Кабинетът иска: Рестарт на "Белене", но на пазарен принцип!

Кабинетът настоява за избор на стратегически инвеститор
Обновена: 16 май 2018 16:21 | 16 май 2018 13:07, Веселина Йорданова
65
Кабинетът иска: Рестарт на "Белене", но на пазарен принцип!
Снимка: архив Reuters

Рестарт на проекта за втора атомна централа АЕЦ "Белене" на пазарен принцип предлага Министерският съвет на Народното събрание.

Кабинетът иска да бъде избран стратегически инвеститор в конкурсна процедура, да няма предоставяне на държавна гаранция и да не се сключват дългосрочни договори за изкупуване на ток.

Проектът или ще бъде реализиран като пазарен или няма да бъде реализиран, каза вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти в МС. До момента е известен интерес от китайска страна. Дончев не коментира други потенциални участници в процедурата.

Още по темата

"До края на годината е добре тази процедура да бъде подготвена нормативно, за да можем да видим доколко е реален инвеститорският интерес, който през последната една година доста сериозно се заявява", коментира енергийният министър Теменужка Петкова.

Днес министрите са разгледали доклад, внесен от Петкова с различните варианти за реализация на проекта.

"В следващите години в дългосрочен план ще има необходимост от нови базови мощности не само за България, но и за целия регион и трябва да предприемем действия да защитим енергийната си сигурност и да използваме активите по най-добрия начин", обобщи Петкова.

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че рестарт се прави, когато "операционната система е натрупала грешки и не работи". Двамата бяха категорични, че оборудването, произведено от "Атомстройекспорт", трябва да се използва. Според Дончев най-лошият вариант е да не правим нищо и оборудването да продължи да трупа разходи. По думите му евентуална препродажба е възможна, но цената, която бихме получили, ще покрие нищожна част от направените разходи.

Вицепремиерът се надява на конкуренция в процедурата, за да можем да изберем най-добрата оферта. "При един подобен сценарий държавата би била съдружник. Делът е трудно да се определи към момента, но се надявам това да бъде дял, който да позволява да се контролира дейността на дружеството", каза Дончев.

Той подчерта, че решението за рестарт на проекта не е свързано с геополитически емоции, а с икономическа логика, и не е насочено към нито един сектор от енергетиката ни.
По думите му при добро развитие на процедурата с търсене на инвеститор, строителство може да започне към 2020 г.

"Ако няма интерес, вариантите са само два – или препродажба на оборудването, или инсталиране на един реактор на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и продажба на другия", посочи вицепремиерът. Това обаче щяло да се мисли, ако пазарът не реагира с интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ НЕ ! преди 5 години
В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я нали тиквата обясняваше че Белене няма да има, даже след референдума(въпреки че беше малко под 50% гласували че д ападне 53% гласуваха ЗА. Сега какво излезна пак ще строим след като платим на руснаците неустойки. За капак през това време турци и румънци завършиха техните руски централи и ни продават ток, ... е и на целия полуостров а на нас още ни обясняват колко е неефективно. И за финал нашият умник се изцепи ''спирахме руски енергийни проекти ама и ние не знаехме защо, така казаха от ЕС''
59
0
 
7
 
! Отговори
Joko преди 5 години
"Кабинетът".. разбирай един файтон недоучени, които са си присвоили правото да решават въпроси,далече от тяхната копетентност. Бог да ни е напомощ !
58
3
 
5
 
! Отговори
Me преди 5 години
E айде поредния грабеж на българския народ. Този път с мноооого пари. Белене, е абсолютно нерантабилен проект. Тези колосални средства могат да бъдат вложени къде къде по-добре във възобновяеми източници и газови централи. И ще останат много пари още.... Но не, трябва на братята да се дават пари.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само държавно и никакви частници! Енергетиката трябва да е гарантирана и тока евтин а с някакъв си частник дето не го знаеш какво ще му скимне това не може да стане. Никъде по света такива ключови за държавата неща не се рискуват като се дават на *** и пульо да ги притежава.
56
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Кабинетът иска да бъде избран стратегически инвеститор в конкурсна процедура, да няма предоставяне на държавна гаранция и да не се сключват дългосрочни договори за изкупуване на ток.Айдуци червени,за американските тецове може,а?
55
2
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
С шестте реактора на АЕЦ "Козлодуй" ние бяхме енергиен център на Балканите. От п'ростотия и слугуване на чужди интереси останахме с два, да видим докога. Много ми е интересно след спирането на пети шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" (рано или късно ще стане) когато започнем да внасяме ток от Турция и Румъния какво ще говорят днешните противници на проекта. Тогава и да искаме да строим, ще трябва да започваме от нулата.
54
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 56: Да го продадат? Площадката, лицензите и реакторите струват нещо ако се строи АЕЦ. Ако се продават за скраб, ясно е че почти нищо не струват. Вече имаме опит в това. Продадохме едни реактори за спрения проект преди години.
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
супер да почваме да я строим час по-скоро. след 25 г. ще има експонат за музея на простотията.
52
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го продат на "Пазарен принцип". Тогава ще се види колко струват Руските Бидони, Дупката и напукания бетон.
51
1
 
3
 
! Отговори
Белене ни трябва преди 5 години
Говорете си квото искате, докато зависим от Потен, няма как мърдане
50
2
 
5
 
! Отговори
Илиян Бъчваров преди 5 години
До ЗащоКакви ги говориш бе - оптимист. Аз си правя малка сметка....25 години ще изплащаме АЕЦ, след още 5 години може би ще сме изплатили кражбите....ами след още 5- 7 години ще им изтече срока на годност....после за далаверата на гадините ще плащат моите внуци , правнуци и т.н. Ами ядрените отпадъци..., ами малката ни територия при авария....Техните дечица са в чужбина, а нашите..трият билетчета. Кажете колко ще струва тока след 35-40 години... аз мога да ви кажа че заплатите ще са пак малки.
49
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
И изобщо за какво са сметките за цената на тока от непостроената още АЕЦ "Белене".. Това ще бъде проблем за инвеститора. За да започне да строи, той трябва да е наясно, че ще печели от АЕЦ, никой няма да строи за да трупа загуби. Държавата ще има дял за това, за което вече е вложила пари.
48
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 38: АЕЦ "Белене", ако изобщо се строи, ще започне работа след 10-12 години. Така че да си представяме, че ще работи днес, при днешните цени на тока си е чиста фантазия. За тези 10-12 години това, което ще плащаме за въглеродните емисии от ТЕЦ-овете също ще расте, а старите ще трябва и да затворим. Така че тази сметка кое колко струва сега не ни върши работа.
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости. Без АЕЦ в Бг от 13 Гига Вата ще има 11 Гига Вата мощности. Или два пъти повече от потреблението през зимата и 3 пъти през лятото. Ама нали трябва пак да откраднем едни милиарди. Базова цена на Белене е задена 224 лв на МВат. Скъпия ток от американските централи е 145 Лв на МВат. Сега ревете от скъп ток. А Белене ще го вади поне на 30 ст при 20 сега
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47Без АЕЦ ще е 5-6 пъти по-скъп тока, ако го има или внос от Турция или Румъния.
45
1
 
8
 
! Отговори
Защо преди 5 години
Защо тъпия кабинет на ГЕРБ отказа Белене, а сега го предлага. Защото са *** и неграмотници. Ако бяхме построили Белене сега нямаше да плащаме прескъпо за рестартиране на централата. ГЕРБ троши парите ни най безцеремонно. Тази власт ощетява всички нас.
44
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е ясно, че на пазарен принцип няма как да стане. Ще го направим на непазарен в даден момент, трябва да помогнем на изтерзания братския руски народ поне с няколко милиарда още.
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-евтиният вариант е нарязване на скраб на ненужните реактори.Спираме да трупаме нови загуби. Правителството спира с празните приказки заинвеститори, спират парите за "анализи". Кои каквото взел - могъл, взел - такъв е животът.
42
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейският съюз иска да затвори всички АЕЦ между 2022 и 2025 г ! - ние дотогава не можем да я построим а и да можем после може да се ползва само като музей на г лупостта