В Деня на Европа от НС: Победата ни обединява!

И леви, и десни съгласни: Европа нямаше да съществува без нея
20
В Деня на Европа от НС: Победата ни обединява!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Без Деня на победата нямаше да има обединена Европа. Около това мнение се обединиха и леви, и десни в парламента.

Работният ден на народните избраници очаквано започна с декларации за Деня на Европа, като представители на различните групи прочетоха декларации с изключение на Обединените патриоти. От БСП пък акцентираха върху Деня на победата на Съветската армия.

Първа темата повдигна шефката на НС Цвета Караянчева, която акцентира върху българското председателство на ЕС.

"Сега Европа е България, тук се дискутират важни за всички европейски граждани теми. Търсят се и се намират най-удачните решения", посочи тя.

Според нея през последните месеци България не просто се утвърди като отговорен и надежден член на Европейския съюз, но и даде своя значим принос в дебата за бъдещето на общия ни европейски дом.

Йордан Цонев от ДПС обаче предупреди, че сега национализмът, който стана причина за двете световни войни, отново набира сили.

"Обединена Европа е отказът от национализмите във вида, при които те противопоставят народите един срещу друг по етност, по религия, това противопоставяне сега отново се използва от националистите, за да реализират свои цели, днес тази опасност е по-жива от всякога", отсече той.

Според него мирна и обединена Европа отново е изправена на кръстопът.

"Обединението е факт, но просперитетът е за едни, за други не толкова, а трябва да осъзнаем своята отговорност пред поколенията, които осигуриха този път и пред бъдещите", коментира Цонев.

Той настоя още, че трябва да се отчета и факта, че без капитулацията на Германия, едва ли щеше да се стигне до мечтата за обединена Европа и заради това не бива да се пренебрегва и Деня на победата.

За шефката на външната комисия Джема Грозданова от ГЕРБ Европа е най-великият мирен проект.

Тя похвали правителството, че трети мандат работи за стабилността в региона и опазването на границата, за стабилна икономика и банкова система.

Акцент в декларацията на БСП пък беше Деня на победата и ролята на Съветската армия, "несломимата воля на онези, които спасиха България".

"Без 9 май 1945 - Денят на победата, нямаше да има и 9 май 1950 - Денят на Европа. Двете дати са победата на съзиданието над разрушението", каза зам.-шефът на групата на БСП Драгомир Стойнев.

Според него е редно да се оцени спокойно и достойно миналото и да се спрат вътрешните боричкания.

"Не може да се отрича миналото и ролята на Съветската армия. Нагнетяването на омраза към Русия е опасно и за Европа, и за света. Тя е част от Европа", предупреди Стойнев. Стига идеологически залитания и следване на пропагандни сюжети, единство в името на България, призова той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Честит празник !! преди 5 години
Честит празник българи! Да поздравим и руския народ с деня на победата! Гледах парада на победата в Москва и останах изумен от начина,по който минаваха полковете!Направи ми впечатление лицата на войничетата,нахъсани,усмихнати с вяра в погледа!Оставете железата с които всяка година се хвалят!По важното е ,че тези момчета на по 20 години са готови да умрат за Родината си! А дали нашите над русани джендета са готови на саможертва за България?Не знам,аз мисля че не!
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 9.9.1944 до 1949г нашата държава е окупирана и ограбвана от диваци и варвари. Това е повод за празник за небългарите, по това може да ги познаете.България над всичко
15
7
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Пии си хапчетата и се заключи в панелката да не дойдат братята роми да те изнесат. Друго ще дойде и това ще е нова кристална нощ. Тогава тия русофилчета като тебе ще изчезнат вдън земя.
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Денят на победата доведе разделение на Европа на Източна и Западна и Желязната завеса. Доведе Студената война. За Обединител на Европа трябва да се обяви Горбачов. Ново извращение на историята и исторически лъжи.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Аллооооууууууууууу.........санитарите!!!!!!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 9Мъдрият български народ е рекъл: НЕ ПЛЮЙ В ИЗВОРА, ЩЕ ТИ СЕ НАЛОЖИ ДА ПИЕШ ВОДА!!!! Ама явно ти НИТО си "мъдър", нито си българин! Плюй си, плюй си, от вятъра на промяната най-много да си плюеш на сурата!!!! Това си и заслужаваш! А че ще дойде НОВ 9-ТИ СЕПТЕМВРИ..................ТОВА ВЕЧЕ И ДЕЦАТА ГО ЗНАЯТ!!!!!!!!!!
11
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3 - не си запознат с историята, а коментираш със заучени фрази. Колко типични за мнозинството от масовката хора. 1. Предполагаемото избиване на нисши раси е мит и пропаганда на червената армия, за да наплаши и озлоби българите срещу германците. Това, което те ни го дават, руснаците после ни го вземат. 2. Българите не са славяни, това е най-големият мит в нашата история. Ние сме местен народ с хилядолетни корени, съществуващ по тези земи хиляди години преди появата на т.нар. славяни.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вай, вай, вай................ЧИЯ ПОБЕДА БЕ, мишоци??????? На тия ли, които като стадо овце се бяхте обединили и заедно с едно фюрерче НАПАДНАХТЕ НА СССР, а сега се правите на победитили???????????????????????????? Ай, г-а-д-и-н-и ниедни.................на вас още един Сталин!!!!!!!!!!!!!! Нищо, той и Путин става за тая работа!!!!!!!!!!!!
9
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
9-ти май е най-черната дата за Европа, защото тогава честваме победата на еврейските марионетки над европейските родолюбци. А 9-ти септември е най-черната дата в българската история, защото тогава честваме загубата на всичко, за което нашият народ се е борил векове наред. Плюя на тези дати! Плюя на СССР, плюя на ЕС!
8
1
 
2
 
! Отговори
със сълзи на мъка преди 5 години
Да не забравим ЦАРСКАТА заслуга егати Обединителството, та в Македония и Поморавието народът да намрази България която идва като освободителка а се държи като окупаторка и грабителка на братята си. В собственоръчно написание дневник на посочения Филов, той тъжи, не че фашагите са застреляли младежите от Струмица, а че народът им намерил масовия гроб. Тия убийства са навсякъде из освободените земи... За два месеца на местните българи им става ясно че сълзите на радост от освобожеднието се заменят
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След девети пролятата кръв е в пъти по-малко от преди девети. Който е клал и драл сънародниците си от 1878 до 44 после е станало каквото си посееш, това ще си пожънеш. Елитът преди девети до голяма степен се е състоял от грабителите след освобождението ,тия които затваряха и мъчеха капитан Петко Войвода и другите патриоти и борци за свобода. През този период нито едни избори не са били демократични и винаги са печелени със сопа от управляващата партия. Хора като Алеко Константинов са убивани
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заслугите на немските натрапници на трона са:1. Пет преврата.2. 200 хиляди безсмислени жертви по бойните полета.3. Удавено в кръв от немски войски войнишко въстание, при положение че австрийския и немския император абдикират без да стрелят по народите си.4. Отрязаната глава на измъчвания Стамболийски.5. Терор. Избита цялата интелигенция, която не гради култа към династията.6. Разпокъсана България.7. Икономически придатък на немската армия и политика. 8. Воюваме срещу всички околни правос
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК ДЕН НА ВЕЛИКАТА ПОБЕДА!
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 2 - Ти не си май в час. Богдан Филов сам пише, че в България има фашистки режим, само че особеността била че фюрерът е ...царят. Който по една случайност има нула процента българска кръв и 50 процента немска и 50 италианска... Организатор на преврати в сянка.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит ви ден на победата и честит ви ден на Европа! И не забравяйте, че ако Европа е единна и всички държави от нея са в съюз, Европа ще управлява света. И не забравяйте, че външни на Европа сили сеят разделение. Няма как да се игнорира една държава, която е 42 процента от Европейския континент. Ако беше победил лудият художник от Австрия, днес нямаше да има България. Като славянска страна щеше да я е изтребил.
2
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам за какъв ден на победата ми говорите. На 9 май 1945 у нас са се леели реки от кръв и комунистически главорези са избивали цвета на нацията. Така ли е? Така е.За какъв ден на победата става дума уважаеми народни избранници?Вие не сте в час
1
6
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Победата над хитлерофашизма беше възможна благодарение и ЕДИНСТВЕНО на СССР !!!