Бойко Борисов за Живков и Царя: Като два университета са ми!

"Навън вече не съм от дивите зайци, отдавна са ме преброили"
24 апр 2018 18:00,
178
Бойко Борисов за Живков и Царя: Като два университета са ми!
Снимка: архив "Булфото"

Бойко Борисов не крие, че е научил важни уроци от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски и сравнява времето си, прекарано до тях с това в университет.

Сегашният премиер бе бодигард и на единия, и на другия в края на 90-те години на миналия век и в началото на сегашния.

"Той (Живков) и царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията. И в една тема и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всичко", казва премиерът в интервю за Дир.бг.

Той отново припомня, че е пострадал много от комунистите, но признава, че заради вроденото му чувство за справедливост, му е било интересно да чуе как разсъждават. По повод общуването с Живков, царят му бил казал: "Борисов, ти имаш редкия късмет да общуваш с него, когато се е очовечил". А това било време, в което цялата БКП се скрила от бившия първи.

Още по темата

По повод съдбата на Живков Борисов казва, че всеки политик, рано или късно, бива захвърлян.

"Така е и в спорта. Любимите ни футболисти, вълшебници на терена също, ето как си тръгва Буфон, Иниеста. Така ще си тръгнат със сигурност и Роналдо, и Меси. Когато те носят на ръце и ти се радват толкова много, след това със сигурност се обръщат срещу теб", разсъждава министър-председателят.

От общуването си с Живков той си спомня какво му казал за Косово.

"Той до последно си мислеше, че аз съм изпратен, че съм някаква част от държавата. Тогава колкото и да го убеждавах, че не е така, той на тръгване ми каза и: "Виж, предай, Косово ще стане голям проблем". Тогава Косово въобще не го бях чул, не знаех къде се намира... Но той ми каза: "Виж там по веригата предай". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия Изток, Либия, Иран, Сирия", разказва Борисов.

И от Сакскобургготски научил много неща: "Като започна от най-елементарните, като отидеш някъде и не трябва да покажеш, че си гладен. Научихме се на обноски", казва той и признава, че много от уроците сега му помагат, когато "плува" в международни води.

От днешна гледна точка Борисов смята, че вече има уважение от европейските лидери.

"Извоювал съм позиция с мен да разговарят, а не да ме осъждат", казва той на въпроса дали е получил критики от ЕС заради решението да не изгоним руски дипломати след скандала "Скрипал".

Премиерът смята и че случаят не е бил тест за него за лоялността към ЕС и НАТО.

"Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили", казва той.

Премиерът отговаря и на въпроса защо Ердоган го припознал като посредник с ЕС. Според премиера турският президент е оценил това, че Борисов го е посетил във време, в което никой не е отишъл при него след преврата "и при откриването на моста".

"А за него това беше някаква гордост и аз вътрешно го разбирах. Това на нас все едно ни е метрото. 3 метра в диаметър сме изградили прекрасно съоръжение за 100 години напред. София ще си отдъхва с това метро, и да не дойде никой на откриването... Аз, когато откривах метрото, дойде Барозу, Херман ван Ромпой, т.е. най-високите нива в Европа. И сега в Европа всички отчетоха, че това е било грешка", смята Борисов.

Той признава, че се замислил дали Европа ще погледне с добро око на тази визита, но се замислил и какво ще се случи, ако 500 000 мигранти навлязат през Странджа в София.

"Тогава отидох и бях единствен. Азиатската част или Изтока, да кажем, ценят много тези неща. Отидох, направихме срещата, показах уважение, знаех, че ще бъде оценено. Не случайно и той, и премиерът, ме чакаха на вратите. Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: "В Берлин имаме много работа. Не мога, в 7:00 часа трябва да съм в Берлин, имам среща с президента на "Конрад Аденауър", с канцлера Меркел, много работа имам там... Но той ми отвърна: "Ще дойдеш с мен на моста, хората искат да те приветстват".

След това разказал на Меркел за визитата и тя му казала: "Дръж винаги един канал за диалог да има".

Борисов коментира отношенията си и с другите държави.

"И във Вашингтон, и в Берлин, и в Лондон, и в Москва на всички много ясно съм им казал, но и съм им показал моята политика на партията и на правителството, която винаги е била 100 процента лоялност към ЕС и НАТО", казва той.

В същото време на всички бил казал, че Русия в България има различно измерение.

"Заради Руско - Турската освободителна война българският народ, като цяло, помни, прекланя се и цени високо това което са направили за България. И всяка антируска позиция среща неодобрение в българското общество. И затова ние имаме своите културни, исторически, прагматични отношения с Русия. Както виждате и президента Путин и премиера Медведев, когато поискам разговор, говорим", допълва премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А от Пеевски какво научи?Ти колко си долеееен,мълчиш като риба за него,а?Ама ние знаем,знаеееем.
121
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евала, Бойко! След като караш каскетите, радевци и христовци да реват като разпорени риби - на прав път!
120
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не друго,поне езици знае-това "парле ву франсе",това "конграчулейшън",абе направо полиглот,да му завиди човек как свободно си говори с Макрон, с Меркел,а пък с Юнкер се разбират само с поглед.Направо сме ударили джакпота с такъв премиер.
119
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Иво Христов за 80-те%,кои други биха си избрали тоя да ги управлява.
118
2
 
25
 
! Отговори
ДА преди 5 години
"Той (Живков) и царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията. И в една тема и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всиЕ,сега ние слушаме и гледаме как разсъждава върхът на демокрацията в България!Направо сме късметлии!!
117
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се ли срамувате,че си избрахте един циркаджия да ви управлява?Затова не се оплаквайте.Всеки народ си заслужава съдбата.
116
6
 
42
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
БОКО ОТ ТОШО И ЦАРЯ Е НАУЧИЛ НАЙ-ЛОШОТО - КАК СЕ КРАДЕ И КАК СЕ СЪСИПВА НАРОДА !!!
115
8
 
36
 
! Отговори
lkj преди 5 години
Бъгарският народ помни,че и "двата университета" донесоха на България няколко големи национални катастрофи!Наложителна е поколенческа кардинална промяна на управленския" елит"!Този се провали тотално!Ако не го осъзнаем-отиваме си като нация!
114
4
 
31
 
! Отговори
тато преди 5 години
...значи този *** се изживява като зведа,нещо като меси и роналдо!невероятно!
113
5
 
22
 
! Отговори
116 преди 5 години
Щото ти го парле франсето, нали, ***, хахаха, голтак
112
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завършилия двата университета(на Живков и царя)Бойко Борисов демонстрира пред Макрон познанията си по френски:"Тука всички сте парле ву франсе,нали"?Коментара е излишен.
111
32
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велик Бойко, евала! Не е като онова мекотело, гимнастика радев
110
6
 
25
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Ако се не лъжа, вие този 3 пъти си го избирате... хахаха. :)))
109
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па да,що ти трябва университет на тебе,Живков и царя ти стигат.
108
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.........има талант,вярно е - винаги е седял на ГОЛЯМАТА СОФРА , по един,или друг начин....евала !!!!!
107
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гнусен подъл милиционер от държавна сигурност, *** като ***.Заради такива ретарди като тоя ***, къде го *** кмета на Симитли, ме е срам, че съм българин!
106
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама наистина в България има демокрация, плюнките се опитват да дават оценки на неща, които не са им ясни!
105
5
 
32
 
! Отговори
СТРЪНДЖЪТЪ преди 5 години
А най вече от великия научен труд - "ВИНЕТУ"
104
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
E, честито. Щом това са университетите. Терминал 1,2,3...
103
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз и Щатите си правят някаква зверска гавра с народа ни, поддържайки такива позорящи крадци и тъпyнгери да ни управляват! Главно чрез манипулирани избори, заплахи и фалшификации.