По-строги наказания за незаконна сеч, бракониерство...

Патриотите внесоха промени към Наказателния кодекс
2 май 2018 12:45, Василия Пейчева
15
По-строги наказания за незаконна сеч, бракониерство...
Снимка: Bulfoto, архив

По-сериозни санкции и по-големи глоби за незаконна сеч и бракониерство. Това записаха депутатите с промени в Наказателния кодекс, внесени от "Обединените патриоти".

С измененията се цели да се повиши ефективността на наказателното производство и събираемостта на глобите при извършването на престъпления в горите.

Така който сече, добива, взема или извозва каквито и да е било дървета или части от тях и когато щетите са над една минимална заплата, ще се наказва със затвор до 6 години и глоба от 1000 до 20 000 лева. Същото важи и за пренасяне на паднали дървета.

Когато щетите са под една минимална заплата пък престъпленията ще бъдат предмет само на административнонаказателно производство.

Причината е, че според сега действащите разпоредби преписките за престъпления в горите се изпращат в прокуратурата, но в 90% от случаите досъдебните производства се прекратяват поради малозначителност. Така незаконните деяния остават ненаказани и се създават предпоставки за извършване на нови нарушения.

С поправките се въвеждат и по-строги санкции за бракониерите.

При улов на едър дивеч без разрешение наказанието ще бъде затвор до две години или пробация до четири години и с глоба от 1000 до 5000 лв. Убийството на дребен дивеч ще се наказва с лишаване от свобода до 6 месеца и глоба от 300 до 500 лв.

Криминализира се и съхранението, пренасянето, превозът и укриването на незаконно убит или уловен дивеч. Глобите ще са от 1000 до 5000 лева.

С измененията се включват и горските в списъка с длъжностни лица, посегателството върху които е престъпление.

По време на дебата от БСП се съгласиха, че темата заслужава внимание, но настояха, че промените ще поставят повече въпроси, отколкото ще решат въпроси. Червеният Крум Зарков заяви, че текстовете са неточни и се позова на отрицателните становища на прокуратурата и Върховния касационен съд.

От своя страна патриотът Христиан Митев каза, че до голяма степен са съгласни с критичните бележки и са готови да направят изменения между първо и второ четене.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
134 преди 11 месеца
То от законаната сеч гора не остана.
Кражба с каруца и кражба с тир сравними ли са.?
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
От години бракониерите са със златно покритие и не вярвам нещо да се промени.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сетиха сееее!!!
След толкова времеееее. Бравос!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А, аз се чудя, защо не ги виждам в гората ТИЯ с каруците и брадвите, а то "Патриотите" от Народното събрание са ги подплашили.
Внесли, моля ти се, промени към Наказателния кодекс. :)
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
а за горските и началниците в ДАГ - какво - ??? Та нали сечта се извършва с тяхната благословия... бракониерството е ясно , незаконната сеч - също , но когато едни горски излязат и започнат да ни убеждават как се сече законно и всичко е както трябва - ама хич не им вярвам като гледам обезлесените до голо баири в страната....
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е расизъм!!!!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това добре, ала къде са разпоредбите срещу фирмите които въртят незаконна сеч в огромни размери? С пет хиляди лева ли ще се глобява бушона на фирмата? И всичко ли ще си върви докато гора не остане. Вчера гледам как една такава фирма направи горски път ... през двора на един човек, без да потърси и да попита човека може ли, а и би трябвало някой да е направил проект на този горски път, някое длъжностно лице. България я правят както им хрумне.
6
2
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 11 месеца
Най-големият малшанс за ГЕРБ§Пейтриътс е, че който сече вейки за боба, няма и кво да му вземат. Дори долните гащи. Този закон е напълно безсмислен. Дърва и жерди за боба, па ще се секът, щото нема как, д асе живее иначе. Вместо да се пишат безсмислени закони, които няма да се изпълнят,з ащото няма и как глобите да се платят по тях, е по-добре да се работи за повишаване благосъстоянието на населението. Този закон е просто рекламен тип на ОП-то, за да кажат:"Ето, ние направихме нещо по въпроса"
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проблема е в изкуствената формално узаконнена сеч!
Пример : дърводобивна фирма на силно наш човек от ГЕРБ и ДПС от горското което се управлява от Калинка назначена от същите две партии се узаконява сеч в участък които е маркиран и сечен многократно през годините но има качествена дървесина и удобен път без да в необходима сеч в него. Демек горските работят за партийните частни фирми а не за държавата и данъкоплатците! Ако шефа на горското не слуша се уволнява. Това ликвидира горите- законатта" с
4
0
 
27
 
! Отговори
ист преди 11 месеца
Тези големи наказания са за някой българин, отсякал клони за доматито си и зеления боб.
На ромът и сто акта да му напишат, пак ще сече, може да нарани горския, и нищо няма до плати . Държавата се скапа.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Интересно, кой ще прилага строгите правила и как те ще променят текущото статукво, горските да ядат бой, тъй като бракониерите са с протекции.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А по-строги наказания за безобразна узаконена сеч кога?
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама хайде де, те изсякоха горите до като се присетите