След български натиск: Хеликоптер ще издирва Боян Петров

Борисов: Дай Боже да го намерим жив, това е тежка планина!
130
След български натиск: Хеликоптер ще издирва Боян Петров
Архив: Булфото

Хеликоптер ще издирва алпиниста Боян Петров, когато времето позволи. Такъв обаче е намерен не вчера, а едва преди 15 минути след многобройни позвънявания и натиск. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева пред министрите в началото на заседанието на правителството.

Преди това премиерът Бойко Борисов информира, че за издирването на българина се полагат всички възможни усилия.

"В пълна комуникация сме с близките му и с властите в Непал, в Китай", каза премиерът.

Още по темата

Борисов съобщи още, че е повикал китайския посланик, за да се осигури трасе за хеликоптера, когато времето позволи.

"Каквото имаме като възможност, като контакти, връзки - официални и приятелски с ръководството на Китай, всичко сме заложили. Дай Боже да го намерим жив и здрав. Непрекъснато натискаме, просто това е една изключително тежка планина", коментира премиерът.

Захариева съобщи още, че шест професионални спасители стоят горе в планината вече 12 часа, за да може да тръгнат към Лагер 2, когато времето позволи.

По думите й, екипът спасители, който търси Боян Петров в Хималаите, вече се изкачва, поради силния вятър обаче това става бавно. Тя уточни, че хеликоптерът, който е намерен, може да достигне максимална височина 6100 метра и продължава търсенето на друга техника.

Китайският посланик Джан Хайджоу каза, че страната му разбира притесненията на обществеността и правителството във връзка с изчезналия планинар.

"Още от първия момент, когато получихме информацията за неговото изчезване и молбата за подкрепа, ние изпратихме наши спасители, които да подпомогнат издирването, каза дипломатът и допълни, че усилията са били свързани и с намирането на подходяща техника".

Издирвателните дейности продължават и не са спирали, стана ясно още от думите на посланика и на Екатерина Захариева.

По случая с онкоболната Теодора Маджарова премиерът пък съобщи, че е направено всичко, за да се прибере тя у дома. Теодора пътува късно снощи с линейка от Истанбул до София и вече е настанена в болница в столицата.

"Много трудно беше, но е факт и дай Боже вече да се лекува така, както медицината казва", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно бе, като се разтопят ледовете ще се покаже Боян. Какъв е тов зор чак хеликопери и простотии
57
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойче, що не вземеш лично да я изкатериш тежката планина и да намериш човека? Тогава ще те призная, но ти не смееш пред народа си да застанеш! Журналята не се броят, защото отдавна не са с народа!
56
7
 
7
 
! Отговори
до 54 преди 5 години
Ние българите сънародници в Турция нямаме.
55
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намерили хеликоптер до 6100 м,а той е на 7000 м. както писаха,че досега що не са изпратили хеликоптер над 7000 м. като максимална височина на летене 7500-8000 м. и повече за сигурност на заход по трасето където,ако знаят къде е точно алпиниста щом няма подемен дрон изобретен за тези цели кат по компактно помощно средство при нужда следващо алпиниста в частност,който се изкачва по почти вертикална стена,че навеси кагато няма за какво да се крие под тях заради климатични промени и насочен от втори
54
2
 
3
 
! Отговори
,,гришо,, преди 5 години
като няма правилния спонсор никаква заинтересованост
53
10
 
19
 
! Отговори
кирчо преди 5 години
Пак питам-някой ще кажели този човек Боян-човешки живот ли е спасил,нещо е построил ли,какво е помогнал на държавата,на хората да живеят по добре -идея ли е дал няккава,че цяла седмица само за него чета-може ли някой да каж и да отговори-и без такива ама той изкачва най високите върхве ала бала-е да ама тази година са хиляди изкачилите не е само той-та хайде отговорете ,моля-за къв ни занимавате цяла седмица с този самоубиец -между другото дано е жив и здрав -заради децата му и жена му-ама втръс
52
1
 
8
 
! Отговори
,,власти,, преди 5 години
,,планината не позволява на всеки да я покори,, ,,политика,, хахаха
51
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като бяха сблъсъците в Турция преди 2г., хубавото Наде не си вдигаше служебния телефон от грижа за сънародниците. А на този по-сер-ко ще му уреждат междуправителствена помощ заради неговата сибствена тъпота. Все едно няма кой да реве срещу лифта ако го няма Боян.И жена му реве по телевизиите сутрин. Еми не си се оженила за портиер бе скъпа. Като ти е толкова ценен да си беше седял при твб. Ай сиктир
50
5
 
6
 
! Отговори
,,божа работа,, преди 5 години
всеки отговаря за делата си рискувал да покорява планина бг печели но може и живота си да изгуби като проданов божа работа и там ли връзки да можеш спокойно да изкачиш върха аман
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ооо! Светията от Анон изгря отново! Всичкото проблем сега шъ съ реши! Колко ли фалби шъ чуйм посля?
48
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама защо за пореден път държавата трябва да спазява някакви авантюристи? Теодора с кристалната решетка и Боян зеления балкан дето се отцепил сам да катери, понеже е най-квалифициран от цяла група алпинисти явно. Всеки сам да се оправя с глупостта си. Външно не работеше навремето да изтегли мед сестрите от Либия, а сега ше прибират остабките на Боян понеже е много смел. Емиии..да ви имам приоритетите
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как може непрекъснато да го цитирате тоя,като че ли е класик.След всяка негова глупост или самохвалство-статия-какво бил казал.Няма ли да се намери някой да озапти словесната му логорея,че започна вече много да се излага.
46
3
 
11
 
! Отговори
11 преди 5 години
Он вчера се върна от тежката планина.
45
1
 
15
 
! Отговори
иде кутия от ХимОлай преди 5 години
абе ясно ако съветниците на Буда не му зглобят някое инфантилно пиарче, нема да изгрее слунцето в Хималайте...такива новини "Натиск, хИлкоптер, трасе..." пораждат ирония, плюнка след ядене, проправителствен вестник в тоалетнатаа хеликоптери за бедните в България на кой посланнит тоя *** ще иска да му осигорят трасе за маковите кифлипросто Буда, нали са братчеди с химикалците ще натовари сандък прах за пране
44
1
 
6
 
! Отговори
,,гледна точка бг,, преди 5 години
,,какво ли значи тук някаква си личност,, за някои е безценна за други не
43
1
 
10
 
! Отговори
До Reptle от 10 преди 5 години
И къде видя комунизАм тук, комунисти и т.н. Виждаме и отдавна знаем, че на чичката от Банкя не му пука за българите, камо ли да се загрижи за някой. Поради омразата към него, корупцията която ни натресе на всички нива, продажната политика, лъжите и предателствата, използва случая да изчисти имиджа си. А и той, както една голяма група от ГЕРБ са били членове на БКП, а Бойчо приет на 18 години, като млад и огнен комунист. След като го изритат от властта ще разберем какво наследство ни е оставил.
42
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 33Моите уважения към Боян колега,но решението да замине е лично негово,а рискът също.Пожелавам му да го намерят жив и здрав,но не смятам,че цяла седмица трябва да ни занимават с него! Има не по-малко стойностни хора от Боян и не по-малко важни въпроси за решаване!
41
2
 
7
 
! Отговори
,,тежка планина,, преди 5 години
така решават ,,бг проблемите,, ,,от пазва в пазва,, за друго не ги е грижа ,,загрижените политици,,
40
5
 
1
 
! Отговори
____====? преди 5 години
Да 37. Ти най-много допринасяш за спасяване на човек. Недостижим 37.Да ти се върне!
39
2
 
10
 
! Отговори
,,тежка планина,, преди 5 години
да живееш в бг е ,,тежка планина,, егоизъм незаинтересованост