Здравеопазването: Пари изтичат, контрол липсва!

И все пак: Българите се лекуват по-добре от преди 10 години
Обновена: 12 май 2018 07:15 | 11 май 2018 22:50, Екип на Bulgaria On Air
20


Сумата, която се отделя от държавния бюджет за здравеопазване става все повече, но тези пари все още са малко. Процентът от националните средства, които отиват за здраве обаче е голям. Проф. Николай Габровски, който е заместник - директор на "Пирогов" и един от водещите неврохирурзи у нас, сподели, че е убеден, че за тези повече дадени пари, в България пациентите получават повече.

"Сигурен съм, че хората в България се лекуват по-добре от колкото са се лекували преди 10 години", категоричен беше проф. Габровски в студиото на "Денят ON AIR".

Той беше категоричен, че има и проблеми в системата на българското здравеопазване, като според него неволите идват от липсата на контрол. По думите му обаче този контрол е много труден, защото иска много висока експертност, голям човешки ресурс и политическа воля. Според неврохирурга обаче подобна организация между всичко това е много трудно да се постигне.

Още по темата

"Ние самите лекари искаме да има такъв контрол, който да отделя тези, които не спазват правилата от тези, които работят съвестно, защото от това източване страдат всички", каза проф. Николай Габровски пред Bulgaria ON AIR.

Заместник - директорът на "Пирогов" допълни също, че българското здравеопазване има силни страни, с които да се гордеем. Той обясни, че сред добрите страни на системата у нас е възможността пациентите да се срещнат със специалисти на много високи ниво.

Проф. Габровски говори и по темата за младите лекари, които напускат България. Според него няма лошо те да идат в чужбина и да почерпят от опита на други страни. Той беше категоричен, че в цяла европа има недостиг на кадри и лекарите лесно си намират работа, което прави заминаването още по-лесно.

Според неврохирурга обаче по-доброто възнаграждение не е единственият фактор, който да кара младите медици да заминават със семействата си в чужбина, за да практикуват.

"За мен лично част от проблемите, които карат тези млади хора да напуснат е общото отношение, обществените нагласи, несигурността в голяма степен и една склонност да се взираме повече в лошото", допълни проф. Габровски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Ели БГ преди 5 години
51% от всеки бизнес трябва да е държавен.За да има конкуренция трябва да има регулиращ фактор в лицето на държавата.Не може частния бизнес да има печалби - фармацевтика и мед. изделия - 600 %.Защо БГ не произвежда медицински изделия, имахме фармацевтични продукти, еквивалентни на западните лекарства.Огромна мафия е Медицината, като се почне санитар, сестра, лекарства, мед. изделия, посредници, лекари, частни болници финансирани от НЗОК, частна и държавна практика в едно. Това е БЕЗУМИЕ!
18
0
 
4
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Липсвало котрол.... Ами това не е случайно.... Ба си държавата и хрантутниците , които ни управляват !
17
2
 
4
 
! Отговори
Емигрант преди 5 години
Пак гласувайте за тия ***.Никакво гласуване.Да видим какво ще направят тия ***
16
1
 
2
 
! Отговори
Тровят с наркотици преди 5 години
МЕд мафиотите тровят показно БЪлгарските лекари.Събират ги на семинари бутат им наркотичето в кафето/безплатно/ и ги пси препрограмират с демонстрационни екрани и пси активни клипове..ШАмпионите по продажба на тн"ликарства" ги водят без пари до ДУБАЙ>Отровените плащат яко секи месец..
15
0
 
5
 
! Отговори
Ликвдация на МНЗ преди 5 години
Колкото повече и по трайно болни има толкоз повече милиарди крадат от народа мед мафиотите..Ликвидация на МИнистерство на здравеопазването и НЗОК..
14
0
 
2
 
! Отговори
Няма неотровени преди 5 години
питаме приятелски служитлеи на ВиК защо тровят водата смеят се писали им глоби..Сега хвърлят нарочно доставяни им препарати едно към гьоторен..ХЕИ немали лаболатории за проверка .Имали тестерчета ако има Химия кеф .АКо нема глоби..
13
0
 
2
 
! Отговори
Тровят с хлор преди 5 години
мед мафията отравя милиони годишно вкл с хлор токсични канцерогенни разтвори продавани вместо питейна вода с цел ограбване на над 5 000 000 000 годишно от народа.РЗИ/ХЕИ глобяват зверски ВиК ако не продават отровна хлор токсична канцерогенна вода на населението.дозите са ликвидационни .Една две супи стигат за трайно хронично повреждане на дец а и възрастни.Убииците от ХЕИ РЗИ ВиК още са на свобода ..
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той обясни, че сред добрите страни на системата у нас е възможността пациентите да се срещнат със специалисти на много високи ниво." Нещо да кажат за задължителния избор на екип? Една приятелка им беше казала- не искам избор на екип, и без това не ги познавам, който е на смяна да ме оперира. Те- не се прави на луда, много добре знаеш за какво става въпрос!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как да има добро отношение, като повечето лекари сами създават впечатление за себе си като за бизнесмени от сивия сектор?
10
1
 
29
 
! Отговори
Лекарства преди 5 години
И пак опираме до фирми, които внасят медицински изделия.Ако направим проверка, колко струва клапа, без комисионнта на посредника, съм убедена че ще стане, както с лекарствата за рак от Индия. Там струваха 300 лв., а тук 1200 лв.Посредник за купуване на лекарства, трябва да е единствено д-вата.Махнете държавното финансиране на частни болници.Не може лекар на държавна работа да работи частно, или да има частна клиника.Там, където играят големи пари, винаги ще има корупция.Разрешете евтаназия
9
0
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Точно това е целта.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички ще умрем, със или без лекарска помощ................спокойно!!!!
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите на висшия немедицински персонал в системата ( химици, физици, инженери ) са унизителни!!!!Тези хора трето качество специалисти ли сме???
6
3
 
16
 
! Отговори
Med.sestra-нещастна преди 5 години
Да няма професия мед.сестра, защото това е унижение в България.
5
7
 
25
 
! Отговори
Продължавайте преди 5 години
С "герб е без алтернатива" и се чудете защо нищо не работи в тази проклета държава
4
3
 
12
 
! Отговори
БОЙКО БОРИСОВ преди 5 години
До кога ще градим СЕВЕРНО КОРЕЙСКА ДЪРЖАВА? БЪЛГАРИЯ Е СВОБОДНА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА.ВРЕМЕ Е ДА СПРЕМ ЗАПЛАТИТЕ НА ВСИЧКИ ЛЕКАРИ!!! Който иска пари да ходи да работи в Токуда и Сити Клиник!Оплаквания срещу от неизлекувани пациенти срещу държавни болници изпращайтеНДК Административна сграда,ет.17Тел: 02 490 13 13 e-mail: pr***gerb.bg
3
11
 
10
 
! Отговори
:-\ :-$ :'( преди 5 години
Защо продължаваме да лекуваме хора, които пушат цигари?Защо държавата да плаща лечението на хора, които ядът през ден кренвирши?Защо даваме милиони за хора, които пият КОК@ КОЛ@, която унищожава ПАНКРЕАСА БЕЗВЪЗВРАТНО, а впоследствие поради недостиг на ензи и другите органи?БОЙКО БОРИСОВ, защо не затвориш здравната каса , социалките и заплатите на докторите? Който иска пари да ходи да работи за капиталистическите фирми!!! ДЪРЖАВАТА НЕ МОЖЕ ДА ИЗДЪРЖА ДЪРЖАВНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. СЕВЕРНА КОРЕЯ
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спешната помощ у нас е организирана зле. В други страни се осъществява от парамедици, разпределени с линейки по центрове. Ако у нас има такъв център с няколко линейки в Дружба, друг с няколко линейки в Младост, трети в Люлин и така по квартали, ако някой се обади за спешна помощ в Дружба от 112 се обаждат на центъра в Дружба и линейката е там за няколко минути. Парамедиците оказват само най-неотложната помощ докато стигне до болницата, а на центъра се плаща от касата за всеки извозен пациент.
1
2
 
21
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Яжте храни с мононатриев глутамат и чакайте да сте здрави...