Още 5800 деца сираци с наследствена пенсия?

Омудсманът Мая Манолова внесе в парламента законодателни промени
6
Още 5800 деца сираци с наследствена пенсия?
Архив: Булфото

Около 5800 са децата сираци, които биха получили наследствена пенсия, ако отпадне подоходният критерий и се намали изискуемия стаж, който трябва да има починалият родител.

Не става въпрос за много пари, това са децата на България, те са сираци, поне за тях държавата може да отдели достатъчно средства, за да растат наравно с останалите“, коментира омудсманът Мая Манолова, която внесе в парламента законодателни промени, които се отнасят към условията за получаване на наследствена и персонална пенсия от деца, останали без един или двамата си родители.

Заедно с нея беше Златина Хаджипанайотова, организатор на първомайския протест „Код: черно“, която се оказа твърде богата, за да получат трите й деца наследствени пенсии заради починалия си баща.

Сред предложенията на омбудсмана са да отпадне изискването за осигурителен стаж при починал до 25-годишна възраст родител за получаване на наследствена пенсия на детето, както и намаляване на 3-годишния осигурителен стаж на починал родител до 30 г. на 1 година, а за родители над 30 г. – от 5 на 3 години.

Манолова предлага още отпадане на подоходния критерий за получаване на персонална пенсия.

Това ще даде възможност в случаите, в които едно дете не може да получи наследствена пенсия, да има правото да кандидатства за персонална без изискване за доход.

Сега условията за получаване на персонална пенсия са доход под гарантирания минимален за страната, който към момента е 75 лв. на член от семейството, т.е. родител с едно дете трябва да получава под 150 лв., за да има право детето му на такава персонална пенсия.

Манолова призна, че разчита на политици от всички партии.

"Това не е партиен закон и всички обещаха да го подкрепят, става дума за подкрепа на децата сираци и е редно по тази тема депутатите да се обединят, в крайна сметка това е въпрос на човещина, на справедливост, на солидарност“, коментира тя.

Вариантите за промените са два – единият е поправка в Кодекса за социално осигуряване, където са регламентирани наследствените, персоналните и социалните пенсии, вторият е изменение в Закона за семейните помощи за деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Dezata na bareti milizioneri s pensii a dr deza ni6to kakto sa postradal polizai taka i sa 4ista4 servitior tn ednakvo nakasanie mom4eto d bombi4kata go otnesa sa vs ganeni v bg saschtito e pllizaika i se e opravila Jenata ne e umrala a stakloti e hvraknalo no ima po tejki prestaplenija noi na ulizata ubiistva tel ismsmi isnadilvsnija krajbi a sa na svoboda sa edni taka sa dr onaka sa vs ednakvi nakasania
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Семейно подоходно облагане кога?
4
0
 
10
 
! Отговори
ALFA CENTAURO преди 5 години
То пенсии.. и какви само 150 лв.смех-смях възрастните 170лв.депутатски заплати 4600лв. със актуализация на 3 месеца!Организация,манипулация,приватизация ;))
3
4
 
7
 
! Отговори
a преди 5 години
*** знаете ли кво правят? Плодят се, не се знае кой е бащата, обикновено пишат за баща най-дъртия в махалата, и като пукне му вземат пенсията. За това ли се правят тия промени, пак за *****? Да се измисли вариант, в който българчета да вземат такава пенсия, но не и ***.
2
0
 
2
 
! Отговори
Fash преди 5 години
A? ... Darjavata e v likvidacia...ste gi prodade na svobodnia pazar.
1
1
 
19
 
! Отговори
АА преди 5 години
Направете нещо смислено най- после в тази държава,бе. Крадете милиарди,а за дечицата няма пари за някакви мижави пенсии. Циници и безбожници.