ВМРО иска Институт "Св. Св. Кирил и Методий"!

Ще е пазител на българската култура и език зад граница
3
ВМРО иска Институт "Св. Св. Кирил и Методий"!
Снимка: Булфото, архив

Да се създаде Български културен институт "Св. Св. Кирил и Методий", който да провежда културната политика зад граница, иска евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Според него с такъв институт ще се опазва българският език чрез провеждането на курсове и програми, които ще издават сертификати за владеенето му.

"Езикът е една от основите на националността. На самосъзнанието. Човек е такъв, на какъвто език мисли. Езикът трябва да бъде пазен. Особено във времена на демографска катастрофа и продължаваща имиграция на младите българи. За съжаление българите бързо и лесно се вписваме в чуждите общества и след едно поколение децата трудно говорят български, а след още едно – изобщо. И вече не са българи. Стават някакви други", обяснява той.
 
От друга страна като пример той посочва, че историческата българска диаспора в Албания, Македония, Западните български покрайнини, Украйна, Молдова пази прекрасно своя бит, традиции, култура, език.

Джамбазки смята, че единственият начин българският език да бъде съхранен е да бъде учен и използван, а за за това е нужно езикът да е привлекателен, да има полза и причина за това, освен традицията и родолюбието, като например, да може да се кандидатства с него в българските университети.

За целта обаче трябва да има доказателство за владеенето на езика на определено ниво - да има диплома, сертификат за владеене на езика съгласно държавните стандарти.

Да може един българин от Албания, Украйна, Молдова, от Илинойс, от Мадрид да положи изпит по български там, където живее, да получи сертификат и да може да кандидатства с него в български ВУЗ, а това може да стане там, където има организация на езикови курсове по български език, на провеждане на изпити, на издаване на сертификати, смята евродепутатът.

Понастоящем в тази сфера оперират четири български държавни институции. Това са министерствата на образованието, културата, външните работи и Държавната агенция за българите в чужбина, а според евродепутата Български културен институт "Св. Св. Кирил и Методий" може да се заеме с културната политика зад граница, да организира курсове и да провежда изпити по български език.

За целта може да бъде надграден съществуващия вече такъв в Министерството на външните работи, българските културни центрове в чужбина да бъдат прехвърлени на негово подчинение с дипломатически статут, както и необходимите структури от министерство на образованието и ДАБЧ, които да осъществяват методическото ръководство и връзката с българските неделни училища, които също да могат да провеждат курсове и изпити при определени условия, обяснява Джамбазки.

Според него този модел вече работи – Британски съвет, Институт "Сервантес", Френския културен институт.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Измамен преди 8 месеца
Не ви ли е срам да искате 700 евро за български паспорт?
2
0
 
2
 
! Отговори
AACIEAI преди 8 месеца
Странно защо България няма културна структура подобна на Института сервантес ,Френския подобен и т.н.
Ако сравним парите отделяни за българите в чужбина-за култура ,език ,вестници и т.н , сме след Македония.
Ако сравним парите които българите в чужбина внасят с страната и парите които държавата дава обратно , е ясно защо има корупция в България.
Но в момента българската висша администрация е на вълна европейска и международна дипломация. Но идва -The day after!-
Младият австрииски лидел ще е№1.
1
1
 
4
 
! Отговори
Данчо преди 8 месеца
и къде ще го намерите тоя Българин от илинойс или от Лондон да иска да камндидатства за български ВУЗ? че той трябва да е луд. Въобще идеята че хората имат голямо желание да севръщат докато крадците включително тези като ВМРО управляват не е реална. Крадците изгониха хората и те не се връщат заради тях.