Гордост, срам, корупция – кабинетът "Борисов III" през погледа на Борисов

Премиерът направи равносметка по водещите теми в страната
Обновена: 4 май 2018 09:16 | 4 май 2018 09:07, Александър Попов
281
Гордост, срам, корупция – кабинетът "Борисов III" през погледа на Борисов
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов направи равносметка на кабинета "Борисов III" за последната година. През нея беше извършена една по-съществена рокада – здравният  министър Николай Петров подаде оставка след скандал и беше сменен от Кирил Ананиев. Заради друг скандал – сделката за продажбата на ЧЕЗ, и енергийният министър Теменужка Петкова депозира оставката си, но в крайна сметка тя не беше приета.

"Гордостта на правителството е, че намалихме брутния външен дълг кабинета с 2,3 млрд. лева. Във втория мандат платихме близо 6 млрд. за КТБ, атомните реактори", заяви пред Нова телевизия Бойко Борисов.

"Срам ме е, че не успяхме да представим убедително Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие. Политически сили успяха да я вкарат в посока, което не е духа на конвенцията. Но след надигнатото обществено недоволство я оттеглихме. Аз не съм инат, но подценихме ситуацията. Ще дискутираме Истанбулската конвенция по-спокойно. Не я минахме на коалиционен съвет, защото не съм очаквал да се превърне в някаква "защита на джендърство"", обяви Борисов.

Той коментира и сделката за ЧЕЗ. 

"За ЧЕЗ ни издебнаха нарочно, отново да са февруарски събития. Бях в Брюксел, набрах Теменужка дали познава това лице и тя каза, че я познава. И й казах да си подаде оставката. Масирана атака отвсякъде за една сделка между частни компании. Не се изказваме по нея, защото това са големи компании, които имат могъщи адвокати. Могат да ни заведат искове, които да са със стотици милиони за уронване на репутацията. Мълчаливо за публиката, но иначе много внимателно наблюдаваме всичко, което се случва там. Аз лично се надявам, че няма да се случи, но това е лично мое мнение", заяви премиерът.

Най-тежките обвинения са на тема съдебна власт и корупция.

"С прокуратурата правим всичко възможно да преборим този бич с корупцията", категоричен е министър-председателят. Във връзка с ареста на Десислава Иванчева и мнението на Екатерина Захариева, че са преминати границите при акцията и въпроса на главния прокурор Сотир Цацаров дали това е позиция на цялото правителство, Борисов коментира, че е позвънил на Цацаров да пита защо толкова време се бавят и му се е обяснило, че трябва да се преброят парите.

"Не виждам смисъл в подобен тон, защото и двамата работят изключително добре в синхрон заедно с правосъдния министър. Виждал съм ги многократно заедно и работят добре. Вярно е, че подложени на такъв обществен натиск за всяко нещо, всеки може да изпусне реплика и да каже такова нещо“, заяви министър-председателят. Той призова да се даде шанс на антикорупционния орган. По думите му от ареста на Иванчева трябва да се извадят и поуки за по-добрата организация.

"Случаят за мен е приключен. Толкова много свидетели излязоха да говорят, нека да оставим сега съдиите да я осъдят по съвест", заяви той.

Борисов смята, че войната с президента по темата за корупцията е еднопосочна.

"Престрелките са от него към нас. Това носи само вреда - дядо ми каза, че два коня дърпат по-добре каруцата. В момента не виждам нищо добро в тази комуникация. Затова поисках министрите да се срещат с него. И министрите носят отговорност. Ако има конкретни сигнали - действа се и акпо има доказателства да бъдат осъдени", смята Борисов.

"Проблем има и затова създадохме този орган и обединихме всики организации, които се занимават с корупцията. Най-важна е превенцията - държавата, общините, бизнеса - трябва да има страх, че ако нарушиш закона ще има последствия. Истински се надявам този орган да не се превърне в бухалка, при мен няма как да стане. На мен са ми го правили - припомнете си Костинброд, фъстъците в Авиоотряда", припомни премиерът.

Той засегна и темата за свободата на словото, като смята, че проблемът е в собствениците на медиите.

"Ние на тях не им се месим. Нима БНТ или БНР има проправителствена политика?. Има европейски закон, да се осветлят собствениците, да се извади всичко на масата. Проблемът не е политически, решавайте си го този проблем. Не сме оказвали натиск на никого. Да, има проблем - вестници се атакуват едни други. Какво да направим за да спрем Прокопиев и Пеевски да воюват? Не се месим и затова нищо не правим", каза Бойко Борисов.

Той коментира и посещението на Сидеров в Крим, където той заяви, че не е окупирана територия, а всъщност европейската позиция по казуса е категорична.

"С коалиционните партньори имаме програма. НАТО и ЕС са неизменни ценности. Догодина има избори за европейски парламент и местни избори. Всички ще отидем като отделни партии. Сидеров иска да си привлича проруски избиратели. Симеонов с шума, със забраната за цигарите иска да запази имиджа си. ВМРО също си имат своя политика. И знаем кой кой е, но има гаранция за НАТО и ЕС", каза още Борисов.

Според премиера доходите в страната растат и се опита да успокои хората, които смятат, че с въвеждането на еврото у нас всичко ще поскъпне.

"Надявам се да не стане, но при търговците винаги може да има спекула. Както беше при черешите. Полагаме много усилия за въвеждането на еврото, защото дава стабилност, ще намали лихвите по кредитите. В ЕС не бързат, защото имат негативен опит с държави, които не спазват финансова дисциплина.

Във връзка с изказванията на лидера на БСП Корнелия Нинова и исканата му оставка на 1 май, Борисов заяви, че лидерът на опозицията сега е потисната и не може да спи, визирайки това, че Нинова съди лява медия, заради обида. Той обърна внимание, че Корнелия Нинова иска оставката на правителството два месеца преди края на председателството, когато престоят две важни срещи.

"Точно сега да искаш оставка, когато абсолютно не си готов, не виждам защо си правиш това на държавата", коментира премиерът. Той поясни, че два пъти е подавал оставка и им е давал възможност за избори. "Видяхме на президента служебното правителство. Видяхме им възможностите – 150 млн. по-малко в хазната", припомни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжи, останалото плоски елементарни обяснения, типично в негов стил... Наивници може и да му вярвам, както и тези, на които плаща, но народът не спира да протестира срещу това корумпирано правителство. Срам и позор....
5
5
 
63
 
! Отговори
Агресора от селата преди 5 години
Държавата е прогнила, дори направо е разядена от корупция.Няма обществена поръчка или търг, от който да не се нагушат приближените на Борисов.Всичко се прикрива умело, но ще дойде време и ще лъсне на бял свят.
4
7
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сам ли се хвали и оплаква ако имахме нормална опозиция, а не червени каскети тоя щеше да бъде здраво изритан.
3
32
 
18
 
! Отговори
истина е преди 5 години
ВЪЗХИЩАВАМ СА НА ПРЕМИЕРА ,ЧЕ ОТ НАЙ-ЗАПАДНАЛАТА СТРАНА НИ НАПРАВИ ПО УМНИ И БОГАТИ ОТ ШВЕЙЦАРЦИТЕ !! САМО ТАКА ГОСПОДИН ПРЕМИЕР !! СКОРО БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ НА-ВЕЛИКАТА СТРАНА НА СВЕТА ,А ПУТИН И ТРЪМП ЩЕ ЧАКАТ ПРЕД КАБИНЕТА ВИ ПО 2-3 ЧАСА ЗА ДА ГИ ПРИЕМЕТЕ !!
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
борисов е един мега рета рд
1
10
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставка крадци! Съсипахте България!