Мисията за Западните Балкани - успешна!

Важно е процесът по присъединяване да не замре, каза Калфин
Обновена: 10 май 2018 21:48 | 10 май 2018 21:44, Петя Славова
8

 Кампанията на българското европредседателство за присъединяването на Западните Балкани към ЕС вече е успешна. Надали лидерите от общността ще дадат срокове, а и не бива да очакваме. Важно е процесът по присъединяването на страните от Балканите към Общността да не замре. Има такава тенденция, ако не се поставя постоянно на фокус.
Още по темата

Това каза бившият вицепремиер и бивш външен министър Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR" по повод предстоящата среща на върха между лидерите на страните от Западните Балкани и представители на Европейския съюз.

"Ако на самата среща не стане скандал, което е малко вероятно, ще бъде приета политическа декларация, която да потвърди инициативата за членство в ЕС на страните от Западните Балкани. Русия има своето влияние в региона, но желанието на държавите за присъединяване е по-силно", коментира още бившият вицепремиер.

Според него е важно да сложим критерия за успех на целите на българското европредседателство правилно.

"Македония полага големи усилия за членството си в НАТО и ЕС, но сякаш винаги се появяват пречки. Името е една от тях. Въпреки това властите не искат да го променят. Надали пак ще има съгласие между македонци и гърци. Все пак западната ни съседка има немалко други проблеми за решаване и не мисля, че името е основният", допълни още Калфин пред Bulgaria ON AIR.

Бившият външен министър в момента е кандидат за генерален директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Калфин заяви, че основният конкурент му е Виле Итала, но без подкрепата на България няма шанс да надделее в спора.

"Когато страната не стои зад даден кандидат, хората от комисията не го разчитат като добър знак. Аз сам успях да се преборя дотук в кандидатурата си, но оттук нататък е нужна подкрепа, която не получавам. Ако не стигна до края, няма нищо проблемно, но остава страшно лош вкус", уточни дипломатът.

По думите му политическата обстановка в България прилича доста на "сапунена опера", в която ежедневно се случват едни и същи скандали, а в същото време няма никакво действие и нищо съдържателно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОШЕННИК
7
0
 
12
 
! Отговори
видин преди 5 години
еееиии каква мисия бре.ми то в белград над дунав има повече мостове отколкото м/у две държави в ЕС,като бг и румъния???????
6
1
 
13
 
! Отговори
саша преди 5 години
ти оправи пенсионната система а сега в европа ще ги ОПРАВЯШ браво ве специалистен.
5
2
 
10
 
! Отговори
белград преди 5 години
казаха ви го директно че не трябва да се занимавате с политиката на други държави.нали видяхте къде са западните балкани.в москва.те бяха във война/1995год. приблизително през този век/и пак са по добре от нас да отбележим че не са в ЕС....
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След "успешната" мисия някой от Франция,Германия или Австрия да им е обещал,че скоро ще ги приемат?Никой!Напротив,казаха им,че не са готови и скоро няма да стане.Ще има да подсмърчат още поне 10 години пред вратите на Европа,а дотогава я камилата,я камиларя.Европа може и да се е разпаднала.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво и е успешното?Калфииииин,знаем защо се мазниш на Боко,стар хитрецо,очакваш подкрепа за последните си амбиции.
2
4
 
8
 
! Отговори
Кога преди 5 години
Ще е успешна мисията за България??
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква мисия е успешна бе търбух, във Крим имаше референдув на Балканите да е имало референдум ????????