АЕЦ "Белене" – актив за 3 млрд. лева. Ще строим ли?

До дни ще бъде внесен доклад с решение за централата
14 май 2018 13:07,
91
АЕЦ "Белене" – актив за 3 млрд. лева. Ще строим ли?
Снимка: архив Reuters

До 30 дни Министерството на енергетиката ще подготви доклад с конкретни предложения за това как да се оползотворят активите, които България притежава в проекта за АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

"Към настоящия момент работна група в министерството разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Опитваме се да направим и определена икономическа оценка на всеки един от тези варианти. Смея да твърдя, че сме готови с доклада и се надявам до броени дни да бъде внесен в българския парламент, така че да бъде взето решение по отношение на предложението, което ще направим. Надявам се съвсем скоро, все пак има още известно време, в което ще ни бъде нужно да огледаме доклада", коментира Петкова от Сочи, където се провежда форумът "Атомекспо".

Още по темата

По думите ѝ като цяло, решението, което предлагат, е ясно и оттук нататък ще върви напред.

"Всичко, което притежаваме като активи е изключително сериозно. Това са близо 3 млрд. пари на българския данъкоплатец. Имаме оборудване, което платихме, доставено е и е на площадката на АЕЦ "Белене", имаме лицензирана площадка, нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира спрямо други подобни в региона", съобщи още Петкова, цитирана от "Фокус".

Мисля, че трябва да опитаме да потърсим вариант и възможност за реализация на проекта на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, допълни Петкова. Според нея, за да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от българския парламент.

"Говорим за проекта "Белене" с два блока. Трябва да е ясно, че единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, които са инвестирани до този момент, е реализация на този проект. Ако се върви към някои от другите варианти за оползотворяване на оборудването, т.е. проектът да не е на площадката на АЕЦ "Белене", това означава, че трябва да се отпишат от активите на НЕК близо 1,3 млрд. лв. Те представляват разходите в инфраструктурата и по площадката. Сами разбирате, че това не е най-доброто икономическо решение. Затова сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме за проекта с цел защита и на нашите национални интереси и на енергийната ни сигурност", каза още Теменужка Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До наблюдателДържавата е по-важна от всяка партия.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искате ядрена енергетика и АЕЦ - Белене(които дават най-евтин ток)............купувайте скъп ток от ВЕИ-тата, контролирани от партийни функционери от ГЕРБ, БСП и техни роднини и фирми................после недейте да ревете, че токът е скъп...............оплаквайте се на АРМЕНСКИЯ ПОП.
58
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 56 "България е колония на ЕС и САЩ.................затова България няма право на енергийна политика и стратегия..."ИСТИНА!
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80 % от хората станаха немислещо стадо електорат и "материал", което обслужва 10 % политици, работодатели, олигарси и мафиоти.Останалите 10 % умни българи каквото и да кажем...........гласът ни е глас в пустиня.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвестират парите за пенсии в АЕЦ Белене и казват на пенсионерите, че до няколко години ще получават европейски пенсии. Ако стане нещо, добре, ако не стане ще обвиняват международното положение
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е колония на ЕС и САЩ.................затова България няма право на енергийна политика и стратегия............колкото и да ви убеждават в противното експертите.И тази зависимост е по-силна, отколкото от СССР навремето.Добър вечер, селяни прости!!!
54
2
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
БКП започна АЕЦ Белене - сега такава партийка нямаНДСВ започна АЕЦ Белене - сега е останал само избелял споменГЕРБ ако започне АЕЦ Белене, до една година ще се разпадне
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цената на електроенергията в България постоянно ще расте, защото:1.ще купуваме ток от Турция и Румъния2.енергийният микс е построен на грешна основа3.ВЕИ-тата ни продават скъп ток, защото БГ-олигархията трябва да печели 4.ЕРП-тата са чужди фирмиКое не разбрахте?Знаем, че евроатлантическите ви кратуни бавно загряват!!!
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Засега само пишат доклади и докато ги прочетат минават по 10 години.
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТКЗС беше ликвидирано и сега внасяме ГМО и храни с химикали от ЕС и САЩ.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Активите носят приходиПасивите - разходиВсичко свързано с АЕЦ Белене е пасив, което е общоизвестно. Все пак разни хора все още се опитват да казват на черното бяло
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България няма собствена енергетика...............т.нар.БГ-енергетика се командва от чужди фирми-производители и ЕРП-та.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо Южен Поток и транзитни такси за милиони за България.............сега турски поток................така ви се пада на тъпите евроатлантици!!!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия строи Северен поток 2, бай *** не иска да е зависим от Русия и Москва............защото руснаците много лоши хора.........айде сега купувайте руска газ с турска надценка от диккатора Ердоган..............станахте зависими от ЕС и САЩ............а визите за САЩ си остават...............честито ново ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО РОБСТВО.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купувайте руска газ с турска надценка от Ердоган......................много сте прости ....................ама все тарикати.............и ток от руски реактори в Турция и канадски реактори в Румъния......................колко сте задръстени и смотани 80 % от българите..........прав беше професора Иво Христов!!!
45
2
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 5 години
Няма за кога. Окрадохте толкова пари, стига ви вече! Най-малко 10 пъти щяхте да строите този Белене и нищо не построихте, но взехте милиардите за себе си. Няма за кога да го строите вече, свърши! Аз предлагам вече друга алтернатива откачане от мрежата и собствено производство на ток. Тази технология е патентована и навлиза...
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако теглят чертата сега ще се рабере колко е откраднато и пропиляно. По-добре за тях да се строй за да се краде още без проблем.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колонии като България, подчинени на американското посолство нямат право на ядрена енергетика.................Орешарски и Борисов се оказаха много мекушави, неспособни за дащитават БГ-национални интереси.Както и 90 % от БГ-политици!!
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция строи АЕЦ с руски реактори.Румъния строи АЕЦ с канадски реактори с тежка вода-съвсем друга технология.Българите сме много умни...........тарикати..........затова след време ще купуваме ток от съседните държави..леле...........как може да сте толкова прости и ***???
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Територии като България с колониални администрации нямат право да имат ядрена енергетика............дори да има АЕЦ, тя ще е с преобладаващо чуждо участие............частна АЕЦ на БГ-територия...................харесва ли ви??Добър вечер, селяни прости!!!