Кабинетът иска: Рестарт на "Белене", но на пазарен принцип!

Кабинетът настоява за избор на стратегически инвеститор
Обновена: 16 май 2018 16:21 | 16 май 2018 13:07, Веселина Йорданова
65
Кабинетът иска: Рестарт на "Белене", но на пазарен принцип!
Снимка: архив Reuters

Рестарт на проекта за втора атомна централа АЕЦ "Белене" на пазарен принцип предлага Министерският съвет на Народното събрание.

Кабинетът иска да бъде избран стратегически инвеститор в конкурсна процедура, да няма предоставяне на държавна гаранция и да не се сключват дългосрочни договори за изкупуване на ток.

Проектът или ще бъде реализиран като пазарен или няма да бъде реализиран, каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти в МС. До момента е известен интерес от китайска страна. Дончев не коментира други потенциални участници в процедурата.

Още по темата

"До края на годината е добре тази процедура да бъде подготвена нормативно, за да можем да видим доколко е реален инвеститорският интерес, който през последната една година доста сериозно се заявява", коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

Днес министрите са разгледали доклад, внесен от Петкова с различните варианти за реализация на проекта.

"В следващите години в дългосрочен план ще има необходимост от нови базови мощности не само за България, но и за целия регион и трябва да предприемем действия да защитим енергийната си сигурност и да използваме активите по най-добрия начин", обобщи Петкова.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че рестарт се прави, когато "операционната система е натрупала грешки и не работи". Двамата бяха категорични, че оборудването, произведено от "Атомстройекспорт", трябва да се използва. Според Дончев най-лошият вариант е да не правим нищо и оборудването да продължи да трупа разходи. По думите му евентуална препродажба е възможна, но цената, която бихме получили, ще покрие нищожна част от направените разходи.

Вицепремиерът се надява на конкуренция в процедурата, за да можем да изберем най-добрата оферта. "При един подобен сценарий държавата би била съдружник. Делът е трудно да се определи към момента, но се надявам това да бъде дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството", каза Дончев.

Той подчерта, че решението за рестарт на проекта не е свързано с геополитически емоции, а с икономическа логика, и не е насочено към нито един сектор от енергетиката ни.
По думите му при добро развитие на процедурата с търсене на инвеститор, строителство може да започне към 2020 г.

"Ако няма интерес, вариантите са само два – или препродажба на оборудването, или инсталиране на един реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и продажба на другия", посочи вицепремиерът. Това обаче щяло да се мисли, ако пазарът не реагира с интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
3
 
! Отговори
Пазарен принцип? преди 5 години
Пък британците решиха да национализират ЖП превозите по източното крайбрежие.
40
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кабинета иска комисионни
39
1
 
7
 
! Отговори
пак преди 5 години
"консултатните " ще се облажат, сигурно са им свършили милоните и трябва да захлебят. Този проект може да ги храни до края на живота, че и за деца и внуци да остане. Накрая или ще го продадат на някоя Гинка, да изпере едни пари или най-добре още сега да нарежат за скрап и да приключат с глупостите. И професор и овчар ще им кажат че проекта е ялов.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как мислите уважаеми читатели, дали рестарта на Белене ще увеличи прираста на населението?
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще ръждясят реакторите за Белене, приятелката на кака Гинка лично ходи да ги завива с найлони и извика БНТ да го показват.....А бб нали твърдеше че било гьол за милиарди, Няма по-големи на...глеци от герп и лично от бб
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще ръждясят реакторите за Белене, приятелката на кака Гинка лично ходи да ги завива с найлони и извика БНТ да го показват.....А бб нали твърдеше че било гьол за милиарди, Няма по-големи на...глеци от герп и лично от бб
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да предположим, че АЕЦ Белене днес работи и дава енергия в енергийната мрежа на страната. От това при оптимистичен сценарий:- електроенергията за бита - 40ст на кВатчас- годишно от бюджета се отделят 700 млн.лв за субсидиране на АЕЦ Белене- хиляди уволнени миньори и затваряне на старите ТЕЦ-овеМисля, че трябва да сме много доволни, че строителството на АЕЦ Белене пропадна
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В следващите години в дългосрочен план ще има необходимост от нови базови мощности не само за България, но и за целия регион и трябва да предприемем действия да защитим енергийната си сигурност и да използваме активите по най-добрия начин", обобщи Петкова.това изречение показва, че има много неуки хора в Министерския съвет, които се затрудняват да пишат на родния си език
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За стратегически инвеститор най добре ще е да е държавата ИДИЛ.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще плаща масрафа. Преди години го спряха и се платиха огромни суми. Сега им се видя добре да си напълнят джобовете и това което те спряха сега искат да го пускат. Нека тези които са взели грешните решения да плащат, а не българския народ. Дори трябва и да осъдят хората казали "НЕ" и довели до колосални загуби на пари. Народа до кога ще блее и няма да търси отговорност кой как му бърка в джоба.
31
1
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
"До края на годината е добре тази процедура да бъде подготвена нормативно" - хайде още една година нищоправене, пък после ще видим. Каква е тая процедура, която се готви нормативно (т.е. само писане и гласуване) седем месеца. По-пипкава и мързелива администрация от нашата има сигурно само в Ориента.
30
0
 
8
 
! Отговори
Joko преди 5 години
МиниСТЕРВаския съвет искал... Ало, поспрете се малко. Първо: не сте българският народ, а още по малко енергийни експерти. Колкото до икономика сте пълни сте пълни профани. Не искам да съм този, който ще плаща окраденото от .... !@!@
29
2
 
4
 
! Отговори
ceci_ преди 5 години
Kaк да стане на пазарен принцип след като няма нито гаранции за изкупуване нито гаранции за цени, нито либерален пазар. То ще се получи че АЕЦа ще трябва да изплува как може, а разни ВЕИта ще смучат субсидии...То пазара се регулира от държавата, тя и без това почти фалира Козлодуй, само и само да напълни гушите на избрани, близки до властта ВЕИ притежатели
28
1
 
4
 
! Отговори
А преди 5 години
НИЩО НЕ ИСКАТ, ОСВЕН ПАРИ И ДА НИ ПОГРЕБАТЛЪЖАТ ЗА ВСЕКИ МАНДАТ.
27
3
 
5
 
! Отговори
да бе преди 5 години
До майорскиЩе се върнат, ама друг път.Ще натрупаме 100 милиарда дългове към Русия.Жив пример е Венецуела.И заплати по 1.6 долара.Който иска да си тръгва.На Руската империя хора не и трябват, особено неруснаци, територията е важна.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Те го товарят с цената на тока от американските и парното е евтино в София заради тока.
25
6
 
4
 
! Отговори
майорски преди 5 години
не разбирам защо държавата да не го направи това Белене .....парите ще се върнат за 10 години !
24
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
искат да натоварят всеки българин - старец, дете, бебе с 2-3000 евро дълг.А те да си вземат комисионните.
23
4
 
1
 
! Отговори
1 преди 5 години
До АнонименКога са затвартяли АЕЦ?Затвориха 4 остарели блока.
22
0
 
6
 
! Отговори
01 10 преди 5 години
р0би, зар0бват ли ви още?!