Готова ли е България за еврозоната?

Изпълнили ли сме критериите – в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR
Обновена: 28 апр 2018 08:29 | 28 апр 2018 08:22, Елка Василева
63

Кога България ще стане член на еврозоната? Това е една от основните теми на седмицата, след като на конференция двете основни политически сили ГЕРБ и БСП показаха постигнат консенсус по темата.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис проведе граждански диалог за България и еврозоната, а еврокомисарят по финансовата политика Пиер Московиси, който също беше у нас, заяви, че страната ни е следващата, която ще стане член на еврозоната.

Премиерът Бойко Борисов изрази оптимизъм, че до една година България ще бъде „в чакалнята“ и така кредитните рейтинги на страната ни тръгват нагоре, намаляват лихвите по кредитите и идват повече инвестиции.

Готова ли е България да предприеме тази стъпка?

„В следващия бюджет най-вероятно ще има някакъв инструмент, който ще подпомага страните, на които им предстои да влязат в еврозоната. Щом ще се подпомага с бюджетни пари, това предполага да има някакъв план какво точно се подпомага и какво се случва“, коментира в предаването Ивайло Калфин.

Изпълнили ли сме необходимите критерии и кога влизането ни в еврозоната ще стане реалност? Отговорите в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria On Air от Николай Василев, Ивайло Калфин, Божидар Чеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
5
 
! Отговори
Карл Маркс преди 5 години
До Анонимен56: Това което искам да Ви кажа е, че за в бъдеще пропастта между богатите и бедните ще става все по -широка и по-дълбока. Респективно между управляващите и управляваните. Нима не знаете че със всяка смяна на парите се изземва част от националното богатство, но в полза на богатите. Щом едно нещо го искат богатите и политиците значи че то ще работи за тях. Народа ще плати само сметката. И после нямало изедници??????
58
0
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Някой може ли да обясни какъв е смисълът България да преминава през т. н. "чакалня на Еврозоната" или механизма ERM2, след като сме във валутен борд с Евро и годишната инфлацията от години е под 3%???Отделно, че няма никакъв проблем да теглиш Евро на каса в банките. У нас фактически има двойна парична система ЛЕВ и ЕВРО.
57
3
 
3
 
! Отговори
Тошко преди 5 години
Радев работи в ДРУГА ПОСОКА. Новината след "средата на Май".
56
1
 
3
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
В ЕВРОЗОНАТА СМЕ, но само с негативите! Липсва доверие и за това сме извън от Шенген, валутния съюз и с визи за САЩ. КомунизЪма в главите на болшинството българи е ЖИВ - ков!
55
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Направо е невероятно как всяка една тема тук може да бъде подведена в посока - бедния народ и злите чорбаджии и политици.Еврото е оросто валута, както долара, юана и т.н. Състоянието на икономиката определя покупателната сподобност, а не валутата. Ако беше обратното - да вземем да приемем шведската крона и внезапно да цъфнем и вържем. Ако приемем еврото просто няма да можем да го девалвираме, за да изглеждаме богати. То и сега не можем заради борда..т.е все същото е.
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богатия е винаги готов да направи бедният още по беден.
53
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 52, човече, ти нямаш хал-хабер от живота ! Сравнил съм ти заплата и продукт ! Нима не знаеш, че в Б-я заплатата е най-ниска в ЕС, а цените са европейски ! И да, испанци и германци емигрират и в момента към САЩ и Канада и това е истина, защо трябва да емигрират в България, нали всеки търси по-доброто место, а то не е България ? Стегни се и помисли за бъдещето, да не те излъжат пак наследниците на шумкарите и бандитите на избори ! ГЕРБ какви са знаеш ли ? Ще ти кажа, клонинги на БКП-то са !
52
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50, я гледай ако въведат рублата и сега заплатите са 500 лв, след това по курса на БНБ за днес заплатите какви стават 19 280 лв- почвам да мисля че си прав.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50, ТИ ВИДЯ ЛИ ГЕРМАНЦИ И ИСПАНЦИ ДА ЕМИГРИРАТ НА САМ ПОНЕЖЕ ТУК НЕМА ЕВРО ИЛИ ПЪК В РУСИЯ ЗАЩОТО И ТАМ НЕМА, НО ПЪК ТАМ ИМА СЪЩО ПЛОСЪК ДАНЪК И КАТО СИ РЕКЪЛ А ЩО НЕЧЕ И Б- В ИСПАНИЯ ИМА 13 И 14 ЗАПЛАТА ЗА ОТПУСКА И ЗА КОЛЕДНИ ПРАЗНИЦИ- ЕЙ ***.
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДРГАРЮ КАЛФИН, Я РЕЧИ КАКВА БОРБА ПРОВЕЖДАТЕ СЕГА ТАЯ КОЯТО Е ПО УСТАВ ЛИ - ОТ 2.2017 Г- БСП Е ЛЯВА ПАРТИЯ И СЕ БОРИ ЗА СОЦИАЛНО РАВЕНСТВО И СВОБОДА И ИСТОРИЧЕСКО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА- А СЕГА ОСТАВЯМ НА ВАС ДА ВИДИТЕ ИМА ЛИ ДРУГА ПАРТИЯ С ТОЛКОВА МНОГО МИЛИОНЕРИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ В МЕСТЕН И ЦЕНТАЛЕН ПАРЛАМЕНТ- ТА КАК ЩЕ ГО ОСЪЩЕСТВИТЕ ТОВА ПРЕОДОЛЯВАНЕ- НЕАМАМ ДУМИ ОТ ОГРОМНАТА АЛЧНОСТ,А ИЗБИРАТЕЛИТЕ ВИ НАЙ БЕДНИТЕ.
49
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато въведат ЕВРОТО,обедняването ще е като лавина,заплатите ви ако са биле 500 лв.,ще станат 250 ?,а цените ще се равнят на тези от З.Европа,например ако хлябът е бил 1лв. автоматически ще стане 1?,тогава ще станете зимни съквартиранти на раците!Пак ще кажа 2002 г.еврото влезе в Испания и Азнар обеща,че няма страшно само ще има смяна валутата нищо нямало да се промени и ИЗЛЪГА МНОГО ЯКО!Елате сега да видите как богатите испанци обедняват прогресивно и си искат песета,а вие не сте богати нали ?
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
46- ПОСОЧИ КЪДЕ СЕ СЛУЧИ ТОВА ДРАСТИЧНО- МОЖЕ БИ ТУК ПРЕЗ 1096/7 Г КОГАТО ФАЛИРАХА БАНКИТЕ И НИ ОТКРАДНАХА СПЕСТЯВАНИЯТА, КОГАТО ФАЛИРАХА ФИНАНСОВИТЕ ПИРАМИДИ И КОГАТО КОМУНИСТИТЕ НИ ДОКАРАХА НАД 100% ИНФЛАЦИЯ, А МАЛКО ПО КЪСНО 2006- 2008 ИНФЛАЦИЯ 12/13.8% А ДА БЕ А ПОСЛЕ ФАЛИРАХА И ОНАЯ НЕ БАНКА ЧЕ ДА НИ Е ХАК НАТО И ЕВРОПА- ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ СОЦИАЛИСТИ НЕ СТАВАТ ЗА НИЩО САМО ЗА КРАДЕНЕ И ЕКСПРОПРИАЦИЯ- *** НИЩОЖНИ.
47
5
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
До Анонимен Браво, точно така ще стане. Политиците лъжат. Върхушката отдавна се е продала на запада. Всичко им е там - капитали, къщи, на някои и семействата. Еврото ни го пробутват за да сме им в кърпа вързани. Да нямаме суверенитет. Наличието на собствена валута е гаранция че си някой, и че си свободен, и че можеш да му теглиш една майна на ЕС ако започне да безобразничи. Иначе нали лева го вързаха за еврото. Какво повече искат.
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
щом толкова зор дават червените и оранжевите комунисти, значи ще има много за крадене. Най-лошото е, че сметката накрая ще плати обикновения данъкоплатец.
45
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
един господин пише че ако въведем еврото да кажем хляба нямало да поскъпне от един лев да стане едно евро защото никои нямало да го купува напротив ще го купуват като топъл хляб за 1 евро защото както горивата така и хранителните стоки ще има устна договорка между производителите да не се продава по евтино така е с всички други стоки ще вървят драстично нагоре чака ни тотално обедняване говоря за об.гражданин не за политиците те ще станат още по богати затов натискат неистово
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
както във вица при тошо. Пита го брежнев при комунизма ще има ли пари или ще отпаднат : той мъдро отговаря : пари ще има но не за всички .
43
1
 
1
 
! Отговори
Султан преди 5 години
Това за погребалните агенции хахаха 😁😁,а аз влязох да видя от кога ще го правим с евро? Някой знае ли? Дата,година,че само приказки!
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
36, ПРАВ СИ ДО НЯКЪДЕ,ЗАЩОТО ИМА КОНКУРЕНЦИЯ- ДО НАС ИМА МАГАЗИН- ПРОДАВА ОКОЛО 30 ВИДА ХЛЯБ- ОТ 0.50ЛВ ДО 2 ЛВ, ПУСКАТ И ПРОМОЦИИ, ХЛЯБЪТ ЗА КОЙТО ГОВОРИШ ЩЕ СТОИ, ЩЕ ГО ИЗХВЪРЛЯТ И СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ЩЕ ГО ПУСНАТ ПО ЕВТИН, ТОВА СТАВА ПРЕД ОЧИТЕ НИ С МНОГО СТОКИ, А НИЕ БЯХМЕ ВЪРЗАНИ ЗА ГЕРМАНСКАТА МАРКА 1000ЛВ ЗА 1 ГЕР.МАРКА ПОСЛЕ КАТО ВЪВЕДОХА ЕВРОТО ЗА 1.95583ЛВ- ОБАЧЕ ТИ МЪЛЧА, ЗАЩО. В БНБ ИМА ЕДНИ 47 МИЛИАРДА ЛЕВА КОИТО ПОДПИРАТ ВАЛУТНИЯ БОРД И МОИТЕ РОДИТЕЛИ СИ ЗАМИНАХА ИЗГЛАДУВАЙКИ ГИ И АЗ ЛИ?
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Великолепни и безработни икономисти, моля Ви ! Моля Ви, да ми кажете, какво значение има, дали дадена валута е по-скъпа или евтина от т.нар. евро.
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
36 - Недей да викаш, ЕЙ !Не, няма да стане, защото ако доходите са същите, няма кой да го купува.