Във всяка област – Център за пострадали от насилие

Депутатите единодушни за поправките в Закона за домашно насилие
3
Във всяка област – Център за пострадали от насилие
Снимка: НС

Във всяка област да има поне един кризисен център за пострадали от домашно насилие. Това решиха почти единодушно депутатите като приеха промените на левицата за поправки в Закона за защита от домашно насилие.

Шефът на правната комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни, че и сега общините, които имат възможност, имат такива центрове. Като пример той посочи София.

Макар че и неговите съпратийци застанаха зад предложението на БСП, Кирилов предупреди, че ще е нужно да се направи финансов разчет и обосновка и да се намерят пари за прилагането на тази мярка.

Още по темата

С приетите промени в закона се дава срок от два месеца за изграждането на центрове за защита след влизането в сила на нормативния акт. Задачата се пада на правителството.

Социалистите искат за тази цел държавата да задели 2 млн. лева.

В мотивите си те пишат, че с промените в закона се изпълняват част от мерките, заложени в Истанбулската конвенция, заради която имаха доста спорове с ГЕРБ.

Социалистите отхвърлиха ратификацията на документа заради текстове в него, които тълкуват като атака срещу традиционното семейство и общоприетите полови роли.

Те настояват борбата срещу насилието да се засили посредством промени в действащото законодателство.

В началото на март обаче правителството оттегли законопроекта за ратификацията й заради огромната съпротива от страна на нейните противници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
4
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Каква стана тя?Уж борба с насилието,Ист. конвенция... А то да направим повече кризисни центрове да работят там наши хора че зор избори ще дойдат да изберем правилните хора...Определени партии,ако не бяха чиновниците им досега да са умрели.Говоря за Герб,Б сп, дпс .
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия приличат на ислямисти насядали на един червен килим и чакащи ходжата да се появи за молебен за да ударят чело в земята. Там един дори е забил чело у масата и работи здраво.