Мирът на Европа минава през просперитета на Балканите

Лиляна Павлова се отчете пред НС за българското европредседателство
9
Мирът на Европа минава през просперитета на Балканите
Снимка: Булфото

Мирът на Европа и Балканите минава през просперитета на тези Балкани и европейското им бъдеще. Това каза пред депутатите министърът по въпросите на българското европредседатество Лиляна Павлова. По искане на ГЕРБ тя отчете пред Народното събрание свършеното до момента.

Павлова увери, че срещата на 17 май в София между ЕС и страните от Западнати Балкани е много важна, но в същото време България като председател на Съюза не дава обещания за разширяване на Общността, за да не създава фалшиви очаквания.

Лидерите на страните - членки на ЕС ще се съберат на вечеря в София на 16 май. Срещата на върха, посветена на Западните Балкани, ще е по покана на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск под домакинството на премиера Бойко Борисов. На нея ще са и шестимата лидери на Западните Балкани, увери тя.

Срещата на 16 май е неформална, поради което няма как да я пропуснат премиерите на държавите, които биха бойкотирали тази на 17 май заради Косово, като например Испания.

Освен европейската перспектива пред Западните Балкани, Павлова очерта като много сериозна тема, която предстои да се развива, сигурността. Въпреки че по нея са работили четири председателства на ЕС до момента, тя продължава да стои на дневен ред, защото е свързана със защитата на външните граници и миграцията, смята Павлова.

Според министъра 2018 е много важна година, защото е последната преди приключването на мандата на ЕК и ЕП, в която има възможност да се приеме законодателство, свързано с гражданите във фокуса на институциите.

Павлова се похвали, че оценките които получават и политици, и администрация до момента са, че европредседателството е успешно.

"Оценките са, че работа, която се извършва на всички нива - експертно и политическо - се извършва професионално, динамично, интензивно в духа на конструктивен диалог, в духа на това, за което дадохме заявка, а именно да сме не само конструктивни, ами и балансьор, да сме посредник, да сме тези които търсят компромис в името на това да постигнем напредък по всички важни теми", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛИЛЕ ХАПНА ЛИ ЧЕДО ?
7
0
 
32
 
! Отговори
Кюстендилец преди 5 години
Те,шиптарите, стигнаха до Куманово...
6
0
 
35
 
! Отговори
Бля бля бля преди 5 години
На политика устата му/й трябва да приказва. Накрая - всичките БГ политици милионери, а за народа - среден пръст.
5
0
 
34
 
! Отговори
Лилето пак се обърка преди 5 години
Лиле, недей така. Европа си живее в мир вече 70 години и си свиркa. Ние сме на бунището, макар и ние да не сме воювали през същото време. Само жертвите на лошата инфраструктура и управление: калпави пътища, Хитрино, тунели и магистрали и умряло МВР са хиляди на година. Здравеопазването унищожава още повече хора. Това е просперитета за България. Европа си е решила тези въпроси. Ние не сме. ГЕРБ вече управлява повече от БСП от 1990 насам, но е направило толкова, колкото и те - т.е. нищо
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лилянке, докато оправяте Балканите и света загубихте българите! Дадохте клетва не за Балканите, а за нас! Престъпихте клетвата, работите за чужди интереси и това е краят на "Гражданите за европейско развитие на България!".
3
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Павлова нали беше за уволнение след Скандала с Зимната обстановка , само некадърни в тва Правителство
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като плъзнат албанци и косовари из Балканите, такъв мир ще настъпи. Мирно ще си трафикуват.
1
3
 
37
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Апни ,Лиле,апни ! Да не отпаднеш от снага !