Специален закон за възрастните хора? Да, ама не

Мнозинството отхвърли проектозакона на левицата
25
Специален закон за възрастните хора? Да, ама не
Снимка: архив, Булфото

Идеята на социалистите да има специален закон за възрастните хора отиде в историята.

Още в средата на миналата година червената шефка Корнелия Нинова и нейните съпартийци написаха закона, но чак днес той беше обсъден в пленарна зала.

Въпреки че депутати от левицата много пъти настояха, че отношението към бабите и дядовците е показател за развитието на държавата, мнозинството отхвърли законопроекта.

Той пък предвиждаше да се създаде специален фонд към социалния министър, който да се попълва всяка година от държавната хазна и да финансира различни дейности за възрастните хора.

От БСП обаче не бяха посочили никакви финансови разчети, дори ориентировъчни, колко би струвала - на държавния бюджет или на общините, подкрепата за възрастните хора.

За левицата "възрастен човек" е всеки, навършил 60 години.

Според социалистите законът трябваше да урежда "обществените отношения и провеждането на държавната политика в подкрепа на възрастните хора и гарантиране на условия за пълноценен и активен живот и равнопоставено участие в обществения живот".

Това пък трябваше да става с приемане на Национална стратегия, а ангажименти по нейното изпълнение щяха да имат най-разнообразни институции - социалното, здравното и образователното министерство, общините, специален Национален съвет за възрастните хора към Министерския съвет, Агенцията за социално подпомагане.

Друга идея на социалистите беше да има услуга "приемна грижа" за възрастни хора, които нямат близки, или те не желаят, или нямат възможност да полагат грижи - така, както има приемни семейства за деца.

Специална национална карта на социалните услуги по области беше предвидена още в законопроекта.

Едно от задълженията на властите, например, беше на всеки 25 000 души население да се изграждат и да функционират "социални услуги от резидентен тип" за най-малко 100 лица.

Общините пък трябваше да имат императивното задължение да разкриват и поддържат "клубове за възрастни хора"  - по един във всяко населено място с над 100 души над 60 години и по още един на всеки 15 000 души население.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако НРБ беше загрижена за възрастните хора щеше да отдели парите за пенсии в отделен фонд още когато се разбра, че соц-а отива на зле и трупа заеми. Така държавата щеше да си далира, но пенсионерите щяха да си имат парите отделно и да получават съответни пенсии. Вместо това, властта на НРБ изхарчи до последната стотинка натрупаните пари за пенсии и оберече на гладна смърт строителите на НРБ
23
0
 
35
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Според демократичната и неолиберална държава Репуб.България,възрастните хора са много вредни и най-вече излишни, така ,че ако те са съзнателни неолиберали трябва два-три месеца преди пенсиониране ,тихо и скромно да се отправят към едно място от източната страна на ТЕЦ София.А за самозабравилите се ,така наречени политици ще им кажа една сентенция написана на надгробните паметници на татарите -"Днес аз ,утре ти"
22
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На какво ни учи мизерното положение в което са поставени нашите бащи, майки, дядовци и баби?Учи ни, че няма нищо сигурно. Не можеш да разчиташ нито на пенсията, нито дали ще я доживееш. Учи ни също, че ако младите избягат и няма кой да внася пари в фондовете, държавата няма да даде пари, или ако даде то ще бъде жалка милостиня.Това нашите възрастни родители не са го знаели когато са били на нашите години. Те са живели в заблуда, че ще имат достойни старини
21
0
 
38
 
! Отговори
ХХХХ преди 5 години
До Анонимен Пенсионерите работят защото пенсиите са мижави. Дайте им достойни пенсии и работа за младите ще има.
20
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите окрадоха пенсионните фондове, а сега жалят за ограбените
19
2
 
44
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
ЛЕЛЕ КАКВА ОМРАЗА КЪМ ПЕНСИОНЕРИТЕ. А ТЕЗИ СЪЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ДОКАТО СЕ ПЕНСИОНИРАТ СА РАБОТИЛИ И СА СИ ВНАСЯЛИ ОСИГУРОВКИТЕ. КЪДЕ СА ИМ ПАРИТЕ, КОГО СА ИЗДЪРЖАЛИ. ЗНАЧИ НЕ ВИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ КОЛКО НА БРОЙ СА ШОКОЛАДОВИТЕ БРАТЯ КОИТО ИЗДЪРЖАТЕ И КАКВИ ПРИВЕЛЕГИИ ИМАТ ТЕЗИ НЕХРАНИМАЙКОВЦИ КОИТО СЛЕД 89 Г НЯМАТ И ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ А СЕ ХВАЩАТЕ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ. И СЕГАШНИТЕ ДЕМОКРАТИ ДА НЕ ЗАБРАВЯТ, ЧЕ ПРЕЗ СОЦА НЯМАШЕ БЕЗРАБОТНИ КЛАТЕЩИ СИ КРАКАТА. В ЗАВОДИТЕ СЕ РАБОТЕШЕ НА 3 СМЕНИ, В МИНИТЕ.
18
1
 
44
 
! Отговори
”МНОЗИНСТВОТО” преди 5 години
Мрази възрастите хора. Те пречат на управленците.Подкрепят ги и много ниско интелигентни млади хора,злобно насъскани с омраза към старците.Неолиберално възпитание. По времето на омразният соц,възпитаваха младите в уважение към възрастните,болните,бременните,децата.Към взаимно уважение. Хората си помагаха.Сега,уродливата демокрация,има нови ценности- джендърски. Дано всички,които мразят старите хора,да не остареят.....
17
3
 
37
 
! Отговори
Ти да видиш... преди 5 години
До Вместо да обслужват 12 Какво да организират бе приятел? Това не е като да организираш екскурзия от пенсионери до София с плакати оставка.И на връщане в автобуса по 2 кебабчета и лимонада.
16
9
 
39
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
До Анонимен 1 Какво пречи на БСП да привлече тези 2.5 млн. пенсионери и да вземе изборите? Да , ама само 500 000 хил. от пенсионерите са балъци. Останалите прогледнахме.
15
10
 
36
 
! Отговори
позитано 20 преди 5 години
До Анонимен 3 *** как да вдигнат МП на 300 лв. БСП , като власт няма да видят.То с извозване с автобуси до София нямя да стане.Гледам Корнелия колко е жалка в сравнение с Борисов. Борисов е работохолик. Чудя се кога спи този човек.Държавата при него върви в правилната посока. А Корнелия какво? Едно плюващо селско нищо.
14
4
 
40
 
! Отговори
jr,r,d преди 5 години
До Анонимен 2Кого "хрантутиш" бе,зеленчук!?Една държава фалира от некадърно ръководство или от невъзможност да се управлява!Какво са ти виновни хората,че държавата фалира!?А че сега България е в перманентен фалит не го забелязваш,така ли!?Ако на вашия боко китука му спрат еврофондовете,държавата загива окончателно и безвъзвратно!Дришльo малoyмeн!
13
3
 
38
 
! Отговори
Пенсионер преди 5 години
И какво ще правят възрастните хора в тези клубове? Ще си спомнят с насталгия за соца и младостта.
12
0
 
52
 
! Отговори
Вместо да обслужват преди 5 години
само здравите млади роми, социалните служби от всяка община да съставят списък на самотно живеещите на територията им хора, на които е физически невъзможно да се движат по улицата тогава, когато има поледица или когато жегата е силна. После да организират поне два пъти седмично да им се пазарува - храна и лекарства или други най-необходими неща.Също така да организират осъществяване на контакт поне три пъти седмично със самотни старци - да го проверяват жив ли е, болен ли е, адекватен ли е?
11
2
 
49
 
! Отговори
Правилно ли разбрах? преди 5 години
Ако има желаещи да станат приемно семейство за възрастен човек, от хазната ли ще им се плаща за това?И кои ще са тези желаещи семейства? Вероятно ще са от същия етнос, който сега с радост взима деца, за да им бъде приемно семейство.Какво ще стане? Ще настанят баба Пена в някоя от барачките в техния двор. Когато дойде денят да теглят парите, които им се полагат месечно за отглеждането й, ще има ден-два "ахо-ихо" и после тихо! Баба Пена ще живурка на гола водица. Почине ли, ще вземат друг старец
10
1
 
39
 
! Отговори
Корекция преди 5 години
Изчезна ми дума в коментар 7. Той започваше с думите "Към края на соца".Много хора наистина се вълнуваха от това, че поради мизерни заплати и невъзможност да купиш или наемеш отделно жилище, не можеш да създадеш семействодокъм 35-40 г.Наглото предложение, което описах в 7 беше изложено и в статия, публикувана в официоза.Вероятно имаха за цел да преценят реакцията на народа.Тошо щеше да падне от власт по-рано, ако се бяха опитали да прокарат такъв безумен закон!Корнелия е копирала онази идея
9
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо намерете работа на младите и после мислете за пенсионерите не на 70 години да работят по 12 часа и ние да работим при тях че срамота бре
8
5
 
37
 
! Отговори
Нинова, преди 5 години
Не си пиши'актив"с неизпълними неща:1.Тези дейности са за нормални държави.2.Целият пенсионен фонд от соцвреме е изпратен в КУБА- по соцвреме, затова след 1990 НЯМА останал пенсионен фонд.ПОдкрепяше се и в.Унита'- орган на италсоц. партия.3.Още преди 18 г. в Италия имаше Университет за 3-та възраст; безплатно учат езици, компютър, изобр. изкуство- но и преподавателите НЕ СА ЗАПЛАТЕНИ!. ВЕЧЕР.КОЙ бълг. пенсионер ще тръгне на лекции вечер и КОЙ преподавател- пенсионер ще отиде да преподава БЕЗ да
7
5
 
40
 
! Отговори
Ще ви припомня преди 5 години
Към на соца имаше брожения за ергенския данък и за това, че на млади години не можеш да си позволиш жилище, за да се ожениш. Най-наглите натегачи се опитаха да парират тези вълнения с контрапредложение - в някои държави нямало социални домове за изоставени деца, всички такива били настанявани в семейства. Та и ние да сме като тях, но по наш си, "хуманен" начин! Щом някои хора до 30 г. не са създали семейство, по административен път да ги задължат да вземат по едно такова дете и да го отгледат!
6
9
 
43
 
! Отговори
Приемна грижа? преди 5 години
За възрастни хора? Както има приемни семейства за малкитедеца?Значи, Корни отдалеч си прави сметката как ще дойде тя на власт и вместо да товари бюджета с разходи за старчески домове, съвсем по социалистически ще спретне едни комисии от отечественофронтовски тип, които ще преценяват кои от семействата в техния квартал могат да отделят по една стая и да изхранят по още един човек. И Корни ще настанява там старци, за които няма кой да се грижи!Браво, Корни! Как се сети? :)))))
5
5
 
38
 
! Отговори
sta преди 5 години
самата идея за "Възрастни хора" е неправилна. не трябва да има такова определение защото става "ДИАГНОЗА" Условия за дискриминация и подобни. Облагите звучат добре но поставят "Възрастния човек" в несъстоятелност много по-рано отколкото това се случва.