Нинова не успя: Парламентът не се отказа от "парите и благинките"

Депутати се оплакват: Като ви слушат хората, живи да ви ожалят!
102
Нинова не успя: Парламентът не се отказа от "парите и благинките"
Корнелия Нинова. Снимка: архив, Булфото

Колкото и да се опитва, червената шефка Корнелия Нинова не успя да убеди мнозинството в парламента да се откаже от "парите и благинките" и в крайна сметка искането й за намаляване на депутатските заплати и ваканции не беше прието.

Против поправката в правилника за работата на Народното събрание гласуваха 48 депутати от ГЕРБ, ОП, ДПС, 55 се въздържаха, а само социалистите единодушно гласуваха за предложението си.

БСП искаше от сегашните 3570 лв. възнаграждението на народните избраници да падне до 2976 лв. - с толкова е завършил предишният парламент като заплата на законотворците.

След като това не стана, остава в сила настоящето положение, според което заплатата на народните представители се увеличава автоматично с ръста на средната залата в страната на всеки три месеца.

Още по темата

Ваканциите също остават както са в момента – за Коледа, за Великден и целия август.

Нинова скочи още в началото на дебата, че мнозинството не защитава интересите на народа, а своите и явно политическата класа не иска да се откаже от облагите си.

"91 процента от българите искат да се орежат заплатите и ваканциите на депутатите, всички хора имат по 20 дни отпуск, а ние тук имаме 67 дни, къде отива принципът за равни права и с какво един човек, който полага труд идентичен на нашия, взима 800 лева, а ние 3500 лв.", настоя тя.

Соцлидерката упрекна още управляващите, че са увеличили минималната заплата с 50 лева, а тази на депутатите с цели 560 лева.

"Казвате, че трябва да имаме високи заплати, за да няма корупция, а това спря ли Суджукгейт, Хасковогейт, никъде не пише, че заплата се дава, за да не се краде, заплата се дава за положен труд, а има месеци, в които не приемаме нито един закон, как се съотнася тогава заплата ни с положения труд", продължи Нинова и се закани, че когато левицата спечели изборите, "няма да има за законотворците бонуси и благинки, с които е обрасла политическата класа".

Славчо Атанасов от Обединени патриоти пък предложи милионерите депутати изобщо да не получават заплати, а такива имало най-много в БСП.

"Това, което правите сега, е див популизъм",обвини той левицата.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ пък родният парламент бил най-работещият в целия ЕС.

Друг обаче бил въпросът кой кога идвал на работа.

"Г-жа Нинова е участвала в 36 гласувания от 1000, така че по системата, която тя предлага, нейното възнаграждение трябва да е 120 лева, а който смята, че получава заплатата си незаслужено, може да дарява, може да подпомага, да отпуска стипендии", коментира той.

Съпартиецът му Красимир Велчев се оплака, че депутатите нямали право на неплатен отпуск, на почивки извън предвидените в правилника, че работили и събота, и неделя, че откакто бил станал депутат, бил обеднял, защото трябвало да продаде фирмата си.

Патриотът Петър Петров също се оплака, че доходите му спаднали, откакто разчитал на депутатската си заплата, че в македонския парламент заплатата била е 1500 евро, в румънския – 4000 евро, че той почивал само 5-6 дни в годината, че ходел в избирателния си си регион непрекъснато.

Това пък провокира червеният Филип Попов да коментира: "Като ви слушат хората, живи да ви ожалят!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди три месеца, на втори февруари, министърът на транспорта в кабинета Борисов Ивайло Московски предизвика инцидент, в който загина невръстно дете.Министърът остана на поста си, все едно нищо не се е случило. Прокуратурата и следствието вече три месеца не дават никаква информация по случая. А и медиите изобщо не смеят да попитат. По всичко изглежда случаят ще бъде потулен, както сме свикнали в нашата не-държава.Омерта по законите на Мафията.Разбираемо е защо министър Горанов негодува срещу обвързването на еврофондовете с изискването за Върховенство на Закона.
67
14
 
9
 
! Отговори
БСП лъже яко преди 5 години
Аз не мога да разбера защо БСП не върне 12-те милиона лева, които е спечелила на изборите от бедния български народ, а връща само 600лв. Това е смешно и жалко. Ето това е демагогия. Комунистите го играят "загрижени" за народа вече повече от 100 години. А народът си е все беден, Защо ли е така...
66
8
 
11
 
! Отговори
Патриот родолюбец преди 5 години
Който нарича народа ми "овце",е враг на България и ако някой ден дойде в ръцете ми властта,ще го накарам да отговаря за това!
65
1
 
7
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 5 години
И аз смятах,че сред тези хора ще се намери един, който ще закупи ,,Евангелието на Васил Левски,, в полза роду, а то всички се оказаха ,,дренки от един дол,,Жалко!
64
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 41Глупости! Костов не положи никакви усилия да рестартира икономиката. Той само разпродаде на безценица. Това беше криворазбраната му приватизация.
63
17
 
6
 
! Отговори
Го4о преди 5 години
Тази слива от крушовица не разбра ли че от нея НИЩО НЕ ЗАВИСИ и ако си запуши устата, работите в България ЩЕ ПОТРЪГНАТ!
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ох, милият Красимир Велечев ....огромната част от народа работи за 600-700 лева при 20 дена платени, а по фирмите - и за 5 и радост би се сменила с него. Тези които са на държавна работа също нямат бизнес но работят за 600 лева, а не за 3500, тези които са във фирма си докарват най-много до 1000 лева, освен ако не са юрисити ли IT специалисти, а и тогава е съмнително че ще надхъвлрлят 2000. Горкият той е ОБЕДНЯЛ с 3500 на месец. Наглец!
61
0
 
27
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
3. Субсидии - премахване на субсидиите! Да разчитат на членски внос. Нали уж имали толкова % подкрепа. Значи имат по 1 мил. симпатизанти, по 1 лев на месец от всеки това са 12 мил. лева. Ето ви пари за партиите!4. За почивката - почивките им да са така както е заложено в Кодекса на труда. Колкото право на отпуска има един работник, толкова и 1 депутат. Те са на работа, а не на курорт. 5. Сами да си плащат транспорта до избирателния район ( не, че някога са ходили при хората които ги избират)
60
11
 
13
 
! Отговори
ангел преди 5 години
*** си отдъхна , на това и се надяваше , ало-о-о , народа иска да се откажете от АМНИСТИЯТА , която си гласувахте за приватизационните престъпления за 5.5 милиарда , я оставете кокошкарския популизъм !!!!!
59
1
 
23
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
1. Бройката депутати нужна на България - просто парламента да започва да спазва законите които сам гласува и всеки депутат не явил се на работа 3 дена да се уволнява дисциплинарно както е заложено в закона. На края на мандата ако са останали 10 депутата следващия парламент е от 10 депутата. И ще се види много бързо точно колко депутата ни трябват.2. Заплатите - заплатата на депутата трябва да е колкото е средната работна заплата + когато се налага ремонт на закон, да не им се брой като раб. ден
58
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Вчера ГЕРБ предложи промени в Закона за държавния бюджет за 2017 г., с които партийните субсидии да бъдат намалени до 1 лев на получен глас на последните парламентарни избори."- "БСП се обяви против намаляването на партийната субсидия от 11 лв. на 1 лв. на глас"Боже , колко лицемерие събрано в една личност.
57
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-долу гepберунгелите реват нещо за/против субсидиите. Ами герб защо не предложат ДА СЕ НАМАЛЯТ СУБСИДИИТЕ???
56
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един български депутат трябва да получава над 10000лв., под такава заплата е срамота и цинизъм, червените *** да се радват, че са в парламента, че другия път ще го гледат отвън.
55
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тя на това е разчитала, ако имаше и най-малък шанс да се приеме самата тя щеше да е против.
54
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много нагла и безочлива, спомням си как се противопоставяше на намаляването на субсидията до 1 лев и то при положение че там имаше и референдум, и сега съшата тая безсрамница разтяга лукуми за намаляване на депутатските заплати, обаче и дума не обелва за намаляване на партийните субсидии
53
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герб непрекъснато тръбят : Положителен ръст на икономиката ,намаляване на безработицая, "добър'' за кабинета ,евроинтеграция прекрасна....а в действителност защо стандарта в България е нисък. Само лъжи от устата на политиците ,герб са 1-ви ,след тях всички останали.Излиза ,че най-голямото зло си остава герб с маниполациите.
52
21
 
10
 
! Отговори
общински преди 5 години
Тая тетка ако млъкне е най-добре.Като лае ги сплотява.И без дрънканици се вижда,че са пътници.
51
0
 
42
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Щом стане въпрос за увеличение на пенсиите реват,че няма пари,а техните заплати се увеличиха с 600 лева и на всяко тримесечие пак увеличение...Всички тези *** в Парламента за изхвърляне.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз мисля, че когато някой предлага такива неща и не може да го прекара чрез гласуване, да даде личен пример!ПГ на БСП да дарят ,,надбавката''.Преди Баце се изцепи за 0 /нула/ лева субсидия за партиите.Ами неговия Герб да се откаже от субсидията! Но никакъв подобен жест няма да бъде оценен.Пример - Стела Банкова и Минчо Христов! Не мислете, че ако Корнелия се откаже от бизнеса си и стане клошарка ще събере повече гласове.Огромно напротив! *** аресва айдуците!
49
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП са лицемери ,ала Герб и управляващи заедно с дпс-то са егоисти и робовладелци