73% от ромите ни – неграмотни, осем от десет тънат в мизерия!

Всеки четвърти българин е живял с под 351 лв. лв. през 2017 г.
115
73% от ромите ни – неграмотни, осем от десет тънат в мизерия!
Снимка: Булфото, архив

Всеки четвърти българин е живял с под 351 лв. - линията на бедност през 2017 г.

При този размер на линията под прага на бедност са били над един милион и 600 хиляди души или 23.4% от населението на страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност е нараснал с 14%, сочат данните на НСИ.

Националната статистика отчита, че системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността.

Още по темата

Данните за 2017 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 23.4 до 29.2%.

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 44.8%, или с 21.4 процентни пункта.

Очаквано най-бедните са неработещите  - 58.7% за 2017 г.

През миналата година работещите бедни са намалели до 10%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица.

Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 65.6%.

С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява приблизително 2 пъти за лицата с основно образование и над 7 пъти за лицата със средно образование.

Делът на работещите бедни с висше образование е 1.8%.

Най-застрашени от бедност са самотноживеещите пенсионери, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца.

От 2015 г. към НСИ добави в изследването и въпрос за етническата принадлежност на лицата. 

През 2017 г. най-висок е относителният дял на бедните сред лицата, самоопределили се като роми - 77.2%, а най-нисък - сред тези, които са се определи като българи – 15.7 на сто.

Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите (53.3%), докато при ромската етническа група най-висок е относителният дял на безработните лица (39.9%).

По отношение на работещите лица най-висок е относителният дял на работещите бедни сред ромската етническа група - 25.9%, при 25.7% работещи бедни от турската етническа група и 20.1% сред българската етническа група.

Рискът от бедност за лицата с начално и без образование е 28 пъти по-висок в сравнение с риска от бедност при лицата с висше образование за българската етническа група и 5 пъти по-висок за турската етническа група. При лицата, определили се като роми - 73.2% с начално и без образование са бедни, докато при лицата с висше образование няма нито един беден.

Хората, заплашени от бедност, страдат най-вече, защото не могат да си позволят на почивката извън дома (52.6%), както и възможностите да посрещнат неочаквани разходи - за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване, със собствени средства (53.2%).

Успоредно с това 2.7% от лицата не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.6% - цветен телевизор, 8.3% - автоматична пералня, а 31.6% - потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден.

Една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 36.4% се ограничават при отоплението на жилището си.

През 2017 г. 30% от населението живее в материални лишения.

За всички етнически групи най-висок е процентът на лицата, които не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, като сред ромите това са 89.8%, за турската етническа група - 72.5%, и за българската етническа група - 46.4% от лицата.

Над 85% от ромите не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи и 70% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден.

При турската етническа група 66% от лицата не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи и 34.2% не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден.

През 2017 г. 29.2% от децата на възраст 0 - 17 години в България са изложени на риск от бедност.

През 2017 г. всяко осмо от десет деца (80.1%), чиито родители са с начално или без образование, живее в бедност.

Приблизително 32 пъти по-малко, или 2.5% са децата, чиито родители са с висше образование и живеят в риск от бедност.

Рискът от бедност при децата в домакинства с родители със средно образование е шест пъти по-висок от този при децата с родители с висше образование.

Възможността да се осигурят определени потребности на децата се различава в зависимост от етническата принадлежност на респондентите.

През 2017 г. относителният дял на децата с материални лишения е 16.5% от българската етническа група, 32.3% от турската етническа група, 71.6% от ромската етническа група и 34.4% от друг етнос.

През 2017 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Пазарджик - съответно по 234 лв., а най-високата - в област София (столица) (511 лв.), следвана от областите Габрово (399 лв.) и Стара Загора (396 лeвa).

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Кърджали - 29.1%, Сливен - 28.2%, и Шумен - 25.8%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Благоевград - 13.5%, Плевен - 14.8%, и Разград - 15.7%.

Линията на бедност за 2017 г. намалява спрямо 2016 г. в две области - Сливен (с 4.2%) и Монтана (с 2.5%). Основната причина за по-ниския размер на линията на бедност се дължи на намаляването на средния размер на дохода от пенсии с 16.7% и за двете области.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
па мене са ме изтрили,щото написах-айде пак стъкмистика!от 30 години живея сред роми и до сега никой не е умрял от глад,правят сватби за хиляди левове и никой не проверява от къде са тези пари-пък колко данък ще влезе в хазната!!!!българите са дискриминирани от всякъде и от всички в собствената си държава,включително и от правителството
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е неграмотен не трябва да има никакви социални права.Такъв индивид няма място в цивилизцията,да хваща пътя към Амазония.
55
0
 
13
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Винаги който е мързелив ще е беден ,като мързелив се има предвид да не ходи на училище,да не помага,да няма желание за нищо!Ето за овчари места много по селата в селската работа също,но ТЕ /ромите/ как така ще работят Те искат да си /наберат/ кой от където може.Инстинкта им е като на макаците от ИНДИЯ където плячкосват наред.Естествено че като нямаш ценз и образование ще работиш проста работа и *** такава,както нашите Бг. я работят в чужбината.Едни бършат *** ***,други чистят по хотели
54
0
 
14
 
! Отговори
Български език преди 5 години
Прави впечатление, че в някои медии в България се правят опити за подмяна на официалния български език с новогор чрез цензурирането на българския език.
53
0
 
8
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Има *** начин да се принуди съответния етнос да се ограмоти!Като се обвърже гласуването с грамотността.Но не със забрани или ценз,а по технологичен начин.Машинно гласуване,без номера на партиите,като поредността се променя при всяко гласуване.Вече не е трудно да се направи предвид нивото на технологиите.Няма и да е много скъпо.
52
1
 
6
 
! Отговори
Мда преди 5 години
351лв на човек ли е границата на бедността у нас?Щото ние живеем с малко повече и издържаме студентка в чужбина(без стипендия!).Малко л.у.д.а работа,но въпрос на ценности,дето се вика.Не знам на братчедите колко пари им трябват за да влезнат в пътя....
51
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снощи късно се прибирах и вървях пеш в кв. Люлин , тълпи млади добре облечени роми се движат на групи , просто не бях видял такова нещо .Вижте в чистотата пак млади здрави се подпират на метли . Това не знам до къде може да доведе ?!!!!!!!?!
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Процентът бедни и безработни е равен на процентът неграмотни.Защото ученето също е труд , а който не работи ....
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ромите - 73.2% с начално и без образование са бедни. Това няма нищо общо със заглавието.
48
0
 
16
 
! Отговори
Кори преди 5 години
От колко години в България образованието е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ? От 100 ? Не съм ровил, но е то много. Освен родителите, отговорност носи образователната система и държавата като цяло! Защо няма в затвора за неспазване на закон? И не само заобикалящите го, отговорност носят и тези които трябва да го прилагаТ!
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До "ШВЕДКАТА" 52Това няма да помогне! Помощи за социално слаби има навсякъде в Европа, Америка и тн! Там обаче децата задължително ходят на училище и ако не ходят веднага се отнемат от родителите. Няма хъката, няма бъката! А уж сме държава в ЕС!
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като нямат пари и не бачкат, не ходят и да се образоват. Дивото трудно се опитомява.
45
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МогъщНе е САЩ. Един етнос, който е плъзнал по целия свят, си е харесал България. Ако нас ни няма, с ромите лесно ще се справят и ще ги разкарат оттук.Това е благодарността им, че сме спасили 50 000 техни събратя от Освиенцим!Отделно от това, вече са решили по колко от техните да заселят в други източноевропейски държави. Няма нищо случайно на този свят! Не случайно навремето са натресли социализъм точно в този район на планетата - харесали са си го и го разчистват!НО НЯМА ДА СЕ ДАДЕМ!
44
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Всичко това беше "Мижи да те лажем". Абонираха ги за заплати, а те пак вършеха безобразия, но медиите не съобщаваха за тях. Сега вместо незаработени заплати им даваме десетки видове помощи.И преди, и сега, който ром е свестен и иска да учи и да работи - прави го. Няма значение дали е демокрация или социализъм.
43
0
 
32
 
! Отговори
73% са неграмотни? преди 5 години
А какво са стрували на хазната всички бонуси, които са им били давани само и само за да ходят на училище?Безплатни учебни пособия, безплатна храна, безплатен транспорт от махалата им до училището?След като ИМ Е БИЛО ПЛАЩАНО, ЗА ДА УЧАТ и те са взели всички тези бонуси, но дори не са се ограмотили, не е ли редно сега да върнат тези пари?! Ако няма с какво да платят, ще полагат обществено полезен труд!
42
1
 
14
 
! Отговори
Doktora преди 5 години
Ка'т си нямаш друга работа_работи!Ти ще работиш,а ще издържаш 1 пенсионер и 4 ,, ***''!Успехи на всички.....А.... да не забравя-голяма цензура има намненията 😯
41
0
 
29
 
! Отговори
Тънат в мизерия? преди 5 години
А по колко пари е наляла държавата и общината във всеки един от тях, докато е раснал, докато е правил деца и докато е висял на опашки за социални помощи?!С други думи, каква е файдата от това наливане на пари в каца без дъно?
40
0
 
4
 
! Отговори
КО КАЗА МА КО?НЕ! преди 5 години
До КАРЛОВЕЦ-Да не си видял галя бранкова нарочно с малки букви?
39
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що да ходят на училище, нали ги храним и така цял живот. А ние ще блъскаме.
38
0
 
30
 
! Отговори
"ШВЕДКАТА" преди 5 години
И друг път съм го писала и получих много, много минуси.Трябва да се спрат всякакви помощи, освен законните обезщетения за безработни и пенсиите за инвалидите, разбира се.Вместо детски надбавки, за децата над трети клас, трябва да се дават стипендии, според показания успех в училище. За по-висок удспех - по-голяма стипендия, независимо от етноса!!!За да не се пребиват учителите да пишат шестица на детето, че ни трябват пари - изпити-тестове, проверявани от независими експерти от друг град.