След български натиск: Хеликоптер ще издирва Боян Петров

Борисов: Дай Боже да го намерим жив, това е тежка планина!
130
След български натиск: Хеликоптер ще издирва Боян Петров
Архив: Булфото

Хеликоптер ще издирва алпиниста Боян Петров, когато времето позволи. Такъв обаче е намерен не вчера, а едва преди 15 минути след многобройни позвънявания и натиск. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева пред министрите в началото на заседанието на правителството.

Преди това премиерът Бойко Борисов информира, че за издирването на българина се полагат всички възможни усилия.

"В пълна комуникация сме с близките му и с властите в Непал, в Китай", каза премиерът.

Още по темата

Борисов съобщи още, че е повикал китайския посланик, за да се осигури трасе за хеликоптера, когато времето позволи.

"Каквото имаме като възможност, като контакти, връзки - официални и приятелски с ръководството на Китай, всичко сме заложили. Дай Боже да го намерим жив и здрав. Непрекъснато натискаме, просто това е една изключително тежка планина", коментира премиерът.

Захариева съобщи още, че шест професионални спасители стоят горе в планината вече 12 часа, за да може да тръгнат към Лагер 2, когато времето позволи.

По думите й, екипът спасители, който търси Боян Петров в Хималаите, вече се изкачва, поради силния вятър обаче това става бавно. Тя уточни, че хеликоптерът, който е намерен, може да достигне максимална височина 6100 метра и продължава търсенето на друга техника.

Китайският посланик Джан Хайджоу каза, че страната му разбира притесненията на обществеността и правителството във връзка с изчезналия планинар.

"Още от първия момент, когато получихме информацията за неговото изчезване и молбата за подкрепа, ние изпратихме наши спасители, които да подпомогнат издирването, каза дипломатът и допълни, че усилията са били свързани и с намирането на подходяща техника".

Издирвателните дейности продължават и не са спирали, стана ясно още от думите на посланика и на Екатерина Захариева.

По случая с онкоболната Теодора Маджарова премиерът пък съобщи, че е направено всичко, за да се прибере тя у дома. Теодора пътува късно снощи с линейка от Истанбул до София и вече е настанена в болница в столицата.

"Много трудно беше, но е факт и дай Боже вече да се лекува така, както медицината казва", коментира Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
10
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
А какъв е смисъла от всичко това?
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До EMOКарай бе,нали трябва да се вдига пушилка! Тивуня май си е сбъркал професията,много обича да праща самолетите където му скимне-направо е за ръководител на въздушното движение!
36
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натиснал е китайския посланик и оня е напълнил гащите.От тук нататък-само натиск,НАТИСК!!!И няма кой да ни се опре.Абе,тия за мало..умни ли ни смятат или да?
35
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Банкянския много му се отдава да командва наготово,да праща самолети,хеликоптери,да се мята насам натам и да имитира дейност.Ама дай му да измисли нещо умно,ще гледа умно като индианец пишеща машина и ще се чуди какво да прави! Цялото му управление до сега е такова-мята къчове наляво и надясно без никаква полза!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Abe kolko dena se motahte pitam pravitelstvoto ns gerb nai ve4e pitsm boiko saschto dnes sram besobrasie toja onja dran dran a 4oveka go njama sramota ot boga tolkova dena sakasnenie gorkia bojan dano go namerat jiv oschte
33
1
 
16
 
! Отговори
Бааа го преди 5 години
Наемете и подводница.
32
1
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 5 години
Не улавяш квинтесенцията на проблема..., а тя не е в парите, които ще се похарчат за спасението на български гражданин от държавата...
31
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалки мишоци цъкащи отговорно по клавиатурата, осъждат безотговорността на един невероятен Човек.Имате ли представа как се организира и провежда една експедиция като тази на Боян?Знаете ли, че за да направиш такъв преход имаш задължителни застраховки и куп други плащания.Това не ви е разходка на Витоша, грабвай раницата и тръгвай. Не се притеснявайте за жалките си данъци, ако въобще плащате такива.
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде сега,след български натиск!!!!Леле,уплашихме света!Истината е,че това са обичайни действия,когато изчезне алпинист.Нарича се солидарност.А ние не можем да натискаме никого,само можем да се помолим за помощ,а ако е възможно те на никого не отказват.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Saschto 4ak dnes ako e njskoi ot gerb ili pravitels.vednaga schtahte da letite kolo dena minaha dnes 4ak besobrasie dono namerat bojan
28
2
 
23
 
! Отговори
ХАХХААА преди 5 години
брсаво днес! ТОЙ е натиснал Китай и ония слушат и изпълняват! хаххахааха Много ви е 111 то място.
27
3
 
11
 
! Отговори
Юлия преди 5 години
Имам шум в ушите. Моля да ме насочите към добър доктор.
26
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От няколко дни мисля по темата. Прави са хората да се възмущават. Много биха отишли да катерят планини, но малцина имат пари да го направят. И тук идва добрият ПР - дайте му, защото той ще се опита да се качи еди къде си. Това му е мечта и дъра-бъра сълзливи лиготии. Все пак не е отишъл на прави велико откритие, а да си чеша егото.
25
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тикви е много сладък на тая снимчица.
24
1
 
26
 
! Отговори
Петя Григорова преди 5 години
До АнонименДържавата няма да плаща тази спасителна операция. Боян Петров има пълна застраховка за издирване, която включва и спасяване с хеликоптер. Проблемът не са парите, а това, че хеликоптерите на Китай летят само до 5000-6000 м, а за да дойде хеликоптер от Непал, който лети на 7000 +, е нужно разрешение от Китай и голяма бюрокрация. Ето тук е намесата на дипломацията - да го издейства по-бързо, а не да плаща.
23
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този , онзи , Кой , *** , бай !! Той спаси полицията , учителите , затворите , брекзита , Атон !! Какво за Баце е непалски осемхилядник ??!!Вчера спаси и жената в Бразилия !България , кой ще я спаси от Него ?
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Reptile, ти на 15 години ли си?! Дано да си!!!
21
24
 
4
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
До НЕ ощипаната невеста. Щото комунистите изгубиха СТУДЕНАТА ВОЙНА, а ппсле 2 пъти фалираха държавата - за това сте бедни. Бойко само променя това към по-добро, комунистите *** за още кражби!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще направи едно кръгче на 5000 метра.
19
0
 
33
 
! Отговори
EMO преди 5 години
Това вече е връх на наглостта на банкянския ***....Г-н Боян Петров си има нужните платени застраховки за издирване включително и за хеликоптер. Какъв натиск, каква дипломация !