Нинова не успя: Парламентът не се отказа от "парите и благинките"

Депутати се оплакват: Като ви слушат хората, живи да ви ожалят!
102
Нинова не успя: Парламентът не се отказа от "парите и благинките"
Корнелия Нинова. Снимка: архив, Булфото

Колкото и да се опитва, червената шефка Корнелия Нинова не успя да убеди мнозинството в парламента да се откаже от "парите и благинките" и в крайна сметка искането й за намаляване на депутатските заплати и ваканции не беше прието.

Против поправката в правилника за работата на Народното събрание гласуваха 48 депутати от ГЕРБ, ОП, ДПС, 55 се въздържаха, а само социалистите единодушно гласуваха за предложението си.

БСП искаше от сегашните 3570 лв. възнаграждението на народните избраници да падне до 2976 лв. - с толкова е завършил предишният парламент като заплата на законотворците.

След като това не стана, остава в сила настоящето положение, според което заплатата на народните представители се увеличава автоматично с ръста на средната залата в страната на всеки три месеца.

Още по темата

Ваканциите също остават както са в момента – за Коледа, за Великден и целия август.

Нинова скочи още в началото на дебата, че мнозинството не защитава интересите на народа, а своите и явно политическата класа не иска да се откаже от облагите си.

"91 процента от българите искат да се орежат заплатите и ваканциите на депутатите, всички хора имат по 20 дни отпуск, а ние тук имаме 67 дни, къде отива принципът за равни права и с какво един човек, който полага труд идентичен на нашия, взима 800 лева, а ние 3500 лв.", настоя тя.

Соцлидерката упрекна още управляващите, че са увеличили минималната заплата с 50 лева, а тази на депутатите с цели 560 лева.

"Казвате, че трябва да имаме високи заплати, за да няма корупция, а това спря ли Суджукгейт, Хасковогейт, никъде не пише, че заплата се дава, за да не се краде, заплата се дава за положен труд, а има месеци, в които не приемаме нито един закон, как се съотнася тогава заплата ни с положения труд", продължи Нинова и се закани, че когато левицата спечели изборите, "няма да има за законотворците бонуси и благинки, с които е обрасла политическата класа".

Славчо Атанасов от Обединени патриоти пък предложи милионерите депутати изобщо да не получават заплати, а такива имало най-много в БСП.

"Това, което правите сега, е див популизъм",обвини той левицата.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ пък родният парламент бил най-работещият в целия ЕС.

Друг обаче бил въпросът кой кога идвал на работа.

"Г-жа Нинова е участвала в 36 гласувания от 1000, така че по системата, която тя предлага, нейното възнаграждение трябва да е 120 лева, а който смята, че получава заплатата си незаслужено, може да дарява, може да подпомага, да отпуска стипендии", коментира той.

Съпартиецът му Красимир Велчев се оплака, че депутатите нямали право на неплатен отпуск, на почивки извън предвидените в правилника, че работили и събота, и неделя, че откакто бил станал депутат, бил обеднял, защото трябвало да продаде фирмата си.

Патриотът Петър Петров също се оплака, че доходите му спаднали, откакто разчитал на депутатската си заплата, че в македонския парламент заплатата била е 1500 евро, в румънския – 4000 евро, че той почивал само 5-6 дни в годината, че ходел в избирателния си си регион непрекъснато.

Това пък провокира червеният Филип Попов да коментира: "Като ви слушат хората, живи да ви ожалят!".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
3
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 години
ДАНО СЕ ЗАДАВЯТ АЛЧНИТЕ ГЕРБАДЖИИ С ТЕЗИ ПАРИ! ИДВА ИМ КРАЯТ !!!
87
1
 
5
 
! Отговори
Само преди 5 години
Браво господа, хубавичко ви да взимате 6 пъти над минималната заплата, а? Много добре, това е то българското, да не обичаш братятата си. За това чакам да умре това общество че да се върна и да целуна земята..ама надали ще успея в този живот..
86
0
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 5 години
До Патриот родолюбецАми затова и няма да ти дадем власт,я!
85
0
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Сериозно ли вземат такива заплати депутатите направо са смешни после корупция що има Да си пишат там едни 10 000 - 12000 и да почват да работят за просперитета на държавата
84
4
 
5
 
! Отговори
л преди 5 години
Ама тая знае че тея няма да се навият, най добре е да дари на народа заграбеното от Техноимпекс така ще си направи отличен ПР, тогава всички ще и повярват че е искрена и ще гласуват за нея на изборите.
83
1
 
3
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 5 години
Гърч,ниски доходи високи цени.Беден и неук народ лесно се управлява.510лв минимална-400лв чисто му стига на българина иначе пакистанци и индийци идват да бачкат за тия пари.200лв минимална пенсия с стаж му е достатъчно на мързеливия пенсионер.Ай че уиското се стопли.
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бивш гласуващДаааааа,да не гласуват хората,та ГЕРБ да продължат с диктатурата да мачкат всичко живо,така ли?Много удобно.Ако ние сами не си помогнем,няма кой да ни помогне.
81
3
 
7
 
! Отговори
Бивш гласуващ преди 5 години
Аз отдавна не гласувам за тия тюфлеци. Не желая с моя глас да осигурявам на някой си живот с капела, тлъста заплата, надбавки, секретарки, командировъчни извън страната, че и да ме лъже нагло колко ще ми бъде по-добър животът, ако той стане депутат. Писна ми от тия. Вижте ги, не изпускат благинките и това е. А народът? Народът да пие една студена вода и да изпъва шия, докато издържи. Не гласувай, народе, няма смисъл! А, да: И спешна редукция на броя им от 240 на 120. Даже и 120 са много.
80
5
 
9
 
! Отговори
СЛАБА ЕКСПЕРТИЗА преди 5 години
СЛУШАХ ДАНАИЛ КИРИЛОВ И СЕ ЧУДИХ ТОЙ ЗАЩО ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА, КАТО НЕ Е СПОСОБЕН ЕДИН ДОБЪР ЗАКОН ДА НАПРАВИ. И В ПРАВИТЕЛСТВОТО, И В ПАРЛАМЕНТА, ЮРИСТИТЕ НА ГЕРБ СА НА МНОГО НИСКО НИВО.
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нещата си остават същите ,защото хората са същите,те са отишли там да ядат баница,не да я точат и месят
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
..........Реално няма никакви доказателства срещу данъчните служители, които бяха задържани в края на март. т. г. Пет човека стоят в ареста без причина. Срещу тях няма обвинителен акт, а в същото време им е наложена най-тежката мярка.
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Адвокат пред Фрог: "У нас всеки, който се бори срещу корупцията, е преследван"- Г-жо Колева, в края на март т. г. бяха арестувани няколко данъчни служители като организирана престъпна група за корупция. Заради това цял отдел от 300 души бяха съкратени. Като адвокат, запознат с доказателствата по делото, смятате ли, че то ще издържи в съда? - Не. Това ще е поредното дело, което ще се сгромоляса и ще ви кажа защо. Специализираната прокуратура е създадена, за да преследва и рекетира обикновените граждани. Реално няма никакви доказателства срещу данъчните служители, които бяха задържани в
76
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.........За 20 години един български лекар ще се погрижи и през ръцете му ще минат няколко десетки хиляди болни българи. За 55 години къртовска работа (стаж за два живота) една българска шивачка ще заслужи 200 лева пенсия. За един мандат на българските депутати от държавният бюджет се крадат над 4 милиарда ДДС, над 400 000 българи напускат родината си и над 30 населени места остават без нито един жител.
75
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За един мандат един български депутат получава около 300 000 лв. заплата, включително добавките за участие в комисии.Толкова ще получи един български учител (средно 700 лева заплата) за 35 години работа. Толкова ще полупи един български лекар (средно 1200 лева заплата) за 20 години работа. Толкова ще получи една шивачка в България (средно 450 лева заплата) за 55 години работа. За 35 години един български учител ще изучи няколко хиляди българчета на четмо и писмо. За 20 години един български ле
74
2
 
11
 
! Отговори
процедурно питане преди 5 години
Защо г-жа Нинова гласувахте тези огромни заплати в НС единодушно всички партии без изключение ? и второ: Защо гласувахте най-високите субсидии за ПП в най-бедната държава в ЕС?
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парламента изигра ролята си на разединител и дразнител на нацията. Парламентарната република доказа, че не носи ползи на държавата, а повече вреди.
72
0
 
15
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Ето затова аз не живея в България. :)
71
3
 
8
 
! Отговори
До патриот родолюбец преди 5 години
"Един български депутат трябва да получава над 10000лв., под такава заплата е срамота и цинизъм, червените *** да се радват, че са в парламента, че другия път ще го гледат отвън"Патриоте, прочети този коментар и ми кажи този който го е написал, овца ли е, или не!!?Ако някой е нарекъл народа ти "овце" има предвид хора като този, който въпреки че им плаща заплатите да не правят нищо и да го ограбват, той предлага да вземали 10 000
70
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският парламент бил най-работещия в ЕС?! Това герберско недоразумение от школата в Симеоново що не си затвори жабешката уста!
69
1
 
23
 
! Отговори
тя преди 5 години
В Парламента са най- големите изедници на българският народ!