България и Австрия с общи приоритети в Евросъюза

Радев твърди, че сме в авангарда на европейската политика за Русия
3 май 2018 16:52,
9

Снимка: Олег Попов

По покана на държавния глава на България Румен Радев на официално посещение пристигна президентът на Австрия Александър Ван дер Белен, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата се срещат за трети път.

На 4 май Александър Ван дер Белен ще участва в неформалната среща на президентите на България, Румъния и Австрия в Русе. По време на срещата се очаква да бъде потвърдена политическата воля на трите държави, които последователно ще председателстват Съвета на Европейския съюз, за приемственост по ключови теми като европейската перспектива за Западните Балкани, бъдещето на кохезионната политика, енергийната и транспортна свързаност в Дунавския регион.

Ето какво каза президентът Румен Радев по време на пресконференцията, след срещата с президента Александър Ван дер Белен: "България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С посещението ми в Русия през втората половина на май и с посещението на френския президент Макрон, почти по същото време, ние провеждаме единна европейска политика по отношение на Русия. Целта е да се търсят всички възможности за открит диалог и за проекти от взаимна изгода", каза още Радев.

"Необходимо е не само да продължим дипломацията на посещенията, но да продължим и диалога с Русия. Нашата позиция е много близка до тази на България. Президентът Радев ще посети Москва през тази година, а президентът Путин най-вероятно в началото на юни ще бъде във Виена", посочи Александър Ван дер Белен.

Австрийският президент потвърди подкрепата си за присъединяването на България към Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
 
България и Австрия споделят общи приоритети в дневния ред на Европейския съюз, които ще бъдат отстоявани в последователните председателства на двете държави на Съвета на ЕС. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Александър Ван дер Белен, които проведоха среща днес в София.
 
Общата политика за сигурност и отбрана, Постоянното структурирано сътрудничество /ПЕСКО/ и Европейският фонд за отбрана бяха откроени като нови ефективни механизми за повишаване на сигурността на гражданите и европейската интеграция на България. Президентът Радев  призова и за пълноценното използване на потенциала на по-малките държави-членки в ЕС при изграждането на общата отбранителна индустрия.
 
"Но без кохезия, без реална конвергенция ние рискуваме да се задълбочи разделението вътре в Европа. Това е недопустимо, защото в такава ситуация отбраната и сигурността губят своя смисъл. Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия", подчерта още Румен Радев.

Румен Радев и Александър Ван дер Белен откроиха позитивната тенденция на разширяване на двустранното партньорство в инвестициите и търговския обмен. Президентът Радев изрази готовността на страната ни да продължи да насърчава икономическия обмен с Австрия  и отбеляза приноса на страната за въвеждането на модела на дуално образование у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
ТЪПАНАРСКАПРОПАГАНДА преди 5 години
КАТО ЧЕТА НЕГРАМОТНИТЕ КОМЕНТАРИ НА ХРАНЕНИЦИТЕ НА ГЕРБ, НА БОКО ПОЖАРНИКАРЯ И ЦЕЦО ФИЗКУЛТУРНИКА, ЕЛЕМЕНТАРНИ, ЗЛОБНИ ЛЪЖИ В СТИЛ ДЪРВЕНА ПРОВИНЦИАЛНА ПРОПАГАНДА, СЪМ ВСЕ ПО-СПОКОЕН ЗА БЪДЕЩЕТО НА РАЗТЕРЗАНАТА НИ СТРАНА. С ТАКИВА ИЗБИРАТЕЛИ, ГЕРБ СА ВЕЧЕ В ОТВЪДНОТО. ВЪПРОСНИТЕ ЛЪЖЦИ И КРАДЦИ И АНТУРАЖЪТ ИМ СА ПОБЕСНЕЛИ. НО КАКТО Е КАЗАЛ НАРОДЪТ - НА ЗЛА КРУША, ЗЪЛ ПРЪТ. АКО НЕ СА ПЛАТЕНИТЕ И НАГЛИ ***, ДОСЕГА ДА ГИ НЯМА. ПЛЮЕТЕ С/У РАДЕВ, ПЛЮЕТЕ СРЕЩУ ВЯТЪРА И ПРАВО В ГНУСНИТЕ СИ МУТРИ
8
4
 
3
 
! Отговори
льотчика президент преди 5 години
Просто нормалните хора недоумяват, льотчика президент на България ли е, или на някоя съветска република ?
7
4
 
3
 
! Отговори
Радев... преди 5 години
ти и твоите покровители от Кремъл и Позитано-2 сте срам за цивилизования свят! На кого се кланяш-на същите тези, които работят векове наред срещу държавата, на която ти си уж някакъв президент!
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такава глупост, че сме в авангарда на европейската политика спямо рашка само иво Христов може да сложи в устата на Радев
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова България е на позиции, че последното нещо, което може да се намали, това са средствата за кохезия", подчерта още Румен Радев....Храни радеффф да те лае.Хем да смучем средства от съюза, хем да лаем срещу него...
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв авангард.Първо загубихме руските пазари, отказахме се от енергийните си проекти. Други се наместиха и нямат намерение да ни ги отстъпват. Да не са луди.Само българите могат да се отказват срещу едно потупване по гърба.
3
10
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
Абе, Радев, а такова нещо като 35-милионна славянска и православна Украйна, евроатлантически ориентирана, за тебе не съществува ли? ***...
2
9
 
8
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Фуражката пак почна да плещи за Русия... - тоя Решетников не го оставя на мира...
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как няма да са на едно мнение. Изпълняват волята на Тръмп.