Пенсионна криза: Вноски ли ще вдигаме или пенсиите ще орязваме?

Населението застарява, ще останем ли без пенсии заради липсата на работещи?
Обновена: 10 май 2018 16:14 | 10 май 2018 13:00,
318

Според данни на Евростат населението ни намалява и застарява. Според изчисленията, на трима българи в трудоспособна възраст се пада по един пенсионер. Възможно ли е да останем без пенсии заради липсата на достатъчно работещи млади хора?

"В дългосрочен план има риск да се наложи сериозно намаляване на пенсиите или страшно много да се увеличат осигурителните вноски", посочи икономистът Георги Вулджев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че няма достатъчно спестявания в Сребърния фонд и няма как да се разчита на него. По думите на Вулджев трябва да се промени структурата на системата.

Още по темата

"В момента се разчита работещите да плащат пенсиите на пенсионерите. С тази тенденция, в която работещите стават все по-малко, става непосилно", уточни той.

Финансистът Мика Зайкова е на мнение, че наливаме пари в нереформирани системи. Според нея трябва да направим реформи и да си повишим доходите през производство и инвестиции. По думите ѝ обаче инвестиции в България няма.

"Според данни на ООН през 2017 г. човечеството е изхарчило официално 1,7 трилиона долара за въоръжение. Ако вземем да се разоражим малко, може да намерим пари за пенсионната система", каза тя в "България сутрин".

Зайкова се обяви категорично за въвеждането на еврото в страната ни. Тя настоя, че това ще вдигне кредитния рейтинг на България и ще даде стабилност в мислите на инвеститорите.

"Много хора възприемат влизането в еврозоната като някаква панацея. Валутният борд крепи тази фискална дисциплина, която имаме в момента", отбеляза Георги Вулджев и предупреди, че премахвайки го има голям риск да тръгнем по пътя на Гърция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вдигнат всички осигуровки 10 пъти и да е за сметка на работниците, а не за сметка на работодателите.
270
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистите изобщо не трябва да имат пенсий крадоха достатъчно
269
1
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
И после се чудите защо все повече хора са в сивия сектор и защо все повече българите приемаме крайно десните идеи за актуални. До кога така? Като се добави и факта, че държавните служители не плащат осигуровки, а ползват и те. Накрая какво излиза? 1 мил. хранят 5 мил.! И до кога този 1 мил. ще издържа? И 200% да направите данъците ние (реално работещите, а не на държавна работа) просто ще спрем да се осигуряваме. И тогава се спасявайте както намерите за добре!
268
0
 
6
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
И накрая излиза, че тези които плащат ползват най малко (колкото повече данъци плащаш толкова по малко имаш право да ползваш и обратното - колкото по малко данъци плащаш - толкова повече имаш право да ползваш). Значи държавата може да спре на едно работещо семейство (познавам такива случай) детските ( които са колосалните 35 лева) защото родителите се осигуряват реално и надхвърлят обща сума на доходите с 2 лева. А на тези които не са платили 1. ст данък в държавата да дава с пълни шепи.
267
1
 
1
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
И за тези 68871,6 лева платени за тези 14 години тази жена ако приемем, че и мъжът и работи (което в повечето случай е така и той е внесъл също толкова) получават бонуса да нямат право на детски защото имат високи доходи и нямали нужда от тази помощ от държавата въпреки, че те са я изработили и внесли в тази държава (парадоксално, но факт) ако са с по високи доходи е още по весело - детето няма да получава стипендия за успех, няма да може да бъде на общежитие по време на образование и тн.
266
0
 
3
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До Iceblast88Второто семейство - майка с брак и 2 деца.За същата възраст - плащане от държавата 18 години като дете и 4 години осигуровки по време на майчинството. Ако е почнала да работи на 18, то до 36 годишна възраст има 18 - 4(майчинство)= 14 години трудов стаж. Ако приемем, че е средно ниво за страната 700 лева заплата - това означава 289,95 лева осигуровки+данъци на месец + 120 лева ДДС на месец.За година =4919,4 леваЗа 14 години =68871,6 лева!!!Данъци платени на държавата!
265
0
 
2
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Много просто решение има:Ако си данъкоплатец или си бил такъв преди да се пенсионираш имаш достъп до всички държавни плащания, помощи и тн.Ако не си бил данъкоплатец ти не съществуваш за държавата и това е!*** пример:2 семейства - едното - самотна майка с 10 деца струва на държавата следното - ако е почнала да ражда на 16 = 10 деца по 2 години майчинство +16 години като дете - тотал 36 години платени от държавата осигуровки и здравни.Внесено от нея като данъци = 0 лева.И това е само за нея
264
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Роб на влаЗтаПич, аз съм програмист и в последните 15 години се осигурявам на максималните осигурителни вноски. Трябва ли като се пенсионирам да вземам някакъв смешен таван, при положение, че догворите ми винаги са били на реалните суми и не съм вземал под мастата като половината *** в БГ ?
263
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Аооо 287Трябва да избесим всички от БКП/БСП....Към 1989 г пенсинни фондове - нула лева.
262
0
 
14
 
! Отговори
Аооо преди 5 години
Къде са парите от вноските на нашите родители .Хванете крадците конфискувайте имуществото забранете крадливите партии.
261
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пенсионна криза: Вноски ли ще вдигаме или пенсиите ще орязваме?Не, по-скоро вече държавата ще затваряме.
260
0
 
10
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Нали не сте забравили че от догодина се маха тавана на пенсиите .....Я да видим за кои-депутати ,банкери,директори,офицери ,все хора с големи доходи защото на моя работнически доход от 600лв.и кот да махнат все тая ...
259
8
 
20
 
! Отговори
Bagain преди 5 години
Криза има защото разни ченгета,военни, държавни служители и прочие *** не плащат данъци и осигуровки. Пенсионират се на по 50 години или дори и по-рано с по 20 необлагаеми заплати на калпак. После вземат по 700 лв. пенсия и продължават да работят.Така се източва пенсионният фонд. Премахнете превилегиите и спрете помощите на неграмотните социални ***. Тогава ще се оправи системата...
258
24
 
4
 
! Отговори
бъдещето преди 5 години
Още ли разчитате на пенсийки бе, дребни миши душици?Този строй е предизвестено мъртъв още от създаването си, понеже е антиприроден.Никъде в природата няма подобна простотия. Всички разстения и животните хранят себе си и потомството си, кой до когато може - после на 2м под земята.Ще мислите как да изкарате пари и ще работите до последно, който не е мислил навремето. Колкото си по-*** толкова по-бързо ще си отидеш.Никакви пенсии, никакво безплатно здравеопазване, никакво безплатно обучение..
257
3
 
18
 
! Отговори
Ели БГ преди 5 години
На Запад частните фон. оперират с парите, на борса, инвестиции и т.н.Принудиха много Българи да направят един стаж от 15 г извън БГ, и да получават западна пенсия, минимална.Имаме 2 мил. пенсионери, 1 мил. деца, и един - роми и турскоговорящи - приходящи - работят за други икономики. 1 мил. работещи бедни - 600 лв. заплата.1 мил. администрация. Остава един милион, 50% сфера услуги.Положението е страшно, за 30 г. БГ няма един голям икон. проект. Не произвеждаме един автомобил, ТВ, компютър..
256
0
 
12
 
! Отговори
Ели-БГ преди 5 години
Жената ако не работи в БГ, няма право да се самоосигурява.Здравните се самоосигуряваш, така трябва да бъде с пенсиите.Сам си избираш дали да се осигуряваш в частен или държавен фонд.Частните ще фалират.В същото време в БГ -ток, парно, води, такса смет - 800 лв. чисто средна заплата от хиляда, плащаме 25% от дохода. В Дания 5%. Германия, Британия - 10%.Най-бедните в ЕС - плащат най-много.Цигари в бившия соц. д-ви 2.50 чужди, 55 - цигари местни. Бензин около 1 лв.Безумен акциз удря д-вата
255
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо разликата в пенсиите между 0 години стаж и 40 години стаж е почти никаква?
254
0
 
45
 
! Отговори
ЛОЛ преди 5 години
Майка ми е с 160лв пенсия след 40г стаж. Защо не е намалят малко на 70лв викам аз .. тя жената се разби от почивки и ресторанти.Хора изнасяйте се от тази *** и вижте как се живее нормално, стига с бялото робство и да храните 240 тюфлека.
253
4
 
23
 
! Отговори
Терминал 1/2 преди 5 години
Има и трети вариант-евакуираме се възможно най-бързо на запад от прокълнатата територия и спираме да ОЦЕЛЯВАМЕ и започваме да ЖИВЕЕМ...
252
1
 
15
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Закривайте я тази пенсионна система и да се приключва!