политиката. В цивилизована Европа в мирно време няма нито един президент(прецедент) генерал.
95
5
 
8
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Не е виновна демокрацията, нещо друго е виновно, има много други виновни:- Путин- Русия- комунистите- русофилите- съдебната система- административната система- избирателната система- здравната система- образователната система- някоя друга система- българите са пpоcти и не разбират демокрацията - червените капиталисти- 45 години комунизъм- 29 години посткомунизъм- комунистите ГЕРБ- комунистите БСП- сектите- веганите- корупциятаА демокрацията на е виновна, демокрацията е най-съ
94
9
 
10
 
! Отговори
Aman преди 6 години
До Анонимен Кой те управлява 12 години бре? Радев ли? Пази боже..
93
11
 
12
 
! Отговори
Тъмно му било преди 6 години
То бива, бива, ама такива глупотевини е наговорил гимнастика, стига слуша Христов Петков бе, ало, президент ли си или дупка в полето