Президентът: Да работим за развитието на Дунавския регион!

Той бе заедно в Русе с президентите на Австрия и Румъния
Обновена: 4 май 2018 18:58 | 4 май 2018 18:12,
20

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Сигурен съм, че България, Румъния и Австрия ще бъдат един двигател за развитието на Дунавската идея. Това заяви в "Канев център" на Русенския университет президентът на България Румен Радев.

Заедно със своите колеги - президентите на Австрия и Румъния Александър ван дер Белен и Клаус Йоханис, той участва в конференция на тема "Устойчиво развитие на Дунавския регион".

Комплексните проблеми изискват гъвкави решения и ние сме тук, за да ги обсъждаме, като представители на страните-ротационни председатели на Съвета на ЕС, каза Радев, цитиран от БТА.

"Имаме си Дунавска стратегия. Наша задача е да възстановим река Дунав като река, свързваща хората на европейската сцена. Не използваме потенциала й", добави той.

По думите му по реката могат да се видят и огромни регионални различия - тук са и най-бедните региони в Европа - в Северозападна България.

"Обща цел е да работим за развитието на Дунавската стратегия. Трябва да рефокусираме вниманието на Европа върху Дунавския регион", каза още Румен Радев.

Според президента на Румъния Клаус Йоханис свързаността по река Дунав между гражданите е много далеч от желанията и възможностите. "Имаме много работа да свършим. Вярвам, че е време да ревизираме Дунавската стратегия и да я направим по-видима за гражданите", каза Йоханис.

По думите му днешна Европа е на кръстопът, тъй като се сблъскваме с много вътрешни и външни кризи.

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен каза, че посещението му в Русе е било изключително приятно, като е разбрал защо другото име на града е малката Виена.

Той заяви, че Дунав в икономическо отношение е ресурс, който трябва да се използва по-добре за туризъм и транспорт.

Пред аудиторията президентът на Австрия заяви, че младите хора трябва да бъдат отговорни и да мислят за бъдещето, което принадлежи на тях.

Президентът Радев коментира и че и трите държави - България, Австрия и Румъния, сме изключително заинтересовани да има положително развитие за Дунавския регион.
Дунавската стратегия беше приета през 2011 г., но седем години по-късно не можем да кажем, че има съществен напредък, заяви той. Според Радев няма заделени ресурси и ясни правила за действие.

Той каза още, че със своите колеги е имал ползотворни и конструктивни разговори. ЕС е изправен пред много предизвикателства - икономически, политически, военни, културни.

"Зададохме и много въпроси - накъде отива Европа, отстояваме ли достатъчно нашата сигурност, какво е бъдещето на Западните Балкани, готовността ни за действие и неутрализиране на терористични атаки. В тази сложна среда можем да бъдем успешни, ако имаме ясни приоритети и дългосрочна визия", заключи президентът Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
32
 
! Отговори
Кънчо преди 5 години
Браво на нашия заместник президент Радев е това е фалшив герой популист!
19
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилска Србия е пречка за връзките ни с Европа по Дунава. Ненапразно два пъти сме ги сгъвали заедно с аустро-угрите.
18
0
 
31
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
да рефокусираме вниманието на Европа----------------На преводачите требе да им плащат вредни след такива изказвания.
17
0
 
34
 
! Отговори
да работим... преди 5 години
дали ван дер белен изобщо осъзнава къде е и за какво?
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 няма шега. По времето на Монархията .България е имала много търговски отношения по р.Дунав не само с Румъния , но с всички държави от АВСТРО-УНГАРСКАТА ИМПЕРИЯ. ПРЕКЪСВАТ само ПО ВРЕМЕ НА СОЦА
15
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 13 ще добавя , че двата града Комаром Унгария с град Комарно Словакия са Взаимно са обвързани финансово, културно, политически. Въпреки различните езици Както предлага коментара МРЗ 1000.
14
2
 
39
 
! Отговори
В стил " Т. Жив преди 5 години
изкараха учениците да ги посрещнат.Ние едно време на 3-март чакахме 2 часа на студа кортежа на Живков. Половината бяха болни после....
13
2
 
36
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До МРЗ 1000 лв. 5 Та казваш да се обединим с румънците.Надявам се че се шегуваш.
12
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие първо вижте колко е замърсен Дунав и че това вече не е река,а боклукчийска кофа и пълна с масло,петролни петна!
11
3
 
36
 
! Отговори
тоя преди 5 години
все повече взе да заприличва на предишното недоразумение. речи от кухи щампи в стил дайте да дадем; "възторжени спонтанни ръкоплескания"; партиен плам в очите на блюдолизците му; просълзени от умиление пенсии и т.н. стил соцполит шоу. Впрочем същият но по просташки е стила на другият смотан джърни от Банкя.
10
1
 
40
 
! Отговори
Врачанин преди 5 години
Хубав лозунг. Да изпълним петилетката в съкратени срокове.
9
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наша задача е да възстановим река Дунав като река______??????????Кажи му зелен чорап и не го обиждай повече
8
5
 
43
 
! Отговори
Петя преди 5 години
Комплексните проблеми изискват гъвкави решения - поредните празни приказки на президента Радев в стил небето е синьо или растенията зелени!
7
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп да премести Силиконовата долина във Тутракан и да си наеме програмисти от околните села да живне малко района с американците сме братя и сме равностойни партньори.
6
0
 
44
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Австрийците ще си счупят краката да развиват корабостроителство в Лом и Видин.
5
3
 
43
 
! Отговори
МРЗ 1000 лв. преди 5 години
Всяка двойка Русе - Гюргево, Видин - Калафат, Силистра - Кълъраш и Оряхово - Бекет трябва да бъдат като 1 град, по примера на Будапеща. Възможност за хората да преминават на другия бряг по всяко време, да учат да работят. За целта е нужно да има мостове. Да имат общ Общински съвет. И всяка от тези двойки да се смята и като български, и като румънски град. Да се кандидатства за финансиране от ЕС по някоя от програмите им за свързаност.
4
2
 
40
 
! Отговори
хахха преди 5 години
"Догаре, дайте да дадем"...
3
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работете това ви е работата, опа чакаме Австрия да ни нарани и да работи вместо нас може да поканим и Тръмп и Обама и Путин и Си Цзипин да дойдат да ни свършат работата и после се чудим що сме бедни от дойната крава Меркел освен бежанци и асфалт не можахме да издоим друго.
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Австрия нямат море и може чрез Дунава да развият корабостроителството в Лом и Видин.
1
3
 
43
 
! Отговори
кухи приказки преди 5 години
То как сме развили другите региони та само дунавския ни остана.