Кабинетът иска: Рестарт на "Белене", но на пазарен принцип!

Кабинетът настоява за избор на стратегически инвеститор
Обновена: 16 май 2018 16:21 | 16 май 2018 13:07, Веселина Йорданова
65
Кабинетът иска: Рестарт на "Белене", но на пазарен принцип!
Снимка: архив Reuters

Рестарт на проекта за втора атомна централа АЕЦ "Белене" на пазарен принцип предлага Министерският съвет на Народното събрание.

Кабинетът иска да бъде избран стратегически инвеститор в конкурсна процедура, да няма предоставяне на държавна гаранция и да не се сключват дългосрочни договори за изкупуване на ток.

Проектът или ще бъде реализиран като пазарен или няма да бъде реализиран, каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти в МС. До момента е известен интерес от китайска страна. Дончев не коментира други потенциални участници в процедурата.

Още по темата

"До края на годината е добре тази процедура да бъде подготвена нормативно, за да можем да видим доколко е реален инвеститорският интерес, който през последната една година доста сериозно се заявява", коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

Днес министрите са разгледали доклад, внесен от Петкова с различните варианти за реализация на проекта.

"В следващите години в дългосрочен план ще има необходимост от нови базови мощности не само за България, но и за целия регион и трябва да предприемем действия да защитим енергийната си сигурност и да използваме активите по най-добрия начин", обобщи Петкова.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че рестарт се прави, когато "операционната система е натрупала грешки и не работи". Двамата бяха категорични, че оборудването, произведено от "Атомстройекспорт", трябва да се използва. Според Дончев най-лошият вариант е да не правим нищо и оборудването да продължи да трупа разходи. По думите му евентуална препродажба е възможна, но цената, която бихме получили, ще покрие нищожна част от направените разходи.

Вицепремиерът се надява на конкуренция в процедурата, за да можем да изберем най-добрата оферта. "При един подобен сценарий държавата би била съдружник. Делът е трудно да се определи към момента, но се надявам това да бъде дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството", каза Дончев.

Той подчерта, че решението за рестарт на проекта не е свързано с геополитически емоции, а с икономическа логика, и не е насочено към нито един сектор от енергетиката ни.
По думите му при добро развитие на процедурата с търсене на инвеститор, строителство може да започне към 2020 г.

"Ако няма интерес, вариантите са само два – или препродажба на оборудването, или инсталиране на един реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и продажба на другия", посочи вицепремиерът. Това обаче щяло да се мисли, ако пазарът не реагира с интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е но цената на тока не е пазарна и се контролира от КЕВР. Американските ТЕЦ и ВЕИ щяха да фалират ако беше пазарна.
20
3
 
6
 
! Отговори
Ивчо преди 5 години
ако утре една щатска фирма дойде и каже, почваме го, тези същите лаячи срещу централа с език ще оближат пътя до там и ще пеят псалми във възхвала на ядрената енергетика
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Магистралите и метрото не са на пазарен и държавата изхарчи парите от пенсии и здравната каза. За влоговете в КТБ, БНБ пострига и оряза влоговете в другите банки и така събра парите за милионерите Вежди Рашидов и Герджиков в КТБ.
18
3
 
5
 
! Отговори
:):) преди 5 години
шанса на северна България, друг няма, а и управляващите им е все тая...нали правят пътя за Гърция морето и Банско, другия за капалъто е готов, стига им София и Пловдив, другите кучета ги яли....мслко завиждам на Перник, почти кварталче на София стана..
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазарният се провали и катастрофира с кризата в 2009 г. но пак се инатят като магарета.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така само ще се проточи, реакторите ще ръждясат и машините и 3 милиарда ще идат за скрап.
15
1
 
9
 
! Отговори
гого преди 5 години
хиляда пъти ви казаха Пазарен принцип, ама пуста русофобия
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се обяви гражданско неподчинение. Управляващите ни са инфантилни, но крадливи. АЕЦ БЕЛЕНЕ ни е нужна точно толкова, колкото на Путин демокрация.....
13
0
 
5
 
! Отговори
Калоян преди 5 години
нищо няма да се промени, ще поговорят малко и ще млъкнат. За съжаление на българските граждани АЕЦ Белене никога няма да се построи. Било каквото било, забравете!
12
3
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
просто му приведоха едни милиони от Китайската Комунистическа Партия на офшорната сметка и гьола стана оризище, ама за оризови зърна от чисто злато! по Комунистически, корумпирано, си се разбраха!!
11
4
 
4
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
то това хубаво,ами отпадъка какво щр го правим..?????????то това е въпроса
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво ни е това Белене като можем да внасяме ток от Турция и газ пак от Турция !?
9
2
 
7
 
! Отговори
Антифен на системата преди 5 години
Това е най-голямото престъпление срещу българския народ за последните 30-40 години.На бунт!
8
4
 
4
 
! Отговори
БСП преди 5 години
Ако каже ПУТИН може.
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът е държавата ще има ли 51 процента? Да не стане като с чез? Някак си изцяло частна атомна не съм чул да има никъде по света, но предателствата на герб са безгранчни, ше кажат като кунева че е изискване на ес или ек, а те ще ги опровергаят 5 г по късно на откриването й!
6
3
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Летище Пловдив, вече го продадоха за жълти стотинки на Китайските Комунисти, по медийте не се и чу, но те са силно контролирани политически активисти, а не свободни и независими медии, т.е. демокрацията е на теория само!
5
4
 
2
 
! Отговори
БСП преди 5 години
Какъв пазарен принцип?МИ ТИЯ от био продукти и те ще искат , ще искат хлебарите, ще искат и енергетиците, ще искат и шофьорите от МАСОФИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ И КАТАО ТРЪГНЕ ЕДНА. КЪДЕ ЩЕ МУ ИЗЛЕЗЕ КРАЯ. НИЕ ОТ БСП ЩЕ ПОМИСЛИМ ОЩЕ, ПО ДОБРЕ БАВНИЧКО, БАВНИЧКО
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас няма пазарен принцип, само мутро милиционерски. Тоест пак ще стрижат народа.
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пазариха се като на селския пазар. Путин в София им каза 6,4 милиарда, а те опитаха да го рекетират с оферта 5 милиарда. Голямо пазарене беше да изгонят немските инвеститори, да превръщат Белене в газова руска централа на Газпром, в езеро, в тренажор за ядрена централа и други.
2
2
 
9
 
! Отговори
IXXI преди 5 години
Стратегическият инвеститор е Дължавната Атомна Агенция на Китайската Комунистическа Партия, от комунистите спасение няма, но те управляващите още не са си върнали партийната книжка. Явно, въпроса е да не е демократимна Русия, а да е Комунистически Китай!!