АЕЦ "Белене" – актив за 3 млрд. лева. Ще строим ли?

До дни ще бъде внесен доклад с решение за централата
14 май 2018 13:07,
91
АЕЦ "Белене" – актив за 3 млрд. лева. Ще строим ли?
Снимка: архив Reuters

До 30 дни Министерството на енергетиката ще подготви доклад с конкретни предложения за това как да се оползотворят активите, които България притежава в проекта за АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

"Към настоящия момент работна група в министерството разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Опитваме се да направим и определена икономическа оценка на всеки един от тези варианти. Смея да твърдя, че сме готови с доклада и се надявам до броени дни да бъде внесен в българския парламент, така че да бъде взето решение по отношение на предложението, което ще направим. Надявам се съвсем скоро, все пак има още известно време, в което ще ни бъде нужно да огледаме доклада", коментира Петкова от Сочи, където се провежда форумът "Атомекспо".

Още по темата

По думите ѝ като цяло, решението, което предлагат, е ясно и оттук нататък ще върви напред.

"Всичко, което притежаваме като активи е изключително сериозно. Това са близо 3 млрд. пари на българския данъкоплатец. Имаме оборудване, което платихме, доставено е и е на площадката на АЕЦ "Белене", имаме лицензирана площадка, нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира спрямо други подобни в региона", съобщи още Петкова, цитирана от "Фокус".

Мисля, че трябва да опитаме да потърсим вариант и възможност за реализация на проекта на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, допълни Петкова. Според нея, за да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от българския парламент.

"Говорим за проекта "Белене" с два блока. Трябва да е ясно, че единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, които са инвестирани до този момент, е реализация на този проект. Ако се върви към някои от другите варианти за оползотворяване на оборудването, т.е. проектът да не е на площадката на АЕЦ "Белене", това означава, че трябва да се отпишат от активите на НЕК близо 1,3 млрд. лв. Те представляват разходите в инфраструктурата и по площадката. Сами разбирате, че това не е най-доброто икономическо решение. Затова сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме за проекта с цел защита и на нашите национални интереси и на енергийната ни сигурност", каза още Теменужка Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
da
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русофилското правителство ще я подари на руснаците и окончателно ще ни зароби.
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще строим, разбира се. Изядоха жабетата, солта, боя, арбитраха и платиха парите. Ще строят, няма накъде. И тръгнаха по Русия да търсят инвеститор, а техните началници от Европа не им пратиха никого.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гьолът се превърна в красива ядрена площадка и актив за 3 млрд. лева. Теменужката твърдеше и спореше с Румен Овчаров и шефовете на НЕК, че изобщо няма договор за оборудване на АЕЦ Белене.
36
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срещу всеки западен инвеститор се води война да го разкарат! То не бяха атентати- Ловеч - vw, Бургас- -техако, / от времето на Беров/После разни" гнили ябълки" и много др.САМО ОТ АЗИЯ МОЖЕ И РУСИЯ.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До вчера беше гьол,сега какво се променитолкова,че търсим инвеститори и се сетихме,че е изгоден проект?
34
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене е абсолютно ненужен проект. 224 лв на Мегават при 145 лв за Мариците. А онези били скъпи УЖ. Оъделно няма на кой да се продава. България и сега има 6 Г Вата излишък ток. Ама нали трябва пак да даваме пари на Русия.
33
2
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
До ДаниНе знам къде видя французи, немци и т.н. да го хвалят! Едни немци проучваха нещата две години и, като видяха, че няма сметка - избягаха. Руснаците едно си знаят: платете го, ще ви вземем парите - пардон: ще ви го построим. Японците учтиво казаха Интересно?! Както и французите. Вероятно са се чудели какви са тия *** да им предлагат подобен абсурд! И китайците - мебду другото - също!
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците не строят АЕЦ в Акую, строи го росатом за собствена сметка, обаче оттам не искат да изкупуват обратно железата за Беленския гьол
31
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Два АЕЦ-а, депо за ядрени отпадъци и хоп раковоболните скачат. Продължителността на живота намалява и избягваме фалита на пенсионна система. С един изтрел се справяме с няколко цели. Хубаво е също в АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй да се бутилира вода и да се продава в големите градове. Цената на тока трябва да се увеличи, за да не могат раковоболните да намират пари за лечение
30
3
 
8
 
! Отговори
аз преди 5 години
До АнонименКъде ще изнасяш ток? Ако имаше къде - фирмите от бранша да са се избили помежду си до сега за тоя проект! Факта, че никоя фирма не ще да го строи за своя сметка показва само едно: НЯМА печалба от построяването! Даже инвестицията не може да се възстанови!
29
3
 
7
 
! Отговори
аз преди 5 години
До AndreshkoКитайците да не са будали?! Може и да имат пари, но това не значи, че са готови да ги пилеят за глупости! Ще инвестират само в нещо, от което ще има печалба! От АЕЦ Белене няма как да има печалба! Така, че - тези 3 милиарда не са никакъв актив, а са си чист пасив!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви АЕЦи сънувате бе хора ? - тука две дупки на улицата 10 години не могат да закърпят като хората а сигурно вече струват все едно са пълнени с диаманти.Пълна трагедия !
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да продадем оборудването на турците за техните АЕЦ, които се строят. Проектът е вреден за България и българския бизнес и нацията
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото което се строи у нас е бунище за ядрени отпадъци. АЕЦ Козлодуй скоро ще бъде затворен тъй като няма да отговаря на новите критерии за сигурност, а АЕЦ Белене ще си стои така като паметник на народното творчество
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците обикновенно инвестират с пари в нещо, което се строи от китайци, с китайска технология и китайски материали
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще излезе по-тънко ако плащаме $1млрд на Кремълските господари, отколкото да правим измислени корупционни проекти от типа на АЕЦ, ЮП и т.н.
23
1
 
6
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Предложете на Китай да инвестира в проекта. Те без туй имат много излишни долари,които се чудят какво да ги правят...
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям смях. Бибитко от 10 години не може да реши - ще строи ли или няма да строи? Междувременно се харчат бесни пари за неустойки, консервация и не знам си още какво...Очаквам нов хит през 2054-та - Бибитко удря първа копка.
21
10
 
10
 
! Отговори
Me преди 5 години
Цял свят се отказва от атомна енергия, само ние ще строим:)))