Джобни за войниците, участващи в учения

Каракачанов предлага промени в закона
5 май 2018 08:00, Петя Славова
61
Джобни за войниците, участващи в учения
Снимка: архив, Булфото

На войниците, които участват в учения, да се дават джобни, за да могат да се хранят. Това предвижда поправка в закона за отбраната и въоръжените сили, която предлага министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Те бяха обявени в навечерието на 6 май.

Джобните ще са в размер на порциона, който се полага на един човек. Те ще се дават само, ако на войниците не може да бъде осигурена топла храна. В продължение на година - от края на 2016 г., е имало проблеми с осигуряването на храна за участващите в учения войници и офицери, ставя ясно от мотивите на Каракачанов за промените в закона.

Още по темата

От края на 2016 г. важат разпоредби, че на участващите в учения се полага топла храна. Министерството на отбраната обаче изпивало затруднения да я осигури, защото се бавят обществени поръчки за кетъринг. В момента практически доставката на храна по време на учения, тренировки, лагери и занятия извън поделенията е невъзможно да се реализира, пише в мотивите на военния министър.

Проблемът засягал 78% от личния състав на армията. Освен че оставали гладни, участващите в учения били и дискриминирани спрямо тези военни, които дават дежурства.

Причината е, че на вторите е позволено да се плащат джобни, ако не може да им се осигури храна. Цивилните служители на Министерството на отбраната вече също ще могат да полагат извънреден труд, предвижда друга промяна в закона.

Предложението на Каракачанов е и цивилните да могат да работят на 12-часови смени, както това важи за униформените. Министърът отстъпва и правото на командири на поделения да назначават сами хора. Армията пък получава статута на работодател.

Участвали в мисии зад граница военни да имат право на същите социални помощи като ветерани от войните, предлага още министърът. Промяната се прави главно заради участниците в контингента "сини каски" в Камбоджа през 1992-93 г. Много от тези хора са в трудно материално положение, пише в мотивите си Каракачанов.

Според оценката на въздействието на предложението на година за социално подпомагане на рейнджърите ще отиват 290 хил. лв. Тъй като става въпрос за 1146 души, това означава, че помощта ще е в размер на 200 лв. на година. Освен това рейнджърите ще могат и да се хранят в социалните кухни на военното министерство.


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 8 месеца
Божкее... и сегашният ни анемично-занижен състав на армията не могат да подсигурят както трябва, даже с ХРАНА ...армия ли е ... бутафория ли е...??! Но не може да става въпрос за силна армия без икономика...! Така че в момента ...'армията' е само данъчно бреме и 'каца с мед' за плутокрацията...!
50
0
 
6
 
! Отговори
един преди 8 месеца
До ще ги угоявате ли ?
И аз имах предвид да върнат наборната служба, за да попасете трева и да послужите всички джендъри, защото за вас на чужд гръб и сто тояги са малко! Вие сте предатели на предците си и плюете върху пролятата през вековете кръв, за да я има България! Лесно е зад клавиатурата да давате оценки за тоя и оня, но ако ви накарат да покажете, какво можете вие, казвате че си има хора за тази работа! И се сетете за приказката за Ада и българския казан!
49
0
 
3
 
! Отговори
Калимъдю преди 8 месеца
Да узаконим беззаконието!Това предлага великия министър каракачан.В ПР статията обаче забравяте да кажете колко е въпросната разкладка която ще се плаща.10.42лв. Да точно толкова е.Я си представете на полигон Корен или Ново Село,където най близкия магазин е на 10км. а най-близкия ресторант на 20,колко манджа ще се изяжда.И после се чудят разни старши офицери на заплата и пенсия,защо преди учения масово малцината останали на служба войници рязко се разболяват и ги замерват с болнични листи.Яко а?
48
0
 
1
 
! Отговори
Eni4er преди 8 месеца
Нали ще превземаме Одрин и Истанбул,дайте стотинки на войничетат ,че да си купят геврек за закуска и дюнер за обяд.А вечерята ще паламуд на брега на Босфора
47
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Малоумието продължава. Дано да няма война че за закуска ще има пари , а за обяд не.
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Войската на учения винаги е имало войскова подвижна кухня с главен готвач и помощник готвачи дори и учението до е било повече от месец. В кухнята се готви 1 ,2 и 3 то , закуска , обяд и вечеря. Така е било и през целата история на българската армия и военна история. Сега искат джобни . Какво е този държава която не може да осигури походна кухня за армията си.
45
0
 
6
 
! Отговори
Дедо ви преди 8 месеца
Бахххх маааа му....войника да търси каде да яде по време на учения....Това е неква пълна абсурдщина ....Абе тюфлеци министри и разни там зам - такива....не ви ли светва ,че когато войника го караш да тича,да рие окопи,да стреля, трябва да му подсигуриш задължително яденето, щото ако не го нахраниш много лесно той може да иде да се наяде при тоя срещу когото си го пратил...Аз лично не си спомням случай когато бях в казармата,манджата да е идвала след мене...гладна мечка хоро не играе знайте го!
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Разбирате ли че ученията не се провеждат в центъра на града а на поляна на 50 километра и там няма хладилници а палатки. И как военния сутрин обед и вечер да отиде да си купи храна на 50 километра.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аман от хора който само са чували за учения. Разбирачи, като отидат нашите на Шабла да играят учение 20 дни гладни ли да стоят. Законодателството е променено по натовски образец и всички се хранят на принципа на кетъринг. Където не може да се осигури се плащат пари. Вижте как хранят останалите участници в ученията и как мизерстват нашите и тогава говорете. На чужд гръб и 100 тояги са малко. От такива умници като вас не остана армия.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"На войниците, които участват в учения, да се дават джобни, за да могат да се хранят."

А те заплата не получават ли? *** малоумщината. Да си вземе от заплатата, да си има "джобни". Иначе и аз искам така - или работодателя да ме храни с нещо хубаво или да си ми дава "джобни" извън заплатата.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Военен да е работил по Тошово време?!?!?Нещо не си У ред!
40
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 8 месеца
До Анонимен
Всеки гледа в чуждото канче, но никой не иска да се занимава с това!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На полицаите им се плаща извънареден труд като си пишат след работното им време. Като закъсат за парици си пишат извънаредно трудче за нещо, сега пък на вайниците джобни за храна. Айде стига само полиция и военните ли са граждани на държавата?Милиционерът и военния работеха при Тошково време 31 дни в месеца за което получава заплата плюс порцион за храна. Няма извънареден труд за пари няма джобни пари. И имахме и способна милиция и силна армия.
38
3
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 8 месеца
Ще се храним ли ?? -или война ще водим ?/ топла храна искали -? а фотьойл на полето не искат ли ? Това е смешно за армия !! УЖАС - събрани някакви сополанковци и трябвало топла храна -!1 Служил съм в ВМС на флагманска ракетна фрегата - не храна!! - ами не съм спал по 36 часа и 3 двигатела по 56 цилиндъра звездообразни ми ревяха в ушите !! Знаехме че плаваме натам от където - МОЖЕ И ДА НЕ СЕ ВЪРНЕМ !! ( морската граница с НАТО 1991-93 г)
37
0
 
5
 
! Отговори
xqw преди 8 месеца
Ялово решение. От къде ще си купят храна на полето? Ако си я купят предварително - къде ще я съхраняват? Ако се получат хранителни натравяния кой ще е виновен?
36
0
 
7
 
! Отговори
куката преди 8 месеца
Шкембел войводата пак иска да прави с пръдня боя! Вдигнете заплатите до 2/3 от тези на останалите натовски армии и ще има войници!
35
1
 
15
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 8 месеца
Г-н Каракачанов ,
Армията има собствена Кухня - Походни Кухни при учения , при мирно време се храни в Поделението . Какви *джобни* ?
Демек - Пилота на Хеликоптера Кугар ще кацне на Паркинга на макдоналдс да си купи бигмаг ?
Или Пешо ще ходи с ТАНКА до кауфланд да си купи кебапчета .
Това е АРМИЯ , Г-н Каракачанов , не се шегувайте с нея .
И накрая - Има Бюджет за БА , в него влизат пари за насъщния , какви Обществени Поръчки ?
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За тия войници само джобни. И те са им много щом си играят на войници това е достатъчно.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като бях наборник преди 12 години, храната за ден по разчет беше на стойност около 6-7 лева на войник, по това време в софийския затвор им се полагаха по 15 лв. на ден :)
32
0
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 8 месеца
Какви войници, какви учения, какви джобни? То армия не остана, те пари искат.