След приказките – и малко дела за хората с увреждания! Но?

Ананиев: От 1 юли влизат в сила нови правила за тях
4
След приказките – и малко дела за хората с увреждания! Но?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

На фона на протестите на хората с увреждания и политическите заигравки с тях, от 1 юли влизат в сила нови правила за предоставянето и изплащането на помощи за медицински изделия за тях. Ще облекчат ли живота им предстои да се види.

От 1 юли се слага край на практиката да се предоставят пари на ръка на хората, които имат право на помощ от държавата за помощни средства.

Промяната е записана в Правилника за прилагането на Закона за интеграцията на хората с увреждания, информира здравният министър Кирил Ананиев в писмен отговор на депутата от БСП Михаил Христов.

Още по темата

От 1 юли вече парите за покупка, изработка или ремонт на медицинските изделия за хората в неравностойно положение ще бъдат превеждани на производителите и търговците, регистрирани в специализиран държавен регистър.

Целта е да бъдат ограничени възможностите за неизползване на финансови средства от бюджета по предназначение.

Промените предвиждат още добавката за социална интеграция и целевата помощ за медицински изделия да се отпуска по настоящ адрес.

Едно от изискванията е медицинските изделия по индивидуална мярка да бъдат изработвани по поръчка за конкретния пациент.

Лимитите на цените на някои медицински изделия също ще се променят.

Хората с увреждания ще получават необходимата помощ и медицински изделия, без да се налага да посещават многократно дирекциите "Социално подпомагане".

Ще отпадне и необходимостта да предоставят отчетни документи за покупката на помощните средства.

Месечните добавки за социална интеграция и целевата помощ ще се отпускат по настоящ, а не по постоянен адрес, както беше досега. По този начин ще се създадат по-адекватни условия за достъп до подпомагане на хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И ИНТЕГРАЦИОННИТЕ ДОБАВКИ СКОРО НЯМА ДА СЕ ДАВАТ НА РЪКА, А ЩЕ СЕ ПРЕВЕЖДАТ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ДИРЕКТНО.
3
2
 
2
 
! Отговори
КАТЮША ПЕТРОВА преди 5 години
ПАК СЪЩИТЕ ГЛУПОСТИ , НЯКАКВИ СПЕЦИАЛНИ ТЪРГОВЦИ ЩЕ УСВОЯВАТ ПАРИТЕ С НАДУТИТЕ И НЕКАЧЕСТВЕНИ ПОМОЩНИ МАТЕРИАЛИ КОИТО ПРЕДЛАГАТ , ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ПАРИ И ЗАДЪЛЖАВАНЕ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТАЗИ ГЛУПОСТ!
2
1
 
8
 
! Отговори
от прочетеното преди 5 години
Мижи да те лъжем!Променят схемата, но не дават нищо повече на хората.*** цирка!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо ново! И преди пари за помощни средства не се даваха на ръка на инвалидите, а се превеждаха на фирмата доставчик, обаче от АСП много бавеха привеждането на пари и затова измислиха инвалидът да плаща помощното средство, пък после да чака да му приведат парите. За удобство на доставчика/търговеца. Не е облекчение отпадането на отчетните документи, а е следствие от това, че парите ще се дават направо на търговеца. Имитация на дейност!Ще увеличат ли интеграционните добавки? Услугите поскъпнаха.