Депутатите оправиха неразборията с мандатите в СЕМ

Депутати от ГЕРБ, ОП и БСП внесоха промени в Закона за радио и телевизия
3
Депутатите оправиха неразборията с мандатите в СЕМ
Снимка: Bulfoto, архив

Предложението за оправяне на неразборията с мандатите в СЕМ дойде от председателя на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, който заедно с група депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и от БСП, внесе проект за промени в Закона за радиото и телевизията.

С тях отпада разпоредбата, съгласно която решението на Народното събрание и указът на президента за определяне на членовете на СЕМ влизат в сила едновременно.

Аргументът на вносителите е, че по този начин ще се осигури възможност за встъпване на членовете на СЕМ от момента на влизане в сила на акта за техния избор или назначаване.

През март президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради въпросната разпоредба. Според него, тя нарушава принципа на разделение на властите, тъй като периодът, през който Народното събрание и държавния глава са длъжни да обновят своята квота, е различен.

Преди месец съдът допусна за гледане по същество на искането на президента. Все още обаче КС не се е произнесъл дали този текст от Закона за радиото и телевизията е противоконституционен.

Съветът за електронни медии се състои от петима души, от които трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента.

Членовете на СЕМ се избират или назначават за срок от 6 години. Съставът на СЕМ се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три - от квотата на президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чепина Бампоева защо беше членка на СЕИМ, за какви заслуги? Още ли е член на СЕМ?
2
0
 
2
 
! Отговори
СЕМ? преди 5 години
Върнете там Борето Шабански!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще внесът Закон за Крадени Нивини от други Медии , тогава не повезче от 5 Новини за деня тука в тоа сайт...................хахахаКами да не се разплачеш сега..........