Гордост, срам, корупция – кабинетът "Борисов III" през погледа на Борисов

Премиерът направи равносметка по водещите теми в страната
Обновена: 4 май 2018 09:16 | 4 май 2018 09:07, Александър Попов
281
Гордост, срам, корупция – кабинетът "Борисов III" през погледа на Борисов
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов направи равносметка на кабинета "Борисов III" за последната година. През нея беше извършена една по-съществена рокада – здравният  министър Николай Петров подаде оставка след скандал и беше сменен от Кирил Ананиев. Заради друг скандал – сделката за продажбата на ЧЕЗ, и енергийният министър Теменужка Петкова депозира оставката си, но в крайна сметка тя не беше приета.

"Гордостта на правителството е, че намалихме брутния външен дълг кабинета с 2,3 млрд. лева. Във втория мандат платихме близо 6 млрд. за КТБ, атомните реактори", заяви пред Нова телевизия Бойко Борисов.

"Срам ме е, че не успяхме да представим убедително Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие. Политически сили успяха да я вкарат в посока, което не е духа на конвенцията. Но след надигнатото обществено недоволство я оттеглихме. Аз не съм инат, но подценихме ситуацията. Ще дискутираме Истанбулската конвенция по-спокойно. Не я минахме на коалиционен съвет, защото не съм очаквал да се превърне в някаква "защита на джендърство"", обяви Борисов.

Той коментира и сделката за ЧЕЗ. 

"За ЧЕЗ ни издебнаха нарочно, отново да са февруарски събития. Бях в Брюксел, набрах Теменужка дали познава това лице и тя каза, че я познава. И й казах да си подаде оставката. Масирана атака отвсякъде за една сделка между частни компании. Не се изказваме по нея, защото това са големи компании, които имат могъщи адвокати. Могат да ни заведат искове, които да са със стотици милиони за уронване на репутацията. Мълчаливо за публиката, но иначе много внимателно наблюдаваме всичко, което се случва там. Аз лично се надявам, че няма да се случи, но това е лично мое мнение", заяви премиерът.

Най-тежките обвинения са на тема съдебна власт и корупция.

"С прокуратурата правим всичко възможно да преборим този бич с корупцията", категоричен е министър-председателят. Във връзка с ареста на Десислава Иванчева и мнението на Екатерина Захариева, че са преминати границите при акцията и въпроса на главния прокурор Сотир Цацаров дали това е позиция на цялото правителство, Борисов коментира, че е позвънил на Цацаров да пита защо толкова време се бавят и му се е обяснило, че трябва да се преброят парите.

"Не виждам смисъл в подобен тон, защото и двамата работят изключително добре в синхрон заедно с правосъдния министър. Виждал съм ги многократно заедно и работят добре. Вярно е, че подложени на такъв обществен натиск за всяко нещо, всеки може да изпусне реплика и да каже такова нещо“, заяви министър-председателят. Той призова да се даде шанс на антикорупционния орган. По думите му от ареста на Иванчева трябва да се извадят и поуки за по-добрата организация.

"Случаят за мен е приключен. Толкова много свидетели излязоха да говорят, нека да оставим сега съдиите да я осъдят по съвест", заяви той.

Борисов смята, че войната с президента по темата за корупцията е еднопосочна.

"Престрелките са от него към нас. Това носи само вреда - дядо ми каза, че два коня дърпат по-добре каруцата. В момента не виждам нищо добро в тази комуникация. Затова поисках министрите да се срещат с него. И министрите носят отговорност. Ако има конкретни сигнали - действа се и акпо има доказателства да бъдат осъдени", смята Борисов.

"Проблем има и затова създадохме този орган и обединихме всики организации, които се занимават с корупцията. Най-важна е превенцията - държавата, общините, бизнеса - трябва да има страх, че ако нарушиш закона ще има последствия. Истински се надявам този орган да не се превърне в бухалка, при мен няма как да стане. На мен са ми го правили - припомнете си Костинброд, фъстъците в Авиоотряда", припомни премиерът.

Той засегна и темата за свободата на словото, като смята, че проблемът е в собствениците на медиите.

"Ние на тях не им се месим. Нима БНТ или БНР има проправителствена политика?. Има европейски закон, да се осветлят собствениците, да се извади всичко на масата. Проблемът не е политически, решавайте си го този проблем. Не сме оказвали натиск на никого. Да, има проблем - вестници се атакуват едни други. Какво да направим за да спрем Прокопиев и Пеевски да воюват? Не се месим и затова нищо не правим", каза Бойко Борисов.

Той коментира и посещението на Сидеров в Крим, където той заяви, че не е окупирана територия, а всъщност европейската позиция по казуса е категорична.

"С коалиционните партньори имаме програма. НАТО и ЕС са неизменни ценности. Догодина има избори за европейски парламент и местни избори. Всички ще отидем като отделни партии. Сидеров иска да си привлича проруски избиратели. Симеонов с шума, със забраната за цигарите иска да запази имиджа си. ВМРО също си имат своя политика. И знаем кой кой е, но има гаранция за НАТО и ЕС", каза още Борисов.

Според премиера доходите в страната растат и се опита да успокои хората, които смятат, че с въвеждането на еврото у нас всичко ще поскъпне.

"Надявам се да не стане, но при търговците винаги може да има спекула. Както беше при черешите. Полагаме много усилия за въвеждането на еврото, защото дава стабилност, ще намали лихвите по кредитите. В ЕС не бързат, защото имат негативен опит с държави, които не спазват финансова дисциплина.

Във връзка с изказванията на лидера на БСП Корнелия Нинова и исканата му оставка на 1 май, Борисов заяви, че лидерът на опозицията сега е потисната и не може да спи, визирайки това, че Нинова съди лява медия, заради обида. Той обърна внимание, че Корнелия Нинова иска оставката на правителството два месеца преди края на председателството, когато престоят две важни срещи.

"Точно сега да искаш оставка, когато абсолютно не си готов, не виждам защо си правиш това на държавата", коментира премиерът. Той поясни, че два пъти е подавал оставка и им е давал възможност за избори. "Видяхме на президента служебното правителство. Видяхме им възможностите – 150 млн. по-малко в хазната", припомни Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
7
 
20
 
! Отговори
Иван Тодоров преди 5 години
Борисов е просто като Каракала - съжалява, че българския народ няма само една глава, та с един замах на сабята да я отсече
205
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До някой знае лиВсичките прякори вървят.За по-сигурно, да слагаме отпред "банкянският", да се различава от "правешкият".
204
4
 
18
 
! Отговори
повече разяснения преди 5 години
НЕ ЩЕМ! ПРИЕМАЙКИ ИК ЩЕ се отпуснат пари за организиране на "центрове" против насилието.Ще се отчитат "дейности" домашното насилие ще бъде нула.ЩЕ ИДВАТ ИНСПЕКТОРИ ОТ ЕС,ще размахват папки и закони как да обучаваме децата си в "джендърство" ще се налагат глоби.Как само искат да ни харзулнат по нанадолнището на извратенОстта!ББ да намери пари и да въведе закони БЕЗ ИК!
203
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива анализи обикновено се правят за някакъв отчетен период. Например, в края на годината, или приключване на мисия, събитие, мандат.Сега сме по никое време за отчет, дали Боко не предусеща нещо извънредно?При Тато имаше лозунг: "Шестата петилетка в съкратени срокове!"При Боко да не би да стане: "Третият мандат в съкратени срокове!"?
202
3
 
18
 
! Отговори
герб преди 5 години
как само СЕ ПЪНАТ САМО!Продължават да ни промиват мозъците за ИК че всичко това се прави за наше добро.Ноооо Народа казва"царят е ГОЛ"А ГОЛИЯ ЦАР СРАМА НЯМА.ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ТЪПЕГЪОЗ ЗА ДА ПРОДЪЛЖАВАШ ДА УПОРСТВАШ КОГАТО народа казва НЕ!
201
4
 
20
 
! Отговори
ББ НЕ СЕ Е ОТКАЗАЛ преди 5 години
от ИК!СЕГА жално се пробва.ТЕЗИ ИСКАНИЯ СА НАЙ ГОЛЯМОТО НАСИЛИЕ СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.БЪЛГАРИЯ КАЗВА НЕ!На какъв език да го кажем за да го разберат? СПРЕТЕ НАСИЛИЕТО.НОМЕРА НЯМА ДА МИНЕ!
200
3
 
25
 
! Отговори
ПРИЕМЕМ ЛИ ИК преди 5 години
ЩЕ нахлуят у нас всички извратеняци няма да има отвличания.Изнасилванията ще стават по улици и площади както във Мюнхен.Същите тези извратеняци ще имат ПРАВА ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ КАТО ОНЕПРАВДАНИ!ЩЕ КАЗВАТ ЧЕ И ТЕ СА ХОРА И ИМАТ ПОТРЕБНОСТИ! ТОВА НЯМА ДА ГО ДОПУСНЕМ!
199
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До някой знае ли: Ако се оценява външната политика на Бойко залагам на "Бойко ветропоказателя". Мъча се да се сетя кога е показал собствено мнение (без да му го наложи някой). Май няма такъв случай.
198
4
 
20
 
! Отговори
ОЩЕ ЛИ ЩЕ СЕ ОПИТВАТ преди 5 години
ДА НИ ПРОБУТАТ ик?Цяла България е против конвенцията на ДЯВОЛА.Няма да допуснем за пореден път да се гаврят със децата бъдещето на нацията.
197
2
 
23
 
! Отговори
За СРАМ Е преди 5 години
""Срам ме е, че не успяхме да представим убедително Конвенцията за защита на жените и децата от домашно насилие" То си е за срам че се опитаха да ни подхлъзнат в отврата на "джендърите"Българите ще отстояваме вярата,ценостите ни!Здравомислищи сме и стоим стоим здраво на краката си!Няма да позволим да ни правят на *** че не разбираме за какво иде реч!Църквата правилно талкува точките по конвенцията съхранила е духовността ни през вековете ще го направи и сега!
196
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До някой знае лиАз залагам на Асфалт паша
195
3
 
11
 
! Отговори
някой знае ли преди 5 години
Как ли ще бъде наречен от историята г-на Борисов? Как ще бъде споменаван от историци и народ?Тодор Живков май остана с "Тато".Симеон Сакскуборготски с "Крадлив Дедо".Иван Костов с "Мавъра".Жельо Жeлев с "Жабата".а Него? Може би:1. Премиера Слънце2. Асфалт Паша3. Стирупор Ефенди4. Бойко българоликвидатора5. Бойко ветропоказателя6. Прани гащи7. Боци8. Гуци9. Боцероний Велики10. Балканский Умиротворител11. Великиот МеждународникМдааа... интересно би било.
194
2
 
7
 
! Отговори
SILANCE преди 5 години
До Анонимен 114. и аз харесвам коментара Ви. Рубриката даже не трябва да се изучава в това,което се крепи като журналистически факултет - главно такива интервюта рискува да гледа и слуша всеки,дръзнал да пусне телевизор или радио. А дж.урналята са спрели брояча,защото "да" е единственото,което сте получили. Неодобрението е 0. "Защо" ли?
193
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така се прави купуваш пожарна за 100 000 лв, пренабиваш номерата, пишеш в фактурата 2 милиона и 1 900 000 лв в джоба на партия Герб, а не да замазвате очите с Иванчева 70 хиляди Евро, така се прави само то една пожарна 1 900 000 лв е това обир без народа да разбере а такива обществени поръчки са хиляди.
192
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека оставим съдиите да я ОСЪДЯТ по съвест. Казва се нека оставим съдиите да я СЪДЯТ по съвест, друго се приеме като рекет над съда.
191
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мен не ме е срам, ами ме е гнус...
190
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богомил е на лапачка при герб.
189
3
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Я па ти...: А и там всеки месец земетресение? Хайде л'ъжи по-на дребно.Ще се строи или АЕЦ "Белене" или ще правим музей на открито? Това трябва да го решава правителството на Бойко. По тоя (а и не само по тоя) въпрос Бойко си е сменял позицията много пъти. Предвиждам, че когато дойде на посещение Путин, ще каже "Търсим инвеститор" а като си замине и след поредната молитвена закуска на Цецо в САЩ ще каже "Няма да се строи". Просто некадърник без собствено мнение.
188
17
 
5
 
! Отговори
богомил преди 5 години
Браво , Борисов , точни и ясни отговори , само "слепец" и двуличник не вижда усилията на премиера да имаме нормален и спокоен живот в това буре с барут , каквито са Балканите.
187
4
 
16
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
Днес повече от всякога трябва да се приложи Цанковия Закон за защита на държавата от 1924г за изчистване на пространството в България от всякакви гербове ,воли,атаки , фалшиви бсп ,движения ,профсъюзи,течения ,движенийца и тн |списъка е безкрайно дълъг|, които нищо не вършат за народа, а само го ци.цат! Тридесет години бе, хора ,ни тормозят разни кърлежи ,които ни завлякоха с милиарди и ако се застоят още България ще се свърши в скоро време!